Fijakerijada “Sremska potkovica” - raj za ljubitelje zaprega u Novim Karlovcima

“Sremska potkovica” je tradicionalna fijakerijada koja se održava u Novim Karlovcima u opštini Inđija. Posle decenije pauze, manifestacija se vratila na velika vrata, pa od 2022. godine, neki od najlepših konja iz Vojvodine i regiona ponovo defiliju Sasama i privlače posetioce iz Srbije i okruženja.

Dva uparena ponosita konja, jedan kočijaš i uglancan fijaker. Duga staza koja kruži oko parka, drveće i lagani kas. Vožnja fijakerom danas je retka, ali je zato svi oni koji imaju priliku da u njoj uživaju dugo i pamte. Ove kočije nekada su bile redovna pojava na ulici, bile su i stvar prestiža, a danas su u većini delova Srbije gotovo potpuno iščezle. Ali, ne i na severu zemlje.

U mnogim vojvođanskim selima i mestima tradicija uzgajanja konja i vožnje fijakera se i danas čuva. Tako je bilo i u Novim Karlovcima, gde su se, na sveopštu radost, konji i zaprege vratile u selo.

sremska potkovica
FOTO: Sajt Opštine Inđija

Povratak kočija

Oko seoske slave - Markovdana, koja se obeležava 8. maja  u Novim Karlovcima se po tradiciji dugoj nekoliko decenija održava Fijakerijada “Sremska potkovica”. Ukoliko želite da vidite najraskošnije kočije i najbolje konje - svi meštani će vam sigurno reći da je ovo mesto, na 10 kilometara od Inđije, ono što ste tražili.

Novi Karlovci su među lokalnim stanovništvom poznati kao Sase, zbog, kako se može pronaći, istoimenog poljskog cveća kojeg ima u izobilju. Ovo selo ima dugu tradiciju uzgajanja rasnih konja, pa tako i ne čudi što su se, početkom devedesetih godina meštani odlučili da u svom mestu organizuju prvu fijakerijadu.

Od kada je organizovana prva, fijakerijada je ubrzo postala simbol Novih Karlovaca. Tako je bilo sve do 2012. godine, kada je posle organizovanja 19. po redu, ova manifestacija nestala sa turističke mape Inđije.

Deceniju su meštani čekali da seoskim ulicama ponovo prošetaju divni, paradni konji i uglancane zaprege. Dugo su se nadali da će kroz selo ponovo čuti vesele fijakerske praporce. Deset godina od poslednje održane fijakerijade, uz veliku želju građana, na inicijativu konjičkog kluba “Jabučilo”, a uz pomoć opštine, “Sremska potkovica” se ponovo “vratila kući”. Jubilarna, 20. organizovana je 2022. godine, a to koliko je nedostajala lokalnom stanovništvu i mnogobrojnim ljubiteljima konja, pokazuje ogroman broj i posetilaca i učesnika koji ne propuštaju ovu manifestaciju.

Već 2022. godine Fijakerijadu je posetilo između 6 i 7 hiljada ljudi. Takođe, posle desetogodišnje pauze, ova manifestacija postala je međunarodna, jer se pored onih iz Srbije, za takmičenje prijavljuju i učesnici iz Mađarske, Hrvatske…

Fijakeri, pesma i dobra klopa

Fijakerijada u Novim Karlovcima jedna je od najposećenijih u Vojvodini, pa se organizatori trude da posetiocima pruže kompletan užitak. 

Kada su u pitanju fijakeri i sportsko-rekreativni deo manifestacije, “Sremsku potkovicu” obično obeležava takmičarski deo vezan za zaprege. Nadmeću se u različitim disciplinama - dvopreg kapije, tropreg, četvoropreg, višepreg… Posetioci mogu da pogledaju i revijalni deo, a poslednje godine je učestvovalo više od stotinu zaprega. 

“Organizatori se trude iz godine u godinu da bude sve bolje”, rekao je jedan od učesnika 22. Fijakerijade, koji je u Sase došao iz Kragujevca.

Međutim, to nije jedino takmičenje koje su organizatori osmislili. A i kako bi iko mogao da provede dan u nekom vojvođanskom selu, a da se kući ne vrati punog stomaka?

Kako bi posetiocima dali potpuni užitak i priliku da osete pravi duh ovog dela Srbije, organizuje se i takmičenje u pravljenju gulaša u kotliću.

I za ovu “disciplinu” se svake godine prijavljuje sve više takmičara iz različitih krajeva, u želji da pokažu svoje kulinarsko umeće i svoje specijalitete podele sa posetiocima. Ovo je posebno zanimljiva kategorija lovcima i mesarima iz okoline, pa gurmani koji vole dobar gulaš mogu da pretpostave kako ovaj kotlić izgleda i miriše. 

hrana
FOTO: Yusuf Seyhan - Pixabay

Pored dobre hrane, organizatori se trude da u okviru “Sremske potkovice” pripreme i bogat kulturno umetnički program. Tako na bini svake godine zaigraju i folklorci koji dođu iz različitih kulturno umetničkih društava iz ovog, kao i okolnih mesta.

Svemu ovome se pogotovo raduju deca, za koju je ceo događaj prava atrakcija.

Manifestacija “Sremska potkovica” danas spada u top 10 manifestacija u Inđiji i podržana je od strane lokalne samouprave - Turističke organizacije Opštine Inđija.

“Fijaker stari ulicama luta”

Fijakere danas i prve zaprege u Srbiji deli više od dva veka.

Naime, fijaker se prvi put pojavio u Beču u 17. veku, a ideja je došla iz Pariza. Još polovinom ovog veka u ulici u Parizu Sent Fjaker (Rue de St. Fiacre) prvi put se pojavila kočija na iznajmljivanje. Masovnije je počela da se koristi tridesetak godina kasnije u tada gradu Habzburške monarhije i počinje da se smatra gradskim prevozom.

U 19. veku se prevoz u Beogradu obavljao upravo fijakerima. Imao je i nekoliko fijakerskih stanica, a ove kočije stajale su i ispred pozorišta i lokala gde su održavani koncerti i balovi.

Sredinom 19. veka fijakeri stižu i u Novi Sad. Broj kočija na ulicama se povećavao, a krajem ovog veka ovaj način gradskog prevoza je regulisan i propisima. Na ulicama su bile jednozaprežne i dvozaprežne kočije, kao i one velike koje su prevozile više putnika.

Fijakeri su jezdili ulicama Beograda sve do ranih 60-ih godina, a potom je počeo da se gubi i u vojvođanskom kraju. Ipak, verni ljubitelji ovog prevoznog sredstva i danas čuvaju uspomenu na neka prošla vremena i ne daju da fijakeri budu zaboravljeni. Oni su, i dan danas, nezaobilazni deo u pesmama i pričama tog doba.

U nekim delovima Srbije fijakeri predstavljaju turističku atrakciju, pa je tako vožnja fijakerima i dalje moguća u posebno određenim mestima.

Posebno su popularne fijakerijade, koje okupljaju ljubitelje ovih kočija. Najviše ih ima u Vojvodini, a jedna od najvećih je novosadska, koja se organizuje u toku leta.

Pored nje poznate su i fijakerijade u Bečeju, Crepaji, Čenti, Dolovu, Kovinu, Zrenjninu, Šidu… Kao grad fijakera poznat je i Sombor u kome je vožnja fijakera i dalje jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija.

Jedan od razloga za to što je fijaker simbol Sombora je sigurno i čuvena pesma Zvonka Bogdana o fijakeru starom koji ulicama luta i napušta “divni Sombor grad”.