Frizbi golf - hobi za ceo život

Frizbi golf u svetu postoji decenijama, ali je u Srbiji počeo da se razvija tokom poslednjih nekoliko godina. Pioniri ovog sporta kod nas su Nenad Radojević, Veselin Nešković, Ivan Jakovljević, Nemanja Žutobratić, Milan Todorović i Tijana Šotić, a svi oni zajedno zovu se - Frizbijak. Ovo udruženje građana osnovano je 2016. godine radi promocije frizbi igara, sa posebnim akcentom na popularizaciju novog sporta u Srbiji – fizbi golfa.

Šta je frizbi golf?

Frizbi ili disk golf je sport koji je po pravilima veoma sličan klasičnom golfu, ali se umesto palica i loptica u ovom sportu koriste plastični frizbiji, koji mogu biti različitih težina i aerodinamičnih karakteristika. Cilj igre je da se iz što manje pokušaja pređe određena staza i frizbi ubaci u specijalno dizajniranu korpu sa lancima. Pobednik runde je onaj koji završi stazu sa najmanjim brojem bacanja.

Frizbi golf

Ovaj sport je osmišljen pre 50-ak godina u SAD-u gde je i danas najpopularniji, ali se vremenom proširio i na ostatak sveta. Štaviše, važi za sport koji po broju novih igrača procentualno najbrže raste. Frizbi golfom se u svetu trenutno bave milioni ljudi, a u Evropi je najpopularniji u skandinavskim zemljama, Švajcarskoj i Estoniji. U ovim zemljama se svake godine otvaraju novi tereni na zelenim površinama, pa tako na primer samo u Finskoj danas postoji blizu 1000 terena. Uposlednjih nekoliko godina postaje sve popularniji i u regionu, posebno u Sloveniji i Hrvatskoj. Hrvatska je čak 2018. godine organizovala evropsko prvenstvo u frizbi golfu na kome je učestvovalo 200 igrača iz 27 zemalja, a 2022. je dobila organizaciju ekipnog svetskog prvenstva gde se očekuje još veći broj učesnika, među kojima i naša reprezentacija, kao debitant.

Prednosti frizbi golfa

Disk golf je jedan od retkih sportova u kojima na istom nivou mogu igrati i mladi i stari pa se neretko na terenu mogu sresti srednjoškolci i penzioneri koji se međusobno takmiče i bore za pobedu. To je istovremeno porodični, ali i korporacijiski sport, a može se igrati u svim vremenskim uslovima. Takođe, frizbi golf je prepoznat na svetskom nivou kao jedan od najbezbednijih rekreativnih sportova na otvorenom, što je naročito došlo do izražaja u vreme pandemije. Posebna draž ovog sporta leži u činjenici da je osnovne korake i pravila veoma lako savladati, a zatim i brzo napredovati. Ovo je sport kojim se čovek bezmalo može baviti celog života.

Frizbi golf u Srbiji

U Srbiji trenutno postoje samo tri kluba, a tokom 2021. godine očekuje se i konstituisanje Flying Disk Saveza Srbije. Danas se u našoj zemlji ovim sportom bavi oko 30 igrača i igračica, koji su učlanjeni u PDGA (Profesionalna frizbi golf organizacija), kao i mnogobrojni rekreativci kojih je svakog dana sve više. Poslednjih godina primetno je veće interesovanje za bavljenje ovim sportom, ali i dalje nedostaju javni tereni. Organizacija Frizbi golf Srbija sve svoje treninge i takmičenja održava na mobilnim terenima. Svi koji žele da se oprobaju u frizbi golfu više informacija mogu dobiti na Fejsbuk stranici Frizbi Golf Srbija ili Instagram profilu discgolfserbia.

Jedan od razloga zbog kojih je disc golf sve popularniji je činjenica da je bavljenje ovim sportom značajno jeftinije od većine drugih. Možete da počnete da trenirate sa samo nekoliko frizbija, a tereni i igrališta se nalaze u javnim parkovima i sportskim zonama.

poslednja u tekstu
Tagovi