Kraft pivare u Beogradu: 10 „hramova“ za pivopije

Objavljeno 21. avgusta 2020.

“Whoever drinks beer, he is quick to sleep. Whoever sleeps long, does not sin. Whoever does not sin, enters Heaven! Thus, let us drink beer!”

Martin Luther


Osnivanjem prve beogradske pivare još daleke 1839. godine, Jovan Vajnhapal, češki mlinar iz Sremske Mitrovice, postavio je temelje budućem hedonističkom i društvenom fenomenu među Beograđanima, a koji je u to vreme već uveliko „drmao“ centralnu i zapadnu Evropu.

Naravno, radi se o fenomenu ispijanja piva, drevnog osvežavajućeg ječmenog napitka koje, istina, možda nije nadahnulo toliko pesnika, slikara i umetnika kao neka druga „finija“ pića, ali je oduvek bilo zaduženo za dobru atmosferu i raspoloženje u društvu.

Shvativši popularnost i neodoljivost ovog penušavog, gorkog i blago gaziranog alkoholnog pića, pivari širom sveta pokrenuli su masovnu, industrijsku proizvodnju piva, učinivši ga globalno najpopularnijim napitkom današnjice. Pivo je tako postalo sastavni deo života velikog dela čovečanstva i nešto bez čega se danas teško može zamisliti druženje, roštiljanje ili praćenje sportskih događaja.


Zanatske pivare u Beogradu


Međutim, poput svake masovne produkcije, ni proizvodnju piva vremenom nije zaobišao „stari dobri“ problem sa opadanjem kvaliteta. Težnja za što bržim plasiranjem proizvoda na tržište i eksperimentisanje na račun uštede osnovne sirovine (ječmenog slada), dovelo je do toga da industrijska piva počnu da gube na popularnosti, sve više ustupajući mesto različitim vrstama piva koje potiču iz malih zanatskih pivara.

Ovaj svetski trend, naravno, nije zaobišao ni Beograd, gde sve veći broj zanatskih ili tzv. craft pivara godinama unazad, polako ali sigurno, osvaja domaće pivsko tržište. Negujući tradicionalnu recepturu i visok kvalitet piva (ali ne prezajući ni od eksperimentisanja), u kombinaciji sa originalnim dizajnerskim rešenjima kada su brendiranje i uređenje enterijera u pitanju, beogradske craft pivare su trenutno neka od najpopularnijih mesta za druženje i izlaske u gradu.

Uz toplu preporuku da ih posetite, u nastavku pogledajte najpopularnije male pivare i pabove u kojima se proizvode i piju najbolja zanatska piva u Beogradu.



►►► EGZOTIČNA „KLOPA“ u Beogradu - autentični restorani prestonice!




The Black Turtle Brewery

Popularna „Kornjača“ danas je zanatska pivara sa verovatno najdužom tradicijom u svesti Beograđana. Međutim, iako je lanac pabova „The Black Turtle“ pokrenut još 2000. godine, proizvodnja brendiranog piva počela je tek deset godina kasnije. Nekada prepoznatljiva po jedinstvenim ukusima piva sa dodatkom voćnih sirupa, „Kornjača“ danas u svojoj pivari proizvodi čak devet vrsta piva iz kategorije lagera i ejlova, a tu su i dobro poznata voćna piva, zatim pšenična, tamna i dimljena, sa manjim i većim procentom ekstrakta i alkohola. Ako postoji pivopija koji nikada nije posetio „Kornjaču“, posebna ubeđivanja nisu potrebna. Trenutno postoji na više lokacija u centru grada.


Kabinet Brewery

Pivara koja se poslednjih godina svojim proizvodima, brendingom i pre svega širokom lepezom nesvakidašnjih ukusa i aroma, svrstala u sam vrh zanatskog pivarstva u Srbiji, nalazi se u šumadijskom selu Nemenikuće, podno Kosmaja. Na retko atraktivnoj lokaciji, Kabinet pivara omogućava neopisiv užitak u prelepom i autentičnom ambijentu njenog restorana i „bašte“, koji se može upotpuniti sa preko 30 vrsta piva i više od 60 različitih pivskih aroma. Kabinet pivara se, od svog nastanka 2014. godine do danas, ustanovila kao možda i najznačajniji stub pivske kulture u Srbiji. Veliki izbor autentičnih točenih, ali i flaširanih piva u sasvim originalnoj ambalaži, izašao je iz okvira same pivare pa se može probati i u brojnim pabovima u Beogradu (Kabinetov „Brkka“ je već legendaran). Ipak, za potpuno jedinstven doživljaj, apsolutna preporuka za vikend-posetu pivari na Kosmaju.



►►► AVALA i KOSMAJ u jednom danu | Gde na izlet?!




Dogma Brewery

Na prvi pogled skrivena od očiju javnosti, iako u blizini jedne od najprometnijih ulica Beogradu, pivara Dogma je mesto na koje se ne svraća, već sa jasnom namerom dolazi. Dvadesetak pivskih brendova, najrazličitijih vrsta i ukusa, sa krajnje egzotičnim nazivima i živopisnim etiketama, u krajnje prijatnom urbanom ambijentu, odiše autentičnošću. Uz ukusnu „pivsku“ hranu, posebno obeležje ove pivare je takozvani Tap room – mogućnost posmatranja proizvodnog procesa u toku ispijanja omiljenog piva. Nastala tek 2016. godine, pivara Dogma se svojim jedinstvenim brendom visoko pozicionirala na listi najpopularnijih craft pivara, čak i izvan granica Srbije.


Dorćol pivara

Sasvim autentična, lokal-patriotska i alternativna pivska priča. Za razliku od većine zanatskih pivara koje se na neki način utrkuju u proizvodnji što originalnijeg ukusa i što više vrsta piva, Dorćol pivara stavlja fokus na svega par ukusa. I ne samo to. Ako želite da probate ovo pivo, morate doslovno otići na Dorćol. Pivara još uvek nema svoj sopstveni ugostiteljski prostor, pa tek dvadesetak dorćolskih lokala prodaje ovo pivo i verovali ili ne - niko više. Ovakva „politika“ pivare proističe jednim delom iz lokal-patriotskih razloga, a drugim (verovatno većim) iz činjenice da se radi o takozvanom gipsy pivarstvu, odnosno vrlo ograničenoj proizvodnji, bar za sada. Dorćol je po mnogo čemu poseban i jedinstven deo Beograda, a ova lokalna pivara predstavlja još jednu u nizu autentičnosti ovog kraja. U nekoj od narednih šetnji po Dorćolu, obavezno potražite lokal sa „Paklenom pomorandžom“ i „Zmajem od Noćaja“ u ponudi.



Salto Pivara

Još jedna zanatska mini-pivara koja od 2015. godine mnogo polaže na originalnost pšeničnih i ejl ukusa zasnovanih na tradicionalnoj recepturi kuvanja piva, nalazi se u Rakovici. Nažalost, ni ona još uvek nema svoj pab, ali se zahvaljujući dobro razvijenoj distributivnoj mreži Salto piva danas mogu naći u preko 350 objekata i to na teritoriji gotovo čitave Srbije, što svakako prevazilazi lokalni karakter, te ukazuje na visoke ambicije ove craft pivare.


Kaš Balkan Brewtopia

U Pregrevici, za mnoge najlepšem delu Zemuna, 2013. godine osnovana je mala zanatska pivara Kaš specijalizovana za tamna, mutna, nefiltrirana i nepasterizovana ejl piva. Tri drugara koja su tada iz sopstvene ljubavi prema pivu pokrenula mini-proizvodnju omiljenog napitka, verovatno nisu ni sanjala da će od svog hobija jednog dana napraviti pravi brend među craft pivima u Srbiji. Zanimljiv i jedinstven prostor u kojem se vrši proizvodnja piva, predstavlja ujedno i mesto gde se u istom može uživati uz druženje, muziku ili čak team building, uz obilazak pivare i proizvodnog procesa.



Kompas Pivo

Locirana u nekadašnjoj industrijskoj zoni Voždovca, Kompas pivara je toliko vešto sakrivena od očiju slučajnih prolaznika, da možete biti sigurni da je svako koga zateknete u njoj, tu sa namerom. A namera je jasna – uživanje u vrhunskim ukusima domaćih ejl, lager i tamnih piva koje, verovali ili ne, prave beogradski Amerikanci. Neobično prijatan ambijent i često „gostovanje“ stranaca u ovom lokalu na momente se može doživeti i kao boravak u nekom drugom evropskom ili svetskom gradu. Ipak, krajnje opuštena i familijarna atmosfera, posle nekoliko hladnih piva, učini da shvatiš da je ipak svet u Beogradu.


Gvint Brewery

Još jedna dorćolska pivara, koja se striktno drži tradicije u svakom smislu – i po recepturi proizvodnje piva i po vrstama piva koja iz njenog pogona izlaze. Pivara Gvint, naime, za razliku od većine zanatskih pivara, ne eksperimentiše sa ukusima već se drži stare dobre češke i bavarske recepture, praveći isključivo pšenična i lager piva. Ipak, u asortimanu Gvint pivare nalazi se i jedan „neobičan“ ukus – irski crveni lager pod nazivom Orthodox Celts, pivo jedinstvenog ukusa, „skuvano“ u saradnji sa članovima legendarne istoimene grupe. Pivara Gvint takođe poseduje Tap Room, odnosno prostoriju u kojoj se može istovremeno konzumirati pivo i posmatrati proizvodni proces istog.



Pivzdarija

Pivara satiričnog naziva nalazi se u strogom centru grada i nastala je iz potrebe dvojice dobrih drugara i pivopija da naprave sebi kvalitetno pivo od kog neće boleti glava nakon koje krigle više. Ubrzo potom nastao je i istoimeni pab, za sada jedino mesto u kome se ovo vrhunsko domaće pivo može probati. Takođe, bez mnogo eksperimentisanja, u ponudi su nefiltrirana i nepasterizovana svetla i tamna piva, kao i nadaleko prepoznatljivi „Crven ban“ – specijalno crveno pivo. Kako to obično biva kada su moderni pabovi u pitanju, odlična pivska hrana je meniju Pivzdarije takođe.


Kors Brewery

Još jedna dobro „zavučena“ lokacija na kojoj se kuva vrhunsko pivo, potpuno egzotičnih ukusa, simpatičnih naziva i originalno dizajniranih ambalaža, zove se Kors pivara i nalazi se u industrijskoj zoni Zemuna. Uz mnoštvo ejlova, tamnih i voćnih piva, ali i neizostavni pilsner, ovo je verovatno jedino mesto u Beogradu gde se može probati milkshake pivo. Za pivopije-avanturiste gotovo da nema bolje destinacije, čak iako to podrazumeva malo „cimanja“ iz grada. Iako pravi ljubitelji piva najviše cene točeno pivo, gotovo sigurno ćete poželeti da sa sobom ponesete i koju flašicu.



Ima u Beogradu još malih, kućnih ili gipsy pivara vrednih pažnje. „Južni vepar“, „Šlif“, „Dvorog“ i ostale, samo su neke od mini-pivara čije vreme, nadajmo se, tek dolazi. Njihova, takođe izuzetna, piva mogu se pronaći tu i tamo, u raznim kafićima, barovima i pabovima širom grada.

Istražite...



 

Autor: Nikola Igračev