Tečno zlato - novi heroj lepote

Objavljeno 16. januara 2020.

U svetu lepote arganovo ulje naziva se tečno zlato. Ovaj naziv potiče, ne samo iz njegove boje, već i zbog mnogih benefita koje donosi vašoj koži i kosi. Iako se arganovo ulje koristi, kao i maslinovo, za kuvanje i odlično je za kardiovaskularni sistem, njegova sposobnost da koži lica pruži hidrantnost i svilenkast izgled je postala nemerljiva.


Ali, da porazgovaramo nešto na brzinu - arganovo ulje, iako u poslednje vreme veoma popularno u Americi i Evropi, nije nov proizvod. Tečno zlato se koristilo u Severnoj Africi i Maroku oko 600 godina p.n.e. i bio je ključni deo života severnoafričkih Berbera kao hrana ali i zbog njenih kozmetičkih koristi. Berberske žene danas, kao i u prošlosti, ručno beru, sortiraju, suše, i usitnjavaju arganove orahe i uklanjaju jezgra. Njihov rad je od posebnog značaja kada se proizvodi arganovo ulje najvišeg kvaliteta. Danas, berberske zadruge imaju važnu ulogu u poboljšanju socijalnog statusa lokalnih žena i pružanja posla u oblastima u kojima je tradicionalno ženama teško da pronađu posao. Posle kompleksne procedure stiže najfinije ulje argana, jedno od najhranljivijih koje poboljšava zdravlje, lako prodire u kožu, povećava vlažnost, elastičnost kože i stvara prirodnu barijeru.


Zabeleženo je da je, oko 1500 godine, bio pokušaj da se ulje argana uvede u Evropu, međutim bezuspešno. Kompanije Zapadne Evrope su videle ovaj pokušaj kao pretnju i otimanje tržišta.


Arganovo ulje je malo tamnije i crvenkastije od maslinovog i procena je da za 1 litar ulja treba uložiti više od 20 sati rada i oko 100kg svežih plodova argana, te nas to dovodi do zaključka zašto je kozmetika sa arganovim uljem dosta skuplja od drugih. Međutim, skuplje ili ne, losioni i kreme koje sadrže arganovo ulje su među najtraženijim, pogodne za sve tipove kože i odgovaraju svakom dobu.

Arganovo ulje ima blagu i prijatnu orašastu aromu koja brzo bledi sa kože. Bogato oleinskom i linolnom kiselinom, vitaminom E i karotenima jako je stabilno i najviše prija suvoj i dehidriranoj koži.

Oživljava umoran izgled kože, regulišu lučenje sebuma, koji uzrokuje pojavljivanje akni, tako da upotrebom kreme sa marokanskim uljem sprečavamo pojavljivanje novih akni. Takođe, pomaže da se otklone mrtve i oštećene ćelije sa kože i da se stvaraju nove, tako da ožiljci od akni blede i nestaju. Kreme sa arganovim uljem ne ostavljaju masan trag. Najnovija studija pokazala je da arganovo ulje ima najbolju ulogu kao prirodna zaštita protiv oštećenja koja nastaju od sunca.

Danas je nezamislivo da kvalitetne hidrantne kreme za lice nemaju u svom sastavu arganovo ulje.


Osim što je sastavni deo krema, ulje argana možete koristiti samostalno. Dovoljna je samo jedna kap ulja, koja se dlanovima utrljava ravnomerno po čitavom licu, a možete da ga koristite kao hranljivu podlogu za šminku.  


Primena arganovog ulja


Podloga za zdravu kožu lica


Nega za celo telo


Noćna hidratacija 


Regenerator za kosu


Piling 


Nega za zdrave i lepe nokte


Pomoć za akne


Nega za opekotine


Kuvaj me nežno


Arganovo ulje se koristi kao deo tradicionalne kuhinje u Maroku, ima blag i prijatan ukus, te podseća na orah, ne obrađuje se termički već se koristi u sirovom stanju. Konzumacija arganovog ulja poboljšava zdravlje, normalizuje nivo holesterola, neutrališe dejstvo slobodnih radikala, održava jetru zdravom i sadrži antikancerogenu materiju skotenol. Sadrži više od 80% nezasićenih masnih kiselina koje blagotvorno deluju na reumatske i kardiovaskularne bolesti, štite vezivna tkiva i podstiču delovanje kiseonika. Istraživanja su pokazala da dve kašike ulja pokrivaju dnevne potrebe za esencijalnom linoleinskom kiselinom. Vitamin E je još jedan od važnih vitamina, a koga u arganovom ulju ima u visokom procentu.


Kada kupujete arganovo ulje, pažljivo pogledajte sastav. Formula mora da sadrži 100 % čisto marokansko arganovo ulje ekstrahovano hladnim presovanjem, koje čuva integritet masnih kiselina u ulju, vitamina, fenola (uključujući kofeinsku kiselinu) i karotena. Ne kupujte nešto samo zato što na bočici piše 100% argan oil.

Eksperimentišite, probajte i podelite sa nama utiske o prednostima arganovog ulja.Autor: Dunja Božić