Endi Vorhol | Poreklo naziva ulica

Endi Vorhol (Andy Warhol, 1928 – 1987), bio je jedan od najuspešnijih, najuticajnijih, ali i najkontroverznijih umetnika 20. veka - slikar, režiser, glumac, pisac, publicista i najpoznatiji predstavnik tzv. pop-art pravca u umetnosti.

Poreklom Rusin, iz Slovačke, rođen je u Pitsburgu u Pensilvaniji, pod imenom Endru Vorhola. Ime je vremenom „prilagodio“ američkom jeziku i preinačio ga u Endi Vorhol. O njegovom umetničkom delovanju – crtežima svakodnevnih predmeta, reklamnim ilustracijama, slikama poznatih ličnosti i filmovima, snimljeno je mnogo dokumentarnih filmova i napisano još više knjiga. Ipak, manje su poznate neke činjenice iz njegovog privatnog života.

U ranom detinjstvu, Endi Vorhol oboleo je od teške neurološke bolesti zvane Hantigtonova horeja, koja ga je vezala za krevet i isključila iz uobičajenog toka odrastanja. Veruje se da je njegova umetnička genijalnost i ekscentričnost baš u tom periodu počela da se razvija.

Već 60-ih godina njegova popularnost i uticaj bili su toliko veliki da su ga umalo koštale glave – članica njegove umetničke grupe „Factory“, Valeri Solanas, pokušala je da ga ubije obrazlažući ovaj potez rečima da je „imao preveliku kontrolu nad njenim životom“. Jedan je od prvih umetnika koji nije krio svoju homoseksualnost, dok je istovremeno bio i vrlo religiozan – izrazit katolik, koji je svakodnevno posećivao crkvu i volontirao u skloništima za beskućnike.

Vorhol je svoju umetnost uspeo da komercijalizuje u tolikoj meri da ga mnogi savremenici nisu ni smatrali umetnikom. Nakon smrti, 1987. godine, njegova dela i imovina su mahom rasprodati, a njihova vrednost iznosila je više od 20 miliona dolara.

Muzej Endija Vorhola, u rodnom Pitsburgu, najveći je američki muzej posvećen samo jednoj ličnosti, a muzej posvećen najvećem savremenom umetniku postoji i u Slovačkoj, u rodnom selu Vorholovih roditelja.

Čast da ponese ime Endija Vorhola ima i jedna ulica u Beogradu, na opštini Čukarica.

ULICA TEMPLATE (2)