Objavljeno 20. januara 2021.

Živojin Mišić | Poreklo naziva ulica

Živojin Mišić (1855 - 1921) bio je srpski vojvoda, proslavljeni vojskovođa iz Velikog rata i verovatno najveći i vojni strateg u čitavoj, ratovima ispunjenoj, istoriji Srbije.

I pored male površine, Vračar ima svoje svoje brojne kvartove čije granice nisu jasno definisane, ali žive u svesti Vračaraca, naročito onih starijih...

Objavljeno 15. januara 2021.

Dan rupa na putu | „Izmišljeni“ praznici

Svaki put kada iznenada „geknemo“ u rupu tokom vožnje, u velikom broju slučajeva iz naših usta automatski izleti neka psovka, a neretko i saosećanje prema našem vozilu...

Objavljeno 12. januara 2021.

Agata Kristi | Poreklo naziva ulica

Agata Meri Klarisa Kristi (1890 – 1976) bila je slavna britanska književnica, najpoznatija po svojim detektivskim romanima, prodatim u više od dve milijarde primeraka širom sveta.

Palilula se vremenom „prebacivala“ preko reke i danas je najveća beogradska opština, sa mnoštvom kvartova još zanimljivijih naziva...

Objavljeno 1. januara 2021.

Istorija proslavljanja Nove godine

Najraniji pisani tragovi novogodišnje proslave ukazuju na stari Vavilon, oblast nekadašnje Mesopotamije, čiji su stanovnicu ulazak u novu godinu proslavljali sredinom marta, u vreme prolećne ravnodnevnice...

Simeon „Sima“ Milutinović (1791 - 1847), u narodu poznat i kao „Sarajlija“, bio je srpski pesnik, ustanik i hroničar, Njegošev učitelj i verovatno jedan od najumnijih Srba svog vremena.

Kao i većina urbanih gradskih opština i Čukarica se deli na mnoštvo kvartova čija imena imaju veoma interesantne korene...

Objavljeno 23. decembra 2020.

Stevan Aleksić | Poreklo naziva ulica

Stevan Aleksić (1876 - 1923), bio je jedan od najvećih srpskih slikara na prelazu 19. i 20. veka, iako njegov rad za života nije bio u dovoljnoj meri ni ispraćen, ni prepoznat, pa možda ni cenjen.

Od Mokrog luga na periferiji, do Vukovog spomenika u centru Beograda, Zvezdara obuhvata kvartove različite po fizionomiji, starosti i krajnje interesantnim nazivima.

Dan prasećeg pečenja u svetu se simbolično obeležava svakog 18. decembra. Nije poznato ko je i kada ustanovio ovaj praznik, ali veruje se da ima veze sa svečanim zatvaranjem sezone svinjokolja.

Kralj Aleksandar I Karađorđević  (1888 - 1934), u istoriji zabeležen i kao Viteški kralj ili Kralj Ujedinitelj, bio je jedna od najznačajnijih, ali i najtragičnijih političkih figura u istoriji Srbije.

Voždovac se sastoji iz većeg broja jasno izdvojenih kvartova i „krajeva“ koji imaju svoje interesantne i tradicionalne nazive, a čije poreklo malo ko zna...

Ujedinjene nacije ustanovile su 2003. godine Međunarodni dan planina koji se svake godine simbolično obeležava različitim akcijama, konferencijama i tribinama na temu očuvanja planinskog biodiverziteta.

Objavljeno 9. decembra 2020.

Vojvoda Vuk | Poreklo naziva ulica

Vojin Popović (1881 - 1916), poznatiji kao vojvoda Vuk, bio je jedan od najcenjenijih srpskih ratnika čiji je kratki životni vek ispunjen mnogobrojnim podvizima i junaštvom, dovoljnim da ga srpska istorija nikada ne zaboravi.

Objavljeno 27. novembra 2020.

Black Friday | „Izmišljeni“ praznici

Kako je ljubav prema povoljnoj kupovini univerzalno osećanje, ali i kao svetski trend, Crni petak je dan koji se od pre nekoliko godina „praznuje“ i u Srbiji...

Objavljeno 25. novembra 2020.

Danilo Lazović | Poreklo naziva ulica

Danilo Lazović (1951 - 2006) bio je veliki srpski glumac, poznat po energičnom i čvrstom karakteru i legendarnim rolama u TV serijama snimanim tokom 90-ih godina prošlog veka.

Veliko ratno ostrvo je, moglo bi se reći, svojevrsna oaza našeg glavnog grada. Nešto poput Central Parka u Njujorku ili Englišer Gartena u Minhenu...

Objavljeno 18. novembra 2020.

Nils Bor | Poreklo naziva ulica

Nils Henrik David Bor (1885 - 1962) bio je danski fizičar i nobelovac, „otac“ moderne atomske fizike i jedan od najznačajnijih istraživačkih umova u istoriji ove nauke.

Misija ovog „praznika“ je popularizacija ljubaznosti kao modela ponašanja na kome se temelje dobri međuljudski odnosi, a na ovima i komunikacija, te napredak unutar svake zajednice.