Hugo Klajn | Poreklo naziva ulica

Objavljeno 30. septembra 2020.

Rubrika posvećena velikanima – domaćim i stranim ličnostima čija su dela, lični i društveni angažman imali civilizacijski značaj, a po kojima imena nose ulice i trgovi širom naše zemlje

Dr Hugo Klajn (1894 – 1981) bio je jugoslovenski lekar, reditelj, dramski pedagog i kritičar, u pozorišnim krugovima upamćen kao režiser domaćih i ruskih psiholoških klasika, a u svetu medicine kao otac jugoslovenske psihoterapije.

Rođen je u Vukovaru, u porodici hrvatskih Jevreja, starosedelaca. U rodnom mestu završio je osnovnu i srednju školu, da bi studije medicine potom pohađao u Beču, kao jedan od učenika i sledbenika velikog Sigmunda Frojda.

Pod uticajem tvorca psihoanalize i sam se opredelio za specijalizaciju psihijatrije, nakon čega dolazi u Beograd i otpočinje višegodišnji rad u psihijatrijskoj bolnici. Prevodeći i pišući autorske radove, iz tada sasvim nove psihološke i naučne discipline, postavio je temelje razvoju psihoterapije u Jugoslaviji.

Drugi svetski rat dočekao je, poput svih Jevreja, u nemilosti nacističkog okupatora. Preživeo ga je zahvaljujući sopstvenoj snalažljivosti i pomoći tazbine i prijatelja, najpre iscenirajući samoubistvo, a potom i skrivajući se po Beogradu pod lažnim imenom.

Bivajući angažovan pri vojnoj bolnici pred kraj rata sakupio je materijal za svoje verovatno najznačajnije delo „Ratna neuroza Jugoslavena“, objavljeno tek mnogo godina kasnije.

Nakon Drugog svetskog rata, uviđajući čvrstu vezu između psihologije i glume, kao njen veliki poštovalac, Hugo Klajn se u značajnijoj meri okrenuo pozorištu. Višedecenijsko iskustvo psihoanalitičara doprinelo je izgradnji sasvim autentičnih likova iz njegovog „pera“. Postavši stalni reditelj u beogradskom Narodnom pozorištu, režirao je i u ostalim velikim gradovima Jugoslavije.

Među najznačajnijim predstavama koje je režirao izdvajaju se Šekspirov „Hamlet“, Krležini „Gospoda Glembajevi“, Tolstojev „Živi leš“, i dr. Klajn se čak oprobao i u televizijskoj režiji, potpisujući čuveni „Dnevnik Ane Frank“ iz 1959. godine, a osim toga, autor je i velikog broja knjiga, eseja i kritika iz oblasti pozorišne umetnosti, među kojima se posebno izdvajaju „Osnovni problemi režije“.

Hugo Klajn bio je oženjen Stanom Đurić Klajn, prvom ženom muzikologom u Srbiji, sa kojom ima jednog sina, poznatog lingvistu i koautora „Velikog rečnika stranih reči i izraza“, akademika Ivana Klajna.

Veliki intelektualac i čovek sa dve podjednako uspešne karijere, Hugo Klajn preminuo je u 88. godini, u Beogradu. Njegovo ime, simbolično, danas nosi jedna ulica na beogradskoj Bežaniji.

Ulica Dr Huga Klajna