Milena Dravić | Poreklo naziva ulica

  • Nikola Igračev
  • 2 min
  • 14. oktobar 2020.
  • Zabavnik

Rubrika posvećena velikanima – domaćim i stranim ličnostima čija su dela, lični i društveni angažman imali civilizacijski značaj, a po kojima imena nose ulice i trgovi širom naše zemlje.

Milena Dravić (1940 – 2018) bila je verovatno najpopularnija srpska i jugoslovenska glumica ikada, dobitnica svih prestižnih filmskih i pozorišnih nagrada, te umetnica koja je svojim profesionalnim dostignućima, ali i dostojanstvim držanjem u javnom životu, zaslužila status filmske dive u pravom smislu te reči.

Rođena Beograđanka, Milena Dravić odrasla je na Dorćolu, gde je završila osnovnu školu i Prvu (tada mušku) gimnaziju. Njen talenat za scenu i javni nastup primetila je najpre tetka, savetujući roditelje da je upišu u baletsku školu.

Upravo zahvaljujući časovima baleta, primećena je 1958. godine kada sasvim neplanirano, tokom letnjeg raspusta u Sarajevu, dobija ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“, slovenačkog reditelja Františeka Čapa.

Ovaj filmić učinio je da Milenu primete i ostali film-mejkeri tog doba, pa je mlada naturščikinja snimila još pet filmova pre nego što je 1962. godine upisala Fakultet dramskih umetnosti.

Iste godine dobila je ulogu u filmu „Prekobrojna“, za koju dobija Zlatnu arenu u Puli - prestižnu nagradu na najznačajnijem filmskom festivalu u zemlji. Od tog trenutka, sa samo 22 godine, Milena Dravić postala je nova zvezda na jugoslovenskom filmskom nebu.

Ostalo je istorija… Sa preko 150 televizijskih i više desetina pozorišnih uloga, od kojih su mnoge antologijske, za punih šest decenija karijere Milena Dravić svrstala se u red besmrtnih dramskih umetnika na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije.

Od uloga u partizanskim ratnim filmovima, u kojima je igrala rame uz rame sa holivudskim zvezdama Ričardom Bartonom, Orsonom Velsom i Julom Brinerom (krajem 80-ih i sa Bredom Pitom), preko uloga u zabranjivanim filmovima „crnog talasa“, do legendarnih rola u romantičnim komedijama u paru sa Ljubišom Samardžićem, Milena Dravić pokrila je najširi dijapazon likova i karaktera koji su joj u vlasništvo doneli nebrojene filmske i pozorišne nagrade.

Igrajući glavne uloge u više od 120 filmova, preko 30 televizijskih serija i oko 20 pozorišnih predstava, Milena Dravić postala je jedno od najomiljenih TV lica u zemlji i taj status uživala decenijama.

Ulica Milene Dravić

Dugogodišnji brak sa, takođe, glumačkom legendom Draganom Nikolićem, u kome je provela punih 45 godina, doprineo je da ovaj par postane sinonim za skladan odnos i ljubav koja opstaje uprkos ekstremnoj popularnosti dvoje glumaca i svim iskušenjima koje slava donosi.

Najpopularniji glumački par u regionu je, neopterećen slavom, godinama živeo kao sav normalan svet, na beogradskoj Čuburi. Kao jedan od simbola ovog kraja, ulaz zgrade u kojoj su živeli, danas krase veličanstveni murali dvoje glumaca.

Milena Dravić preminula je u 79. godini, dve godine nakon svog supruga, pored koga je i sahranjena, u Aleji velikana na Novom groblju.

Simbolično, u čast najpoznatije srpske glumice, ime Milene Dravić danas nose ulice u nekoliko naselja Srbije, a za očekivati je da u budućnosti takvih bude još više.

Tagovi

Kategorije: