Mihajlo Kostić - Pljaka | Poreklo naziva ulica

Mihajlo Kostić - Pljaka (1933 - 2001) bio je srpski i jugoslovenski glumac, najprepoznatljiviji po sporednim ali upečatljivim filmskim ulogama, kao i rolama u mnogim kultnim predstavama beogradskih pozorišta. Takođe, poznat je i kao otac popularnog glumca Vuka Kostića.

Rođen je u Prokuplju, u zanatlijskoj porodici. Zainteresovanost za glumu pojavila se već u ranom detinjstvu jer se Mihajlov otac, šuster, amaterski i sam bavio glumom. Štaviše, Nestor Kostić bio je čak jedan od osnivača lokalnog prokupačkog prozorišta.

Prerana smrt majke i vihor Drugog svetskog rata, koji mu je oca odveo u zarobljeništvo, učinili su Pljakino detinjstvo vrlo teškim. Po završetku rata, kao dečak sam dolazi u Beograd, gde pohađa srednju Brodarsku školu. To će usloviti još jedno interesovanje koje će ga pratiti kroz ceo život – plovidbu.

Ipak, intrigiran glumom još od malih nogu, sa 22 godine odlučuje da upiše Pozorišnu akademiju, u klasi sa velikim Batom Stojkovićem. Talentovan, dopadljiv i karakterističnih crta lica, Pljaka je još tokom studija postao stalni član ansambla, tada tek osnovanog, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

 

Glumio je u desetinama televizijskih i pozorišnih komada, a najznačajnije uloge vezane su za predstave „Prljave ruke“, „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, „Kosa“ i „Đeneral Milan Nedić“, dok se na filmskom platnu ovekovečio u „Kozari“, „Povratku otpisanih“, serijama „Vuk Karadžić“ i „Sivi dom“, kao i jednom od prvih „crnotalasnih“ (zabranjenih) ostvarenja – filmu „Grad“.

Markantni šarmer, Mihajlo Kostić – Pljaka u javnosti je uživao nadimak „jugoslovenski Džejms Din“. U poznim četrdesetim oženio se i dobio dva sina, od kojih je mlađi Vuk danas takođe uspešan i popularan glumac. Porodica Kostić postala je tako jedna od retkih sa glumačkom tradicijom kroz čak tri generacije.

Tokom 90-ih, Mihajlo Kostić imao i je par zapaženih epizodnih uloga u hit serijama Srećni ljudi i Gore-dole – ispostaviće se možda i poslednjih na malim ekranima.

Poslednje dve godine života proveo je u borbi sa leukemijom, od koje je i preminuo u svojoj 68. godini. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

U čast poznatog glumca, jedna ulica u Kraljevu i čak dve ulice u Beogradu (u Zemunu i Zvezdari) nose njegovo ime.

 

Pljakina