Lenčina pećina | Prirodno nasleđe Srbije

  • Nikola Igračev
  • 3 min
  • 3. april 2020.
  • Vodič

Srbija je zemlja čijim reljefom dominiraju planine, različite po visini, načinu postanka i geološkoj građi.

U zapadnom i istočnom delu zemlje planine su izgrađene pretežno od krečnjačkih stena koje ove predele čine vizuelno veoma atraktivnim, odnosno „krševitim“. Pored autentičnih kraških pojava poput strmih litica, nazubljenih vrhova, oštrih grebena ili naizgled neobjašnjivih ulegnuća u zemlji (vrtača), jedna od najčešćih i najatraktivnijih pojava u krasu su jame i pećine.

Avanture ispod Zemljine površine

Podzemni svet je oduvek bio misterija, inspiracija ali i izvor straha, kao nepoznanica.

U Srbiji postoji na stotine pećina, od kojih je svega desetak poznato široj javnosti i prilagođeno turističkim posetama. To su pretežno pećine koje se nalaze u blizini puteva i naselja, relativno lako pristupačne, a u fizičkom i tehničkom smislu, za posetioce, ne previše zahtevne.

Ipak, daleko je veći broj pećinskih objekata za čiji obilazak je potreban određeni nivo kondicije, tehničke obuke i posebna speleološka oprema. To su objekti o kojima se malo zna, pećine dostupne relativno malom broju ljudi - prirodnjacima, istraživačima i obučenim entuzijastima. To su retka mesta na planeti u koja ljudska noga nije, ili gotovo da nije kročila. U nekima od njih nalaze se najlepši i najčistiji primerci pećinskog nakita, kroz druge teku čitave podzemne reke kilometrima, treće su pak potopljene pa vam za njihov obilazak, uz sve veštine, treba i ronilačka oprema, a verovali ili ne, još uvek ima i onih pećina koje tek čekaju da budu otkrivene.

Ekstremna Lenčina pećina

Među stotinama pećina u Srbiji, izdvaja se jedna koja ni po čemu navedenom ne predstavlja naročito veliku atrakciju. Ni po čemu, do po težini prolaska kroz nju. U pitanju je Lenčina ili Lenkina pećina, skrivena na obroncima planine Povlen, u blizini manastira Lelić, u valjevskom kraju.

Iako blagog i prijatnog imena, prolazak kroz Lenčinu pećinu je sve samo ne prijatno iskustvo, barem kada ga prvi put doživljavate. Lenčina, naime, predstavlja svojevrsni psihološki test za speleologe.

Naizgled jednostavni pećinski kanal, koji je hiljadama godina izdubljivala podzemna rečica, ima dve kaskade i dugačak tek par stotina metara, a za prolaz njim može vam biti potrebno i do 15 časova. Dakle, za ono što bi na površini Zemlje trajalo nekoliko minuta, u Lenčini traje satima. I za to vreme se, u gotovo svakom trenutku, pitate šta vam je to trebalo.

Kanal koji u podzemlju meandrira praveći takozvane „osmice“ toliko je uzan da na pojedinim mestima morate na trenutak ispustiti sav vazduh iz pluća i dobro uvući stomak kako biste se provukli. Šlem, koji je sastavni deo spelološke opreme, na više mesta prosto morate skinuti jer za isti i glavu odjednom, u istom trenutku nema prolaza.

Speleoloski slem

U Lenčini, vaša visina, debljina ili broj čizama mogu biti odlučujući faktor u misiji prolaska kroz nju. Višeminutna zaglavljivanja na pojedinim kritičnim mestima u pećini, nešto su što se podrazumeva. Činjenica i da postoji tako malo fotografija ovog objekta dovoljno govori o tome koliko je teško fotografisati u takvim uslovima, ali i koliko je ljudima uopšte do fotografisanja kada se nađu u njoj.

Dramatično iskustvo prolaska kroz ovu „pećinicu“ pojačava i činjenica da vam u ovako tesnom prostoru, u slučaju bilo kakvih psiholoških ili fizičkih tegoba na određenim mestima, niko drugi ne može pomoći. Stoga je „jaka“ psiha i dobra fizička kondicija prvi uslov kada se odlučite na ovaj korak. Puzanje i ležanje u plitkoj vodi i blatu, te savijanje delova tela kao da su od gume, takođe su nešto što se podrazumeva kada se odlučite na prolazak kroz Lenčinu. Ako još u pećinu uđete sa predznanjem da vas u njenom drugom delu čekaju takve prepreke zbog kojih se ovaj deo kanala simbolično naziva „apokalipsa“, tenzija dostiže vrhunac. Ipak, kulminaciju uzbuđenja predstavlja spoznaja da kada se dočepate završne dvorane i dođete konačno do kraja pećine, izlaz iz nje vodi - istim putem.

FOTO: Ivan Nastić

Izrazito klaustrofobični prostor pak predstavlja svojevrstan psiho-fizički izazov za svakog, i u pratnji obučenih vodiča (drugačije se i ne preporučuje!) predstavlja ekstremnu avanturu ali i ekstremno zabavni doživljaj za sve ljubitelje istraživačkih i adrenalinskih aktivnosti. Ovaj jedinstveni doživljaj je mnogo više od adrenalinske groznice i zapravo predstavlja svojevrstan test ličnosti. Ali se preporučuje samo najhrabrijima!

Tagovi

Kategorije: