Konstantin Kavafi | Poreklo naziva ulica

Konstantinos Petru Kavafis (1863 – 1933) bio je jedan od najznačajnijih grčkih i evropskih pesnika, čiji je književni značaj prepoznat, a slava nastupila tek mnogo godina nakon što se upokojio.

Rođen je u Aleksandriji, „prestonici sećanja“ kako je sam nazivao ovaj drevni antički grad, koji se danas nalazi u sastavu Egipta, a Osmanlijskog carstva u ono vreme.

Zahvaljujući poslovnim vezama svog oca koji je bio uspešni i bogati trgovac, veći deo detinjstva proveo je u Engleskoj. Znanje engleskog i još nekolicine stranih jezika obezbedilo mu je siguran posao u državnoj službi nakon što je 1882. godine Egipat postao britanski protektorat.

Ulica Konstantina Kavafija

Interesantno je da je Kavafi pesnikom postao tek u drugoj polovini svog života, a poezija je, čini se, za ovog nekonvencionalnog Grka bila stvar duboke intime. Za života ne objavivši ni jednu zbirku pesama, čitao ih je i pokazivao isključivo najbližim prijateljima i tek poneku objavljivao u lokalnim novinskim listovima.

Ne uklapajući se stilom i pesničkom estetikom u poetski mejnstrim toga vremena, njegov rad je dugo bio potcenjen, kritikovan i nepriznat u grčkoj javnosti. Istorijski motivi, suptilni patriotizam, ali i otvorena potraga za ličnim identitetom u svakom pogledu (nacionalnim, filozofskim, religijskim, seksualnim…), glavna su inspiracija Kavafijeve poezije.

U opusu koji broji tek nešto više od 150 pesama, kao verovatno najpoznatija izdvaja se Itaka, poema o mitskom Odisejevom povratku na malo jonsko ostrvo nakon Trojanskog rata.

Konstantin Kavafi umro je na svoj 70. rođendan. Prva zbirka njegovih pesama odštampana je i objavljena posthumno, dve godine kasnije. Naknadno su došla i priznanja, da bi se danas smatrao najznačajnijim predstavnikom moderne grčke poezije i jednim od najznačajnijih pesnika u svetu.

Kuća u kojoj je živeo u Aleksandriji pretvorena je u muzej i predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u ovom drevnom mediteranskom gradu, a ime Konstantina Kavafija nosi i jedna ulica u zemunskom naselju Altina.