BITEF | Turistički kalendar Srbije

Beogradski internacionalni teatarski festival, poznatiji kao BITEF, najveći je i najznačajniji pozorišni festival u Srbiji i jedan od najuglednijih teatarskih festivala u regionu, Evropi, pa i svetu.

Osnovan 1967. godine, na inicijativu istaknutih umetnika i pozorišnih stvaralaca, Mire Trailović i Jovana Ćirilova, festival od početka neguje tradiciju avangardnog i postmodernog teatra koji prati i primenjuje najnovije trendove u pozorišnom svetu prevazilazeći političke, društvene i kulturne barijere.

O doslednosti i istrajnosti u primarnoj ideji, kao i o visokom umetničkom kvalitetu festivala, dovoljno govori podatak da je i u vreme najveće političke krize, ekonomske blokade i medijske satanizacije Srbije tokom 90-ih godina prošlog veka, BITEF uspevao da promoviše najviše kulturne vrednosti i dovede u Beograd neka od najvećih imena svetske pozorišne scene.

Svojevrsno eksperimentisanje sa scenskim nastupima nasuprot klasičnom izvođenju pozorišnih predstava jedan je od osnovnih simbola BITEF-a. Neke od predstava koje su se proteklih godina igrale na BITEF-u (više od svih predstava „Olimp“), pomerile su granice globalnog teatra i kao u kamen uklesale Beograd na svetsku pozorišnu mapu.

Za više od 50 godina postojanja, BITEF je postao visoko cenjena kulturna manifestacija u najelitnijim umetničkim krugovima regiona i Evrope.

theatre-430552_1920

Ovogodišnje dvostruko (54. i 55. po redu) izdanje BITEF-a, održaće se od 13. do 25. septembra.

Nekolicina ekskluzivnih pozorišnih predstava, igraće se na scenama BITEF teatra, Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog i Beogradskog dramskog pozorišta i u Sava centru.

Kompletan program i satnicu feestivala možete pogledati na zvaničnom sajtu BITEF-a.