Contrast Akustika – za savršen zvuk u svakoj prostoriji

  • Nikola Igračev
  • 4 min
  • 21. jun 2022.
  • Dobre priče

„Get rid of the shitty sound. Life is too short...’’

Hans Zimmer

Možda će nekome uvodni citat zvučati isuviše oštro ili preterano, ali svi oni koji su ikada bili u prilici da osete razliku između zvukova koji svakodnevno dopiru iz različitih radio i audio-TV uređaja i onog „savršenog’’, složiće se sa ocenom nemačkog kompozitora.

Istina, izuzev malobrojnih zaljubljenika u zvuk i iskusnih audiofila, malo nas zapravo i zna šta je to savršeno čist zvuk i najčešće smo mišljenja da što je audio sistem kvalitetniji, a uređaj skuplji – to je i zvuk bolji. Kakva zabluda!

Akustika prostorije vs. hi-tech oprema

U dostizanju najvišeg kvaliteta zvuka stvar koja je daleko važnija od marke uređaja, njegove cene i performansi, kvaliteta zvučnika, pojačala ili vrste kablova je – akustika prostorije u kojoj se zvuk reprodukuje. Ovaj faktor se, međutim, često do potpuno zanemaruje prilikom planiranja i uređenja stambenog i poslovnog enterijera. Štaviše, u cilju postizanja savršenog zvuka, na vrhunske uređaje i sofisticiranu opremu se nepotrebno i neretko troše stotine i hiljade eura, a istina je da se do njega najpre može doći akustičkom optimizacijom prostora koja, pritom, ne mora koštati više od skupocenih AV i Hi-Fi sistema.

Stručnjaci vole da kažu kako nijedna komponenta ne može toliko unaprediti zvuk sistema koliko ga loša akustika prostorije može ograničiti, pa i narušiti. Čak i najkvalitetniji sistem audio uređaja, koji može vredeti i čitavo bogatstvo, u akustički lošoj prostoriji može zvučati jeftino i razočaravajuće, ali i obratno – u akustički adekvatno uređenoj prostoriji i prosečan sistem zvučaće bolje nego što ste i mislili da je moguće.

Stoga je jasno da bi u misiju postizanja savršenog (optimalnog) zvuka u kućnom, poslovnom ili ambijentu vašeg kafića, restorana ili muzičkog studija, trebalo krenuti od suštine problema, a to su akustička svojstva same prostorije.

Viseći i pregradni akustični elementi (apsorberi) u poslovnom prostoru

Kako do savršene akustične sobe?!

Idealan slučaj podrazumevao bi da se u projekat izgradnje objekta od početka uključi i projekat „akustične sobe’’ pri čemu bi se istoj od starta odredila namena, a u vezi sa tim obezbedila i optimalna akustička svojstva. Ipak, malo ko je danas u prilici da učini ovako nešto te je potreba za naknadnom akustičkom adaptacijom prostora daleko češća.

Nažalost, savremeni trendovi uređivanja enterijera u kojima dominiraju ravne, glatke ili staklene povšine uz minimalistički dizajn, nisu na strani ljubitelja čistog zvuka. U ovakvim prostorima pojava refleksije (odbijanja zvuka) i takozvanih stojećih talasa (sučeljavanje reflektovanih talasa između ravnih površina) je neminovna, a to zvučni doživljaj može učiniti gotovo bezvrednim, uprkos kvalitetnoj audio opremi. U zavisnosti od materijala od kog su zidovi izgrađeni (cigla, beton…) i zidnih obloga (gips, lamperija…) zvučna energija u vašoj prostoriji će se odbijati, biti propuštana ili apsorbovana, izazivajući – eho, vibracije ili ,,zamućenje’’ zvuka. Ovakvi problemi se amaterski mogu delimično ublažiti spuštanjem plafona, oblaganjem zidova, postavljanjem zavesa, tepiha, dekorativnih predmeta, zidnih slika ili nameštaja, ali time rizikujete da upadnete u drugu zamku – u neadekvatno „natrpanoj’’ sobi zvuk će biti umrtvljen. Stoga, bez stručne intervencije postizanje optimalnih akustičkih svojstava prostorije može se pretvoriti u iscrpljujuću igru tokom koje ćete izgubiti mnogo živaca, a zasigurno i novca.

Kompletno opremljena akustička Hi-Fi soba za slušanje muzike i kućni bioskop

Vicoustic u Srbiji

Dobra vest za ljubitelje savršenog zvuka u Srbiji je da praktično rešenje za ovu vrstu problema postoji i kod nas i odnedavno ga nudi beogradska firma Contrast Akustika, zvanični predstavnik Vicoustic-a, jedne od vodećih kompanija u oblasti primenjene akustike u svetu. Od konsultantskih usluga, preko akustičkih merenja, proračuna i izrade projekata, do konkretnih rešenja za vaš prostor – tim stručnih ljudi će inovativnim rešenjima vašu prostoriju približiti akustičkom savršenstvu. Osim toga, u zavisnosti od vaših potreba, staviće akcenat i na postizanje najboljeg mogućeg zvuka za vaš kućni bioskop ili Hi-Fi sistem za slušanje muzike, muzički studio, kafić ili restoran, odnosno javni i poslovni prostor.

Oslanjajući se, pre svega, na principe i zakone akustike kao egzaktne nauke, a uzimajući u obzir dimenzije konkretne prostorije i njenu konfiguraciju, kao i strukturu zidova, podova i plafona, stručni tim Contrast Akustike na vaš zahtev izradiće projekat zvučne optimizacije prostora i na osnovu njega adekvatno opremiti vašu prostoriju za najkvalitetniji zvučni ugođaj.

Pažljivim postavljanjem neupadljivih akustičkih elemenata (panela, difuzora, apsorbera i bas zamki), od kojih mnogi čak izgledaju i dekorativno, postići ćete visoku jasnoću zvuka, razgovetnost govora i prijatniju atmosferu u vašoj prostoriji, bilo da se radi o kućnom ambijentu ili poslovnom i javnom prostoru u kome želite da vašim zaposlenima ili gostima bude prijatno.

Akustički zidni apsorber za srednje i visoke frekvencije u spavaćoj sobi

Istina, idealna akustična svojstva prostorije nisu nešto bez čega se ne može u svakodnevnom životu, ali ona ipak značajno podižu kvalitet istog. Stoga, ukoliko se pronalazite među onima koji uživaju u slušanju muzike i gledanju filmova u kućnom ambijentu… Ili ste pak vlasnik restorana, kafića i kluba u kome želite da svojim gostima omogućite maksimalno prijatan ambijent… Ili ste možda poslodavac koji želi najviši nivo udobnosti i produktivnosti svojih zaposlenih – Contrast Akustika sa zadovoljstvom izlazi na kraj i sa najvećim izazovima.

Zatražite projekat i saznajte više o Vicoustic proizvodima i njihovoj praktičnoj primeni.

WP-Restaurants-EN-201904-WEB-7
Viseći akustički elementi sa dvostrukom apsorbujućom površinom - primer akustički optimizovanog kafe-restorana

Tagovi

Kategorije: