Konak kneza Miloša

Bulevar Patrijarha Pavla 2 
11000 Beograd (Rakovica) 
T: 011/266‑0422

Radno vreme

Ponedeljak Mo
ne radi
Utorak Tu
10:00-20:00
Sreda We
10:00-20:00
Četvrtak Th
10:00-20:00
Petak Fr
10:00-20:00
Subota Sa
10:00-20:00
Nedelja Su
10:00-20:00

Konak kneza Miloša nalazi se u sastavu Istorijskog muzeja Srbije i ovaj izuzetni primerak balkanske arhitekture dugo je bio jedini izložbeni prostor Muzeja. Konak je podignut po projektu Hadži Nikole Živkovića, glavnog arhitekte u vreme kneza Miloša, a izgradnja je započeta 1831. godine.

Po načinu zidanja, planu i stilu, konak pripada kasnoosmanskoj arhitekturi i predstavlja jedan od poslednjih graditeljskih i umetničkih tragova osmanske kulture u Srbiji. Naročitu zanimljivost konaka čini slikana i drvorezbarska dekoracija, jer predstavlja jednu od najstarijih očuvanih u Srbiji. Dekoracija se nalazi na tavanici hola, paradnoj sobi, i bogomolji kneza Miloša, kao i divanhani. Raspored i tematika dekoracije ukazuju na značaj ovih prostorija.

Iako je danas teško sa sigurnošću rekonstruisati tačan raspored prostorija u konaku, sigurno je da je on ispunjavao više različitih funkcija, od privatne rezidencije kneza, do mesta na kome su se obavljali državni poslovi.

Kako svojom fasadom, tako i unutrašnjim uređenjem, Konak kneza Miloša predstavlja kombinaciju različitih kultura, načina življenja i tradicija. U skladu sa osmanskom tradicijom, sobe su bile opremljene niskim klupama prekrivenim bogatim tkaninama i jastucima, dok su na podovima bili ćilimi. Sa druge strane, sa tavanica su visili lusteri, a na zidovima su mesto našli satovi, ogledala i umetničke slike donete iz Beča ili Pešte.

Nažalost, nameštaj, slike i lični predmeti kneza Miloša iz konaka nisu očuvani. Nakon dolaska dinastije Karađorđević na vlast, ovi predmeti premešteni su u Narodni muzej, koji je stradao tokom austrijskog bombardovanja u Prvom svetskom ratu.

Dvorski kompleks u Topčideru građen je kao privatno kneževo imanje. Obuhvatao je predeo oko Topličke reke, ceo Senjak, Dedinje, ali i delove Ade Ciganlije. U blizini konaka podignuta je dvorska kapela Sv. apostola Petra i Pavla, sa svešteničkim konakom, a u blizini se nalazi i poseban knežev paviljon za gozbe. Takođe, kao deo kompleksa podignute su brojne pomoćne zgrade: kuhinje, konjušnice, pekare, magaze i gostionice.

Posle smene dinastija na prestolu Srbije, konak kneza Miloša pao je u zaborav. Nakon Prvog svetskog rata u njemu je na kratko vreme bio smešten Muzej lova i šumarstva, a nakon Drugog svetskog rata Muzej Prvog srpskog ustanka. 1966. godine konak je ušao u sastav, tada tek osnovanog, Istorijskog muzeja Srbije u kome se nalazi i danas.

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2019 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost