Kako će izgledati putovanje avionom posle pandemije?

  • Dunja Božić
  • 4 min
  • 7. maj 2020.
  • Vesti

Pandemija korona virusa pokreće novu eru avio-putovanja: dodatne mere bezbednosti, kraća putovanja, zdravstveni pregledi pre leta i manje besplatne hrane. Velike avio kompanije procenjuju da bi period oporavka mogao da traje od dve do tri godine

Na jezivo praznim aerodromima nošenje maski i socijalno distanciranje uveliko pokazuju promenu ponašanja među nekolicinom osoblja i putnika. Sve ukazuje da je to slika koja će se i ubuduće viđati na aerodromima, a od avio kompanija saznajemo da trenutna situacija dodiruje gotovo svaki aspekt letenja nakon što ograničenje kretanja slabi.

Za nekoliko meseci, korona virus je uspeo da poremeti jedan od najvećih ekonomskih fenomena posleratnog sveta. Svetske avio kompanije su od januara smanjile kapacitet za više od 70%, a međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj anketom je došlo do rezultata da je 40% putnika spremno na čekanje najmanje šest meseci nakon što se virus smiri pre nego što se budu osećali sigurno u vazduhu. Masovna otpuštanja su već počela - nakon što su South African Airwais, Norwegian i Virgin Australia otpustili veliki broj zaposlenih i British Airways je objavio da ukida 12.000 radnih mesta zbog posledica korona virusa.

Test na koronu pre leta

Niko još uvek nije siguran kada će tačno avionima biti dozvoljeno da lete i kakvi će se uslovi nametnuti osoblju i putnicima. O merama bezbednosti u skladu sa preporukama lekara vodiće se izuzetno računa. Svakako, svi putnici, kao i posada, da bi ušli u avion moraće da ispune određene uslove i to će zavisiti od kompanije čije će usluge koristiti.

Međutim, nekolicina kompanija već je najavila da će svi koji budu želeli da putuju morati da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, ali i da postoji mogućnost da će se na aerodromima ubuduće raditi brza testiranja na virus. U skladu sa propisima koji su tek uvedeni u brojnim zemljama zaštitne maske će biti obavezne za sve putnike i osoblje. Na aerodrome će morati da se dolazi najmanje četiri sata pre leta, a putnici će pre prijave na pultu morati da prođu kroz dezinfekcioni tunel i skener koji meri telesnu temperaturu. Izolacije putnika od 14 dana kada slete će svakako biti neizostavne.

Zaštitne naočare, maske, slobodna sedišta u avionu

Već sada, neke od najvećih kompanija imaju u planu da srednja sedišta ostanu prazna (iako nije dokazano da bi slobodna sedišta u sredini mogla da umanje rizik od infekcije), kako bi uverili kupce u lični razmak. Određene firme se zalažu za to da između redova sedišta budu postavljeni redovi sa teretom. To bi, kako navode, omogućilo veću distancu između putnika i bolju raspodelu tereta. Kabinska posada bi pod obavezno morala da ima naočare, maske, rukavice i zaštitnu odeću. Unutrašnjost aviona moraće da se dezinfikuje pre poletanja, a predlog je da na svakih pola sata članovi posade dele sredstva za dezinfekciju ruku. U prvoj i biznis klasi deliće se jela koja su zapakovana, a potrebno je da postoji i posebno osoblje koje će tokom čitavog leta voditi računa o higijeni u toaletima i kuhinji.

Ima i jedna dobra vest koja dolazi iz vazduhoplovne industrije i koja bi mogla da umiri buduće putnike, a to je da je zahvaljujući kvalitetnim filterima za čestice, vazduh u avionima skoro jednako čist kao u operacionim salama i strujanje vazduha ide odozgo na dole, što dodatno smanjuje rizik od zaraze.

airport-233585_960_720

Da li je Srbija spremna?

Direktorat civilnog vazduhoplovstva doneo je odluku da se avio saobraćaj ipak pusti ranije kako je Krizni štab i predložio 28. marta. Tada je najavljeno da će zabrana komercijalnih letova u Srbiji trajati do 18. maja, ali je to bilo u suprotnosti sa odlukom vazduhoplovnih vlasti koje su proglasile zabranu sve do 30. maja. U četvrtak, 30. aprila, vlasti su izdale novo obaveštenje u kojem stoji da je zabrana komercijalnog avio saobraćaja skraćena do 17. maja u 23.59 časa, što znači da kompanije već od 18. maja mogu da počnu sa uspostavom letova. Još uvek se ne zna da li ovo znači početak uspostavljanja saobraćaja i to će zavisiti od drugih faktora. Takođe, čeka se saopštenje o merama koje će morati da se poštuju, kako na aerodromu, tako i u avionima.

I dalje će važiti pravilo da će naši državljani koji budu ulazili u Srbiju morati da budu u samoizolaciji 14 dana.

Tagovi

Kategorije: