Kako iznajmiti automobil u inostranstvu?

Bilo da je u pitanju zimovanje, letovanje ili službeni put, rentiranje automobila je zgodan način da pojednostavite transport i bolje raspolažete svojim vremenom. Iako je ova usluga rasprostranjena i popularna, mnogi su još uvek skeptični kada dođe vreme za iznajmljivanje vozila u inostranstvu.

Rent-a-car je siguran i efikasan način da koristite vozilo kada ste na putu. Svakako, bilo bi dobro da preduzmete određene mere predostrožnosti i pravilno se informišete o svemu. Tako se mogućnost neprijatnih iznenađenja svodi na minimum, a vi možete uživati u vožnji.

Postoji mnogo načina da iznajmite vozilo, a za koji se odlučiti zavisi od tipa putovanja i destinacije. Jedno je sigurno, gde god da se nađete, brzo ćete shvatiti da postoji pregršt rent-a-car agencija, ali i da ponuda nije uvek ista. Da bi na odmoru sve teklo glatko, pozabavićemo se najčešćim dilemama kod rentiranja automobila u stranim zemljama.

Online ili na licu mesta?

Veoma dobro pitanje je da li iznajmiti vozilo unapred preko interneta ili sačekati da proverimo ponudu na licu mesta.

Prednost rezervacije preko interneta je to što ne moramo da obilazimo lokalne agencije i proveravamo njihov kredibilitet. Možemo jednostavno iskoristiti usluge neke poznate i sigurne međunarodne kompanije. Takođe, vozilo nas može sačekati na aerodromu, u luci ili železničkoj stanici, pa je ušteda na vremenu značajna.

S druge strane, lokalne agencije mogu imati raznovrsniju i povoljniju ponudu. Ukoliko ranije nismo bili u tom mestu, možda je bolje sačekati i videti kakav nam tip vozila treba (terenac, mali automobil, skuter itd.).

Na sreću, skoro svaka agencija ima svoju internet stranicu, tako da možemo proveriti cene, uslove plaćanja i korišćenja, kao i eventualne popuste pri ranim rezervacijama.

Uvek je preporučljivo pogledati komentare korisnika na internetu pre nego što odaberemo neku lokalnu agenciju.

Neophodna dokumentacija

Da bismo iznajmili vozilo u inostranstvu potrebna su nam sledeća dokumenta:

  • Pasoš
  • Vozačka dozvola
  • Međunarodna vozačka dozvola (potrebna samo u nekim državama)

Sa biometrijskim ličnim ispravama postaje sve lakše koristiti rent-a-car usluge bilo gde u svetu. Ipak, nije na odmet izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu zato što je u nekim zemljama ona još uvek obavezna.

Cena usluge

Cena usluge zavisi od zemlje i klase vozila, pa tako manje gradske automobile možemo iznajmiti za 30-60 evra, dok terenci ili limuzine koštaju i po nekoliko stotina na dan. U slučaju da vozilo iznajmljujemo na duži period, moguće je ostvariti dodatne popuste.

Postoji i mogućnost iznajmljivanja vozača, što nije loša opcija ukoliko je teren nezgodan.

Što se tiče plaćanja, uglavnom je moguće koristiti gotovinu ali i kartice. Čekovi građana koje izdaju banke nisu validno sredstvo plaćanja u inostranstvu. Važno je napomenuti da skoro sve agencije uzimaju depozit, koji ih osigurava od štete i pokušaja krađe. Iznos depozita varira, ali moramo biti spremni da položimo određenu sumu kao zalog. Naravno, ukoliko sve prođe kako treba, novac će nam biti vraćen pri primopredaji vozila. Većina agencija rezerviše sredstva sa našeg računa pri uzimanju depozita, mada je moguće deponovati i gotovinu.

Osiguranje

Bez obzira na cenu, važno je uplatiti osiguranje pri iznajmljivanju vozila. Ova mera predostrožnosti je ključna za bezbrižnu vožnju. Neke agencije će insistirati na punom kasku paketu i to je definitivno najbolja varijanta. Nezgode se dešavaju češće nego što mislimo i naknadni troškovi mogu biti znatno veći od iznosa osiguranja. Zato je kasko jedini način da se ne izlažemo nepotrebnom stresu i brizi.

Ugovor o najmu automobila treba pažljivo proučiti i postaviti sva pitanja unapred. Obratite posebnu pažnju na sitna slova.

photo-1415594445260-63e18261587e

Dodatni saveti

Ne oklevajte da se upoznate sa saobraćajnim pravilima koja važe u državi u koju putujete. Iako su ta pravila uglavnom univerzalna, često postoje finese ili posebni zakoni. Nijedno osiguranje ne pokriva kazne zbog saobraćajnih prekršaja, a iznosi mogu biti astronomski.

Dakle, bez prekoračenja brzine i nepropisnog parkiranja, ukoliko ne želite da saznate koliko rigorozne i skupe mogu biti posledice.

Na kraju, ako se dobro pripremimo iznajmljivanje automobila u inostranstvu ne mora da bude komplikovani i skupo. Najvažniji savet je da istražimo i analiziramo različite varijante pre nego što donesemo odluku. Na taj način štedimo vreme i novac, ali pružamo sebi mogućnost pravog, bezbrižnog odmora.