Dragan Stojnić | Poreklo naziva ulica

Dragan Stojnić (1937 - 2003) bio je jedan od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih pevača šansona, veliki gospodin estrade i umetnik koji je svoju veliku karijeru naposletku podredio sasvim običnom životu daleko od javnosti.

Rođen je u Beogradu, u kome je proveo detinjstvo i najveći deo svog života. Nakon sticanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, odlučio se za studiranje romanistike, u Skoplju. Sticajem okolnosti, fakultet nikada nije završio, ali je veza sa francuskim jezikom ostala snažna i reklo bi se profilisala je njegovu buduću karijeru pevača.

Dragan Stojnić je 60-ih godina prošlog veka postao jedan od prvih, ispostaviće se i najpopularnijih, šansonijera u Jugoslaviji. Početak uspešne pevačke karijere vezuje se za jedan festival zabavne muzike u Kraljevu na kome je Stojnić preveo i prepevao tadašnju hit šansonu Elle Était Si Jollie, proslavivši je na ovim prostorima pod nazivom Bila je tako lijepa.

Skladni romantični tonovi, nesvakidašnje gospodsko držanje i specifična boja glasa Dragana Stojnića učinila su ga, tokom godina, pravom zvezdom na prostoru Jugoslavije, ali i šire. Svojom autentičnošću zavredeo je da sa velikim uspehom nastupi i pred pariskom publikom, u kolevci ovog muzičkog žanra. U lokalnim okvirima važio je za jugoslovenskog Šarla Aznavura.

Tokom 60-ih i 70-ih godina osvojio je brojne nagrade na domaćim i stranim festivalima, postao slavan i popularan, prepoznatljiv u svakom delu nekadašnje države. Njegovi osmomartovski koncerti postali su nadaleko čuveni. Izdao je četiri albuma i desetak singlova, stvorio neke od neprolaznih hitova (Natali, Jedan čovek i jedna žena, Barbara, Ja to znam i dr.) i onda, početkom 80-ih godina, odlučio da se u potpunosti povuče sa estrade i javnog života.

Nesvakidašnji potez jedne istinske muzičke zvezde iznenadio je čitavu estradu. Dragan Stojnić se nije ni trudio da objašnjava svoju odluku, jednostavno je prestao da peva i pojavljuje se na festivalima. Da kuriozitet bude još veći, u svojim 40-im godinama upisao je i završio Višu turističku školu i zaposlio se u turističkoj agenciji, posvetivši se ubuduće isključivo svojoj porodici.

U zrelim godinama, tokom 90-ih, nastupao je tek povremeno i sporadično, uglavnom na Dan žena za koji su njegovi koncerti postali sinonim, više u slavu minulih dana nego u pokušaju oživljavanja karijere.

Dragan Stojnić preminuo je u 66. godini, posle duže bolesti. Sahranjen je u Beogradu, u kome i jedna ulica danas simbolično nosi naziv najvećeg jugoslovenskog šansonijera.

Ulica Dragana Stojnića