Krešimir Ćosić | Poreklo naziva ulica

Krešimir Ćosić bio je hrvatski i jugoslovenski košarkaš, a smatra se i jednim od najvećih igrača u istoriji evropske košarke. 

Rođen je u Zadru, u košarkaškoj porodici u kojoj su se i otac i brat bavili ovim sportom. Nakon završene srednje škole upisao je Univerzitet u Zadru, gde je studirao fiziku i matematiku, igrajući košarku i za fakultetski tim.

Ćosićeva košarkaška karijera počela je početkom šezdesetih godina prošlog veka kada je prešao u omladinsku selekciju Zadra. Brzo se pokazao kao talentovan igrač, a 1967. godine prešao je u seniorski tim. U svojoj prvoj sezoni sa timom pomogao je Zadru da osvoji šampionat tada veoma jake jugoslovenske lige, a dobri nastupi u klubu doneli su mu i poziv u nacionalni tim.

Pomogao je Jugoslaviji da osvoji brojne titule, uključujući FIBA Svetsko prvenstvo 1970. i Evropsko prvenstvo 1973. godine. Takođe, bio je i član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiko Sitiju.

Krešimir Ćosić je bio poznat po svojoj svestranosti na košarkaškom terenu. Sa svojih 211 cm imao je visinu da igra centra, ali je takođe bio odličan dodavač i šuter. Njegov set veština bio je ispred svog vremena, a smatra se i pionirom modernih centara u današnjoj košarci.

Posle uspešne karijere u Jugoslaviji, u kojoj je još nastupao i za Cibonu, Ćosić je igrao i u Italiji da bi se 1973. preselio u Sjedinjene Države kako bi igrao koledž košarku za Univerzitet Brigam Jang. Postao je prvi strani igrač koji je dobio košarkašku stipendiju u Sjedinjenim Državama. Ćosićev uticaj na BIU bio je neposredan i pomogao je timu da stigne do NCAA turnira po prvi put u istoriji škole. 

Ćosićeva dostignuća na košarkaškom terenu nisu se ograničavala samo na igračku karijeru. Bio je i uspešan trener, a predvodio je reprezentaciju Jugoslavije do zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. 

Kada je Hrvatska 1991. proglasila nezavisnost od Jugoslavije, Ćosić je postao istaknuta ličnost nove države. Imenovan je za hrvatskog ambasadora u Sjedinjenim Državama i bio je ključna ličnost u promovisanju imidža zemlje u inostranstvu.

Trenirao je i reprezentaciju Hrvatske, koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1992. godine.

Život Krešimira Ćosića prekinut je ubrzo nakon što mu je 1995. godine dijagnostikovan limfom. Preminuo je 25. maja iste godine u 46. godini, ali njegovo nasleđe itekako živi i danas, a svakako će zauvek ostati upamćen kao jedan od najvećih igrača igre pod obručima.

Simbolično jedna ulica u Beogradu nosi ime Krešimira Ćosića.