Ajurveda Beograd

Ajurveda Beograd

Ajurveda, drevni indijski način prepoznavanja i lečenja bolesti nastao je pre 5000 godina. Smatra se da sve savremene metode i pristupi lečenju u aletrnativnoj medicini potiču iz ajurvede, a od strane SZO priznata je kao tradicionalna metoda lečenja. U svom izvornom značenju reč predstavlja poznavanje zakona prirode. Prema ajurvedskom pristupu, smatra se da sve bolesti nastaju od stresa - da su uz nepravilnu ishranu i loše navike, emotivni i mentalni uzroci ključni. Simptom ili bolest tako je zapravo znak narušene ravnoteže organizma, a priroda je ta koja telu vraća harmoniju i vitalnost. Dijagnostika u ajurvedi se vrši jednostavno - samo pomoću pulsa, ili uz razgovor i vizuelni pregled, a od pomoći mogu biti i standardne medicinske analize. Tretmani lečenja su vezani za pročišćavanje organizma i obuhvataju sve - od velnes tretmana, preko dijeta i gladovanja do lečenje bojama, vodom, blatom, pa čak i samo razgovorom. Pomiriti suprotnosti i dovesti ih u balans je suština učenja ajurvede, a ukoliko želite da saznate nešto više o ovom pristupu koji neki nazivaju mudrošću života ili se informišete o pregledima i tretmanima, posetite neki od sajtova sa spiska niže. 

Najčešće postavljana pitanja

  • Šta znači ajurveda?
  • Kada se doslovno prevede, ajurveda znači nauka o životu. Ona obuhvata psihički, društveni, fizički i duhovni aspekt života, a često donosi odgovore na pitanja šta je štetno, a šta korisno u životu.
  • Kada je nastala ajurveda?
  • Za Indijce ajurveda je nastala kada i svemir, a pisani tragovi o njenoj primeni nalaze se još u antičkim spisima. Istorija potvrđuje da se još u antičko vreme znalo za ajurvedke lekove i srodne aspekte medicine.
  • Da li je u ajurvedi važna ishrana?
  • Prema ajurvedi sve što čovek vidi, oseti, pomiriše, pojede i dodirne predstavlja hranu za dušu i telo. Zato od toga čime se hranimo i zavisi kakav će biti naš život, da li ćemo biti uspešni, srećni, dugovečni, itd.
  • Koji tretmeni u ajurvedi postoje?
  • U ajurvedi postoji osam različitih terapija i tretmana koji bi u konvencionalnoj medicini bili pandan: - Hirurgiji; - Internoj medicini; - Oftalmologiji i ORL; - Toksikologiji; - Gerontologiji; - Pedijatriji, ginekologiji i akušerstvu; - Psihijatriji; - Afrodizijacima
  • Da li je ajurveda u Srbiji priznata?
  • Prema Pravilniku o obavljanju tradicionalne medicine iz 2007. godine, ajurveda se izdvaja kao prva tradicionalna metoda u Srbiji, pa je tako i priznata kod nas.
Niste pronašli firmu koju ste tražili?

Upis novih objekata na PlanPlus je uvek dobrodošao.