Muzej primenjene umetnosti

Vuka Karadžića 18 
11000 Beograd (Stari Grad) 
T: 011/262‑6841, 262‑6494, 262‑8655

Radno vreme

Ponedeljak Mo
ne radi
Utorak Tu
11:00-19:00
Sreda We
11:00-19:00
Četvrtak Th
11:00-19:00
Petak Fr
11:00-19:00
Subota Sa
11:00-19:00
Nedelja Su
ne radi

Kategorije

Muzej primenjene umetnosti osnovan je 6. novembra 1950. godine i spada u kategoriju umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Osnovnu delatnost Muzeja čini prikupljanje, zaštita, čuvanje, proučavanje, izlaganje i publikacija predmeta primenjene umetnosti. Muzej prikuplja ne samo dela nacionalne primenjene umetnosti, već i materijal iz drugih zemalja, koji je putem kulturnih i privrednih veza dospeo u naše krajeve.

Najstariji predmeti u vlasništvu Muzeja datiraju iz IV veka p.n.e. i pripadaju numizmatičkoj zbirci (novac Stare Grčke) u Odseku za metal i nakit, dok zbirke u Odseku za savremenu i primenjenu umetnost sadrže i najsavremeniju umetničku produkciju. Zbirke u Muzeju prate razvoj primenjene umetnosti u rasponu od čak 2400 godina. Muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Već prve godine svog postojanja, Muzej primenjene umetnosti otkupio je izuzetno vrednu zbirku raznovrsnih umetnički obrađenih predmeta, koje je sakupljao slikar i grafičar Ljuba Ivanović tokom perioda dugog trideset godina. Zbirka je sadržala više od 3000 predmeta, među kojima su se po istorijskoj i umetničkoj vrednosti isticali zlatarski proizvodi, stare rukopisne i štampane knjige, predmeti rezbareni u drvetu, rožini i sedefu, drvorezne i slikane ikone i drugo.

Muzej primenjene umetnosti veoma aktivno izlaže i poseduje sopstvenu izdavačku delatnost. Tradicionalne muzejske manifestacije su Salon arhitekture, Dečji salon primenjene umetnosti, Salon savremene primenjene umetnosti i Trijenale keramike. Na dan osnivanja Muzeja svake godine priređuje se studijska izložba koja prikazuje do tada neistraženo područje primenjene umetnosti kod Srba.

Muzej ima nadležnost za predmete primenjene umetnosti na celoj teritoriji Republike Srbije.

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2020 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost