Najbolji kokteli u Beogradu: Barovi u kojima se dobro „mućka“

„Hoćemo li večeras na koktele?“

Ovo pitanje se među mladima često postavlja kada postoji želja za nekim ekskluzivnim provodom. I nije ni čudo, jer kokteli definitivno nisu „obično“ pivo sa drugarima ili kafa sa prijateljicama. Ove atraktivne mešavine alkoholnih pića, likera i voćnih sirupa nisu samo vizuelno interesantne, već izuzetno prijaju i čulima ukusa, a posle nekoliko komada znaju i da značajno poprave raspoloženje (istina, kada se pretera, ono zna da ode i u suprotnom smeru).

Za to sve su „krivi“ Amerikaci koji su izmislili ovo čarobno piće. Sredinom 16. veka kombinacijom burbona, šećera i mente nastao je prvi koktel, poznatiji kao „Julep“. Ipak, da nije bilo Španaca, koktel danas ne bi imao ovaj naziv. Naime, tokom borbi petlova u Latinskoj Americi pobednici su slavili nazdravljajući šarenim pićima koji su ličili na rep petla i otuda naziv cock-tail.

Danas je već poznato da kokteli garantuju dobar provod. Najpopularnijim koktelom u današnje vreme smatra se Mohito. Čuveni „kozmo“ postao je simbol glamura i života na visokoj nozi. Menhetn se smatra „kraljem koktela“, a početkom 20. veka i Martini stiče svoju popularnost.

Kod nas se rado poručuju i Mai Tai, Bloody Mary, Blue Lagoon ili Sex on the Beach. A kad je već tako, evo gde mogu da se popiju neki od najboljih koktela u Beogradu.

Central Bar

Čim se kroči u Central Bar, sve postaje odmah jasno. Najbolji koktel se ne sme propustiti. Glavna prostorija može da primi oko 50-ak gostiju, a veliki bar se nalazi u sredini prostorije. U ponudi su najpre kokteli, pa tek sve ostalo, jer skoro 90% ponude su ova čarobna pića. A šta to govori? Nama je jasno da je ovo pravo mesto gde vredi isprobati Mai Tai, Cuba Libre, Long Island i druga moderna pića današnjice.

Jedno je sigurno, u Central Baru se prvo služe kokteli, pa tek sve ostalo. Njihovi barmeni prolaze ozbiljnu obuku za pripremanje koktela, pa je dovoljno da mušterija kaže koji ukus želi i barmen će pripremiti tačno taj napitak. Gosti se rado vraćaju, jer tvrde da je usluga, a i ponuda bez premca. U to se treba uveriti.

Monkey Bar

Kafić sa najlepšom baštom, bar tako gosti kažu. A da li je to stvarno tako, najbolje je proveriti uz jedan... dva...pa i tri koktela. Monkey Bar je prava urbana džungla, ali zapravo oaza i beg od velegradske gužve. Šarena pića, uživanje u bilo koje doba dana ili noći i odlična atmosfera doprineće da se potpuno opustite i uživate u majstorski pripremljenim pićima.

Ovde su kokteli mnogo više od mešanja bezalkoholnih i alkoholnih pića. U okviru ovog jedinstvenog bara uvek ćete doživeti neverovatno iskustvo. Bilo da volite da eksperimetišete sa ukusima ili radije birate klasični koktel, jedno je sigurno, nećete se pokajati koji god koktel da poručite.

Kultura Bar

Nepisano pravilo glasi da dobar koktel niste probali, ako niste posetili Kultura Bar. Za ljubitelje druženja i koktela, ovo je prava oaza, a ljubazno osoblje i prijatna atmosfera učiniće da se osećate kao kod kuće. Ovo je pravo mesto sa dušom, a svi gosti sede za barom i pažljivo mogu da prate kako se njihov koktel priprema. O detaljima se posebno vodi računa, tako da se biraju najbolji sastojci za pića, a ako ne znate koji biste koktel da poručite, tu su ljubazni barmeni da priteknu u pomoć.

Kultura Bar organizuje i tematske večeri, pa se tako prvog dana Nove godine pripremaju pića čiji je glavni sastojak Russian Standard votka, a tokom Svetskog dana viskija u baru se služe kokteli koji sadrže Naked Grouse ili Jack Daniel’s.

Blaznavac

Nije samo prepoznatljiv po najšarenijoj i najlepšoj bašti u prestonici. Blaznavac je poznat i po neobičnim koktelima fantastičnih ukusa. Koji god koktel da izaberete, sigurni smo da se nećete pokajati, a iz posebne ponude izdvajaju se ova čarobna pića koja se služe po litru. Koktel od litar, da, da, to se ne propušta.

Zgrada u kojoj se Blaznavac smešten stara je više od jednog veka i predstavlja spoj bara i galerije, pa je i te kako vredna posete. Kvalitetna pića i ljubazno osoblje čini da se osećate kao na nekom bajkovitom mestu. Gosti tvrde da je Blaznavac drugačiji od ostalih kafića, a ovo prijatno mesto u tihom delu Dorćola je za svaku preporuku.

Bitters Bar

Izuzetna ponuda koktela i sam centar grada učinili su da Bitters Bar brzo postane prepoznatljivo mesto za druženje. Verne mušterije uvek se rado vraćaju, a to nimalo ne čudi, jer je ponuda koktela izuzetna. Barmeni se trude da svakom gostu ponude kvalitetno piće i da pronađu savršen recept za želje mušterija, čak i ako takvog pića nema u meniju. Ovde barmeni znaju šta rade, jer pripremaju kreativna pića odličnog kvaliteta.

Bitters Bar je šarmantan kafić koji rado primi svakog gosta, jer je ovde uvek sve spremno za uživanje. Ljubazno osoblje, prijatna atmosfera, najbolji kokteli i to sve na jednom mestu. A zaključak je samo jedan, dobar provod je sigurno zagarantovan.

Kokteli cover