Escape rooms u Beogradu – vrhunska avantura na 20 lokacija u gradu

Sudeći po broju lokacija na kojima se može igrati escape room u Beogradu, ova igra postala je veoma popularna među žiteljima prestonice i turistima koji posećuju glavni grad Srbije. Ljubitelji avanture definitivno imaju izbora što se tiče tematike, ali i lokacija na kojima mogu da se oprobaju u pronalaženju izlaza i rešavanju drugih zadataka soba za bežanje. Tako se ove igraonice u ovom trenutku mogu naći na čak 20 mesta, od Novog Beograda, preko Dorćola, Vračara, pa sve do Mirijeva. Tragači za dobrom zabavom samo treba da odaberu lokaciju i zakažu termin, a u gotovo svakom escape room-u naći će više tematskih soba, što dodatno povećava izbor i uživanje u igri. Po ugledu na svetske metropole i Beograd je uhvatila escape manija, a u ovom tekstu otkrivamo koje su sve igre dostupne i gde se one nalaze.

Koje su tematike escape room-ova u Beogradu?

Različiti su motivi u mnogobrojnim escape room-ovima širom grada, pa teme mogu da zadovolje najrazličitije ukuse i senzibilitete. Obožavaoci mozgalica, slagalica, rešavanja zagonetki, kao i vešti tragači za skrivenim predmetima i tragovima imaju razloga za slavlje. Samo na Novom Beogradu nalazi se devet ovakvih igraonica, sa čak nekoliko desetina tematskih soba. PIN escape rooms, recimo, ima četiri lokacije, od kojih su tri na Novom Beogradu i jedna na Dorćolu. Od tematskih soba nude - Mesarevu tamnicu, Drakuline odaje, Izgubljeni u džungli, Blago inkvizicije i još šest drugih. Lockpickers Escape rooms na Tošinom bunaru su pak orjentisane na horor tematiku, te su pogodnije za nešto starije i hrabrije igrače koji imaju stomak za realni ambijent strave i užasa.

Neobične igre za istančane ukuse

Osim ovih, u drugim igraonicama mogu se naći sobe sa epskom tematikom i naslovima poput Mač kralja Artura. Ovo je jedna od tema Epic escape rooms igraonice u Resavskoj ulici, koja nudi zabavu i ljubiteljima muzike svojom Nestala simfonija sobom. U prilično jedinstvenoj igri veću šansu da pobede imaće dobri poznavaoci izvođača i njhovih hitova, jer su i pesme te koje otkrivaju put do izlaza. Teslin genijalni um je kako navode na sajtu Adrenalin escape rooms u Siminoj ulici na Dorćolu, jedna od najzahtevnijih igara u gradu, pa je preporučuju iskustnim igračima. Ipak, uz dobru organizaciju i fokus, svaka ekipa bi mogla da savlada čak i najvećeg naučnika 20. veka, a što su zadaci izazovniji igra je i zanimljivija.

Sobe za fanove retro tema i epske fantastike

MMR Escape rooms takođe ima sobe na dve lokacije, obe na Bulevaru Milutina Milankovića. Oni imaju sedam različitih soba, među kojima su i one Hari Poter i Gospodar prstenova tematika. Ljubiteljima ovih popularnih franšiza nikako neće biti dosadno traganje za izlazom iz ovih soba. Sa druge strane, Escapemania će, između ostalog, ponuditi igru Kafana Jugoslavija, gde će cilj biti pronaći stari recept za pečenje rakije. Ova igraonica nalazi se na Terazijama, a na svom meniju ima i teme - Mamurluk, Woodoo tales i Robih Hud. Jedan od beogradskih escape room-ova u samom centru grada The Code, daće učesnicima priliku da uđu u ulogu Brusa Vejna, Šerloka Holmsa ili profesionalnih lopova. U Gospodar Jevremovoj eskejp rumere očekuje lov na vešticu ili Aladinovu lampu, u dve zasebne sobe igraonice Blegrade escape rooms.

Koga povesti u escape room?

Preporuka je da se u escape room ide sa porodicom, prijateljima ili sa kolegama sa posla. U svakom slučaju učesnici ne dolaze pojedinačno, a mnoge igraonice imajo posebne programe za team building ili rođendanske proslave, u koje uključuju piće i hranu. Escape room je društvena igra koja zahteva angažovanje minimum dvoje, a maksimalno šestoro ljudi. Zato je pogodna za kolektivnu zabavu sa dragim ljudima. Valja dobro podeliti uloge i veoma jasno i glasno komunicirati tokom igre, jer se udruženim snagama lakše dolazi do rešenja slagalice. Svačiji ugao posmatranja zadatog problema biće dragocen na putu do pobede.

Koliko košta jedna runda u escape room-u u Beogradu?

Gotovo sve igraonice rade u popodnevnim satima, a termini se zakazuju unapred telefonom ili mejlom. Na sajtu skoro svaki escape room daje uopštena pravila i smernice zainteresovanim igračima. Zato će se obično na portalu naći informacija da igra traje 60 minuta i da nije potrebna nikakva prethodna priprema, jer je reč o igri isključivo logičkih zadataka. Međutim, nije na odmet doći makar desetak minuta pre zakazanog termina kako bi bilo vremena za upoznavanje sa detaljnijim uputstvima. Ova zabava neće biti skupa kada trošak podeli više igrača. Cene se kreću od 3.500 dinara do 6.000 dinara po igri u zavisnosti od igraonice, sobe ili broja učesnika. Valja spomenuti mogućnost da se tokom igre traži pomoć, mali nagoveštaj ili trag koji će dovesti do rešenja, a daje ga Game master - osoba zadužena da „pogura” kada igrači zaglave na nekom problemu.

Po čemu se escape room razlikuje od drugih igara?

Escape room nije board, a ni video igra. Definitivno se razlikuje od svih kartaških ili igara u luna parkovima koje pamte starije generacije. Ovde je poenta potpuno se uključiti u zadatke i mentalno napregnuti zarad pronalaska rešenja. Zadaci nisu na ekranu kompjutera ili telefona, oni su u realnom svetu i zahtevaju od učesnika pravu akciju. Tragovi i slagalice mogu biti skriveni u svakom uglu prostorije, pa treba nastupati temeljno i obratiti pažnju na detalje. Naravno, u bilo kom trenutku svaki igrač može napustiti prostoriju, ali pobeda dolazi samo onda kada taj izlazak bude uslovaljen pronalaskom ključa u zadatom roku. Realnost daje escape room-u dozu adrenalinske injekcije, što je svrstava u sam vrh društvenih igara.

people-3131802_1280

U ovom tekstu nabrojali smo samo neke od soba za izvlačenje, a kratka internet pretraga otkriće i ostale. Valja spomenuti da igraonice s vremena na vreme unose novine u stare igre ili osmišljavaju nove, da bi održali nivo neizvesnosti i uzbuđenja. Avanturisti takmičarskog duha koji su spremni da se predaju izazovima escape room igre neće biti razočarani ponudom soba u Beogradu. Svako će naći makar delić onoga u čemu uživa, a većina soba probudiće želju da se krene dalje, u nove avature. Ni novih izazova neće manjkati, zato bi zainteresovani trebalo da se bace na formiranje ekipe eskejp rumera. Iskusni timovi, sa druge strane, uživaće u obaranju rekorda u rešavanju zagonetki određenih soba, pa uzbuđenje neće opadati ni kod onih koji su probali gotovo sve.

Tagovi