Dan rupa na putu | „Izmišljeni“ praznici

Objavljeno 15. januara 2021.

„...Put od tebe do mene, sa hiljadu rupa, k’o Kumodraška ulica...

Nikola Vranjković


Međunarodni Dan rupa na putu

Rupe na putevima su definitivno jedna od najneprijatnijih pojava u saobraćaju, koja je baš u ovo doba godine prilično česta na našim ulicama.

Udarne rupe su normalna stvar, a postoje koliko i sami putevi. Uglavnom ih uzrokuju voda i led, velike vrućine, preopterećenost saobraćajnica, ali i neadekvatno održavanje istih.

Vešto skrivene ispod barica, a pod određenim uglom i gotovo nevidljive, rupe na putu ne samo da vožnju čine nelagodnom, već mogu imati i mnogo ozbiljnije posledice.

Svaki put kada iznenada „geknemo“ u rupu tokom vožnje, u velikom broju slučajeva iz naših usta automatski izleti neka psovka, a neretko i saosećanje prema vozilu, naročito ako je ono u ličnom ili privatnom vlasništvu.Pa još ako zbog rupe ispunjene vodom „okupamo“ i nekog prolaznika na trotoaru pa nas ovaj, po starom srpskom običaju, „počasti“ sa par uvreda na račun majke ili naših vozačkih sposobnosti i onih koji su nam dali dozvolu – rupe na putevima postaju zaista omražena pojava u vožnji.


RUPE NA PUTEVIMA i kako do NAPLATE ŠTETE?


Kada se svemu tome dodaju i moguća mehanička oštećenja auta koji potom zahteva popravku, šlepanje i neplanirane troškove, nema sumnje da udarne rupe mogu zadati ozbiljne glavobolje vozačima.


Kako proslaviti Dan rupa na putu?

Običan čovek, nažalost, ne može da učini mnogo po tom pitanju jer popravka puteva i obeležavanje opasnih deonica nije u nadležnosti vozača i pojedinaca, već lokalnih preduzeća za održavanje puteva.Ipak, što je sigurno – sigurno je. Da ne bi bilo glavobolje zbog rupa ili nedozvoljenih radnji savetujemo, pre svega, pažljivu vožnju, prilagođenu brzinu aktuelnom stanju na putu i izbegavanje barica.