Logopedski centar Higia Logos

Mirijevski bulevar 17/B 
11060 Beograd (Palilula) 
T: 011/4074‑512, 2970‑891
M: 065/8651‑260
F: 011/2970‑773

Radno vreme

Ponedeljak Mo
08:00-20:00
Utorak Tu
08:00-20:00
Sreda We
08:00-20:00
Četvrtak Th
08:00-20:00
Petak Fr
08:00-20:00
Subota Sa
09:00-15:00
Nedelja Su
ne radi

Kategorije

Logopedski centar Higia Logos uspešno radi od 2005. godine u Beogradu, a osnovna oblast našeg delovanja je dijagnostika i tretman poremećaja iz autističnog spektra, poremećaja glasa, govora, jezika, sluha, čitanja i pisanja, kod dece različitih uzrasta, kao i savetodavni rad u vezi ovih razvojnih govornih smetnji.

Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da smo u novembru 2015. godine proslavili desetogodišnji jubilej rada logopedskog centra Higia Logos.

Naš tim čine vrhunski stručnjaci, koji poseduju dugogodišnje iskustvo. Rad se sprovodi u prijatnom prostoru na 200m2, koji je namenski opremljen za rad sa decom koja imaju neke od govornih/komunikacionih smetnji.

Prvi pregled obavlja stručni tim vrhunskih stručnjaka - logopeda sa dugogodišnjim iskustvom, psihologa (REBT i Geštalt), po potrebi uključujemo stručne saradnike iz najeminentnijih ustanova naše zemlje (dečije psihijatre, ORL lekare i defektologe drugih profila: surdolozi, oligofrenolozi, somatopedi). Timski, posle adekvatne dijagnostike, habilitaciono/rehabilitacionim i savetodavnim radom dolazimo do željenih postignuća.

Rad se sprovodi kroz individualne logopedske tretmane prilagođene potrebama i stanju svakog pojedinačnog deteta.

U svom radu koristimo pored tradicionalnih i najsavremenije metode i tehnike.

Koristimo i metodu neuro-feedback-a koja je veoma aktuelna u svetu. To je jedinstveni oblik učenja samoregulacije fizioloških i moždanih funkcija koji značajno skraćuje vreme tretmana za trening snižene pažnje, disleksičnih poremećaja, specifičnih smetnji i učenja. Neuro-fidbek tehnika veoma je uspešna u otklanjanju tikova, mucanja.

Šta je neurofeedback?

Neurofeedback je vrsta terapije koja se zasniva na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG) i davanju povratne informacije. Zahvaljujući ovoj metodi, analizira se aktivnost moždanih talasa, što nam daje korisne informacije o tome kako mozak funkcioniše. Važno je što je ovim tretmanima moguće trajno promeniti „loše“ obrasce ponašanja i jednostavno naučiti mozak da funkcioniše bolje, a samim tim smanjiti ili potpuno ukloniti simptome određenih poremećaja.

Kome je namenjen?

Neurofeedback pomaže kod poremećaja kao što su: ADD/ADHD (poremećaji pažnje i/ili hiperaktivnost), Aspergerov sindrom i autizam, disleksija i drugi problemi u učenju, poremećaji senzorne integracije, govorno-jezičkih poremećaja, poremećaja slušnog procesuiranja, cerebralne paralize, gubitka govora kod odraslih, mucanja. Ova metoda pomaže i kod epilepsije, poremećaja spavanja, različitih strahova, poremećaja raspoloženja (depresije), stresa i otklanjanja posledica stresa, loše koncentracije, glavobolja i migrena.

Kako se sprovodi tretman?

Neurofeedback tretman sprovodi se tako što se dete ili odrasla osoba udobno smeste na stolici. Terapeut mu na glavu stavi elektrode pomoću kojih aktivnost njegovog mozga postaje vidljiva na ekranu. Na taj način moždani talasi se prate u realnom vremenu. Pacijent za to vreme na ekranu gleda određeni zanimljivi sadržaj - animaciju propraćenu zvučnim signalima.

Koliko tretmana je neophodno?

Trajanje jednog neurofeedback tretmana je 30 do 45 minuta. Kako bi se postigli određeni ciljevi potrebno je najmanje 20 treninga, međutim kod dece s razvojnim teškoćama, stručna literatura predlaže i do 60 treninga, dok se kod izraženijih teškoća preporučuje i stalna primena neurofeedback-a. Najbolji rezultati postižu se kada se odrade dva do pet tretmana nedeljno, a preporučuje se da razmak između tretmana ne bude veći od tri dana. Nakon poboljšanja obično je potrebno održati još nekoliko tretmana (5 do 10), kako bi se efekti dugo i održali. Novija istraživanja pokazuju da poboljšanja nastala Neurofeedback treningom mogu potrajati od 10 do 20 godina. Objavljena istraživanja kod osoba sa epilepsijom, pokazala su da su efekti treninga obično prisutni i do 12 meseci.

Iskustva u radu pokazala su da gotovo 80-90% pacijenata imaju poboljšanja u funkcionisanju posle neurofeedbcak tretmana. Na primer, kod dece s ADHD značajne promene se primećuju posle 20 tretmana. Tako dete koje je pre tretmana imalo koncentraciju 10-15 minuta, posle tretmana koncentracija se značajno povećava i dete pokazuje zainteresovanost za rad, što traje i do jednog časa.

Neurofeedback je bezbedan tretman, bez štetnih efekata po vaše zdravlje! Postupak je jednostavan, bezbolan i neinvazivan!

U našem logopedskom centru možete nabaviti i priručnik Progovorilica, autorke Tanje Lukovac mastera defektologije- logopeda. Ovaj priručnik sadrži 72 kartice u boji gde su obostrano predstavljene ilustracije sa prvim i najučestalijim rečima i frazama koje pomažu pri progovaranju. Takođe, možete kupiti knjige našeg istaknutog dečijeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina.

Od 1. jula 2017. otvorili smo i ogranak našeg logopedskog centra Higia Logos i u Podgorici na adresi IX crnogorske brigade 35 Zagorič, br. tel. +382 68 785114 e-mail: tanjalukovac@gmail.com.

Kako pripremiti dete za prvo logopedsko testiranje i procenu?

Nikada nije dobro reći detetu neistinu npr. “idemo u igraonicu i slično, a dovesti ga na pregled“ ili još gore - ne reći mu ništa! Priprema je potrebna!

Ona podrazumeva da se detetu na blagi način kaže da će ići zajedno sa roditeljima na jedan potpuno bezbolan pregled, gde će ga ponešto pitati, na ljubazan i fini način i da će tamo biti neke interesantne igračke koje su možda nove za nju/njega!

Pre svega, roditelj je uvek u stresu šta stručni tim može da saopšti. Potrebno je da znate da se u našoj ustanovi brze odluke nikada ne donose. Potrebno je da se dete prati nekada i više od jednog susreta kako bi se postavila valjana dijagnostika.

Kako bi se i roditelji i dete osećali što prirodnije i opuštenije, kako bi dete bilo što manje uplašeno i pružilo pravu sliku radi dijagnostike, naš stav je, da ukupna atmosfera pregleda protiče kroz dovoljno igračaka za dete, ali bez previše stimulusa. Mi često u te svrhe koristimo naše malo „lutkarsko pozorište”.

Higia Logos – logopedski centar u drugoj deceniji uspešno sa Vama!

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2020 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost