Rebeka Vest | Poreklo naziva ulica

Rubrika posvećena velikanima – domaćim i stranim ličnostima čija su dela, lični i društveni angažman imali civilizacijski značaj, a po kojima imena nose ulice i trgovi širom naše zemlje

 

Sesili Izabel Ferfild (1892 – 1983), poznatija kao Rebeka Vest, bila je poznata britanska spisateljica, književni kritičar, putopisac, publicista, borac za ženska prava i humanista.

Rođena u porodici intelektualaca, odmalena okružena knjigama i „velikim razgovorima“, već kao veoma mlada pokazala je talenat za pisanje i literarnu kritiku, etablirajući se u narednim godinama kao cenjeni kritičar i dopisnik najpoznatijih britanskih i američkih listova.

U profesionalnom životu koristila se pseudonimom Rebeka Vest, po istoimenoj junakinji komada „Rosmersholm“ norveškog pisca Henrika Ibsena. Pod tim imenom objavila je i više od 40 naslova – romana, putopisa, biografija i kritika.

Intelektualka avanturističkog duha putovala je i izveštavala iz različitih delova sveta – od suđenja nacistima u Nirnberškom procesu, do aparthejda u Južnoafričkoj republici, ali je najviše ostala upamćena po svojim vrhunskim putopisima, sastavljanim tokom čitavog života i profesionalne karijere.

Upravo je takvo jedno pisanije učinilo da se za Rebeku Vest čuje i u našim krajevima, a možda i još važnije – da za naše krajeve čuje svet.

U pitanju je putopisno remek-delo „Crno jagnje i sivi soko“, snažno i autentično svedočanstvo sa putovanja kroz Kraljevinu Jugoslaviju, objavljeno 1941. godine, u samo predvečerje Drugog svetskog rata. Po mnogima - literarno i kulturološki najbolje delo putopisne proze u 20. veku.

Nastajući tokom šestonedeljnog putovanja kroz Jugoslaviju tokom 1937. godine ovo delo, izvorno napisano na preko 1 000 strana nepristrasnim perom jedne svetske žene, prikazuje svu etnografsku, kulturološku i istorijsku raznolikost naroda i predela, danas bivše, Jugoslavije.

Sticajem nesrećnih okolnosti, knjiga objavljena pred sam početak Drugog svetskog rata ostala je u senci nastupajućih događaja, a zbog promene društvenog uređenja, u socijalističkoj Jugoslaviji nikada nije ostvarila značajniju popularnost. U Evropi je pak doživela višestruka izdanja i štaviše - ovaj legendarni putopis je dugo smatran najboljim izvorom informacija o Balkanu u zemljama zapadnog sveta (barem do 90-ih godina).

Poslednjih godina se, na radost ljubitelja pisane reči, nova izdanja mogu pronaći i na rafovima domaćih knjižara, a ime Rebeke Vest danas simbolično nosi jedna ulica u beogradskom naselju Konjarnik.

images