Dani višnje - Manifestacija posvećena crvenom oblačinskom zlatu

Dani višnje su tradicionalna manifestacija koja se u toku berbe ovog slasnog voća održava na Oblačinskom jezeru, u opštini Merošina. Osim prilike za kupovinu i degustaciju specijaliteta od višanja, posetioci mogu i da uživaju u čarima jezera, koje nazivaju i biserom ovog kraja.

Merošina, opština na jugoistoku Srbije, krije veliko blago - zelene obronke planine Mali Jastrebac šara jarko crvena višnja. Voćnjaci slatko-kiselog ploda nižu se duž puta koji spaja Niš i Merošinu, a u čast ovog crvenog zlata slave se Dani višnje.

Baš s kraja maja drveće počinje da se kiti neodoljivim plodovima. Tada, kada se i voćari spremaju za berbu, u domu čuvene sorte “oblačinke” slavi se ovo voće. Dani višnje, manifestacija koja se održava na Oblačinskom jezeru, nudi sve što jedan turističko-ugostiteljski događaj treba da ima. 

U to vreme već godinama unazad se u ovom kraju okupljaju oni koji višnje gaje i beru, pretvaraju ih u slatke džemove, sokove i rakije, kao i oni koji uživaju u specijalitetima od ovog voća. Ovaj događaj prevazilazi merošinske okvire pa je često usputna stanica brojnih gostiju iz regiona, Srbije i inostranstva.

Slatki mirisi detinjstva

Gotovo da nema osobe koji se sa osmehom ne priseti kako baka iz rerne izvlači vruću, tek pristiglu štrudlu sa višnjama. A tek hrskave korice mekane pite, iz koje štrči crveni slatkasto-kiseli krem. Da ne pominjemo omiljeni domaći sok od višnje bez koga se teško može zamisliti pravo seosko domaćinstvo.

Baš ti mirisi sa svih strana prizivaju posetioce tokom održavanja manifestacije Dani višnje. Ugostitelji, domaćini i domaćice se trude da uvere sve posetioce da su baš njihovi proizvodi najslađi i da je baš njihov tajni sastojak ono što je potrebno gladnim nepcima.

Oni koji žele da dopune svoj špajz domaćim proizvodima mogu da od raznovrsne ponude odaberu najdraže - od tradicionalnih sokova, slatkog i pekmeza, do rakije, likera i vina.

A tu nisu ni samo proizvodi od crvenog oblačinskog zlata. Zbog orasnica, puslica i salčića posutih šećerom svake godine posetiocima krene voda na usta. I baš kada pomisle da su sve probali i videli, iza ugla čeka neka nova mirisna pita ili specijalitet ponosnih domaćica.

Na tezgama se iz godine u godinu mogu pronaći i domaći med, kao i prerađevine od drugog voća i povrća. Svako kome se špajz tokom zimskih meseci ispraznio - ima čime da ga popuni ukoliko poseti Dane višnje.

višnje
FOTO: Congerdesign - Pixabay

Nema berbe bez muzike i pesme

Pored degustacije svežih proizvoda ubranih sa okolnih drveta, gosti ove manifestacije uživaju i u dobroj zabavi.

Organizatori se svake godine protrude da program obogate, da ne propuste tradicionalne, etno nastupe, ali i da udovolje ukusu omladine koja voli aktuelne izvođače. 

Gotovo neizostavan deo programa već godinama unazad su defile i smotra folkloraca koji uvek privuku veliku pažnju posetilaca i prolaznika. Tu su gotovo uvek i nastupi kulturno-umetničkih društava, koji ponosno prikazuju duh i tradiciju kraja. Osim lokalnih ansambala, Dani višnje domaćini su i folklorašima iz cele zemlje. Posebna se pažnja posvećuje i izvornoj muzici, starim zanatima i etno motivima, pa je svaki put deo manifestacije prošaran ovim nastupima i štandovima.

Tu su i koncerti poznatih imena srpske estradne muzičke scene, koji su besplatni. Prethodnih godina nastupali su i “Leksington”, “Amadeus” i “Tropiko bend”, Jelena Tomašević i mnogi drugi.

Manifestacija uglavnom traje dva dana, pa oni kojima je Merošina daleko, mogu prenoćiti i ispratiti sav program, i usput obići turističke atrakcije ovog dela Srbije.

Oblačinsko jezero - ponesite peškir i pecaljke

Oblačinsko jezero u srcu prirode
Oblačinsko jezero u srcu prirode (FOTO: Geograf208 - Wikipedia)

Posetioci Dana višanja, već su blizu Oblačinskog jezera, pa je gotovo nedopustivo da propuste prirodne lepote ovog prirodnog blaga. Jezero se nalazi nadomak sela Oblačina, spada u urvinska jezera, a nastalo je kao kombinacija prirodnog jezera i veštačke akumulacije.

Jezero je pre nekoliko decenija važilo za jedno od popularnijih izletišta koje su često posećivali turisti iz okolnih mesta. Šezdesetih godina radio je i veliki bazen, tu su bili i sportski tereni, kao i motel sa bungalovima na obali. Dvadesetak godina kasnije broj turista je počeo da opada, a ovo izletište je oronulo. Ipak, pre nekoliko godina hotel je rekonstruisan, a lokalnci su pokazali želju da jezeru vrate nekadašnji sjaj, pa je uređena i obala.

Kristalna voda i prelepa priroda će tokom majskih ili junskih dana, u zavisnosti kada se manifestacija održava, sigurno prijati. Iako voda možda ne bude dovoljno topla za kupanje, mada se tokom leta zagreva i do 30 stepeni, svakako se može uživati u živopisnom pogledu i blistavoj vodi. Sa oblačinske plaže širi se prelep pogled na vodu i planine, a turistima pažnju privlače i labudovi.

Jezero je posebno zanimljivo ribolovcima, a na njemu se godinama unazad održavaju i ribolovačka takmičenja. Iskusni alasi kažu da su među ribama najzastupljeniji šaran, tolstolobik, babuške… Mogu se naći podaci i da je na Oblačinskom jezeru ulovljen šaran od skoro 16 kilograma, tolstolobik težak gotovo 18 kilograma, kao i babuške od kilograma i po. 

Oblačina iz vazduha: Let balonom iznad jezera kao poseban doživljaj

Manifestacija Dani višnje takođe popularizuje Oblačinsko jezero i njegovu višnju. Baš to je i bio razlog da od 2024. godine u svoju ponudu uvedu i prelet balonom preko jezera. Ovo je moguće i mimo manifestacije Dani višnje. Nesvakidašnja atrakcija privlači ne samo turiste već i avanturiste koji u žive u blizini, jer u jedinstvenom letu balonom iz potpuno nove perspektive mogu da vide svoje Oblačinsko jezero.