Srpska akademija nauka i umetnosti SANU

Kneza Mihaila 35 
11000 Beograd (Stari Grad) 
T: 011/2027‑106
F: 011/2182‑825

Kategorije

Srpska akademija nauka i umetnosti je najviša naučna i umetnička ustanova u Republici Srbiji, koja u okviru svojih zadataka, misije i ciljeva razvija i podstiče nauku, organizuje i unapređuje osnovna i primenjena naučna istraživanja, te podstiče i unapređuje umetničku delatnost.

Srpska akademija nauka i umetnosti je ustanova od posebnog nacionalnog značaja i jedina predstavlja Republiku Srbiju u međunarodnim udruženjima državnih akademija. Iako definisana kao najviša naučna i umetnička ustanova u Republici Srbiji, SANU je u ispunjavanju svoje uloge i zadataka uvek imala svest da je deo mreže organizacija i pojedinaca i da je neophodno da stalno produbljuje otvorenu i iskrenu komunikaciju sa postojećim državnim, nacionalnim, naučnim, umetničkim, obrazovnim i drugim institucijama. Ukratko, SANU radi u sredini i za sredinu koja ju je iznedrila na osnovama koje su utemeljili njeni osnivači još 1841. godine.

Srpska akademija nauka i umetnosti predstavlja instituciju svojevrsnog tradicionalizma i gotovo poželjne konzervativnosti. Međutim, samo tradicija koja je spremna da se samosvesno menja, osluškujući vreme i potrebe sredine iz koje je potekla, ima šansu dugotrajnosti - iskustvo koje SANU poseduje. Stoga SANU zahteva odnos koji poštuje njene ustaljene i ustanovljene mehanizme građene na iskustvu, mudrosti i greškama prethodnika. Ali SANU zahteva i odnos koji će joj omogućiti da uoči i prepozna prelomne trenutke u tokovima vremena i prekidima ili ubrzanjima istorijskih i društvenih zbivanja, naučnim i umetničkim tokovima i učestvuje u promeni okolnosti i običaja koji usporavaju ili relativizuju aktivnosti i uloge koje SANU ima i vrši u ovoj sredini i u određenom vremenu.

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2020 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost