Mirko Sandić | Poreklo naziva ulica

Mirko Sandić (1942 - 2006) bio je dugogodišnji vaterpolista Partizana i reprezentacije Jugoslavije, jedan od najvećih vaterpolo igrača svih vremena i svojevrsni medicinski fenomen - čovek sa doslovno najvećim srcem na svetu.

Rođen je u Beogradu, u vreme nemačke okupacije grada. Po nekim svedočanstvima, plivanje je savladao sa samo 4 godine, ali je vaterpolom počeo da se bavi relativno kasno, u svojoj 16. godini.

Ljudska gromada u pravom smislu reči, sa 2 metra visine i 110 kilograma, čitavu igračku karijeru proveo je u vaterpolo klubu Partizan, sa kojim je 11 puta bio šampion države, 7 puta pobednik nacionalnog kupa i čak 5 puta prvak Evrope, uz višestruko zvanje najboljeg igrača sveta. Ništa manje uspeha nije imao ni u reprezentativnom „dresu“, osvojivši sijaset medalja, među kojima i onu najsjajniju na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine.

Premda vaterpolo nikada (pa ni danas) nije bio sport u kome su se obrtale velike sume novca, u vreme kada je Mirko Sandić dominirao evropskim bazenima, 60-ih i 70-ih godina, profesionalni vaterpolista u Jugoslaviji mogao je pristojno da živi, ali se podrazumevalo da treba naći i „pravi“ posao.

Tako je Mirko Sandić još kao igrač pekao novinarski zanat i radio kao dopisnik „Politike“, odnosno legendarnog sportskog lista „Tempo“, da bi se neposredno po završetku igračke karijere oprobao i u ulozi menadžera prodaje u tadašnjem „JAT“-u.

Za ubojitog vaterpolistu vezuje se jedna, svojevremeno, prilično neverovatna priča. Naime, redovnim medicinskim pregledima još tokom igračkih dana, ustanovljeno je da je zapremina srca Mirka Sandića više od dva puta veća od one koju ima prosečno ljudsko srce. Ovaj fiziološki fenomen toliko je zaintrigirao vodeće medicinske stručnjake u svetu, da mu je izvesni medicinski institut iz SAD ponudio, za to vreme ogromnih, 100 000 dolara u zamenu za zaveštanje najvećeg srca na svetu, nakon smrti.

Igrajući više od 15 godina u Partizanu, uprkos mnogobrojnim ponudama iz inostranstva, Mirko Sandić pokazao je da trka za novcem nikada nije bila njegov prioritet. Tako je usledilo i glatko odbijanje ove unosne ponude američkog instituta.

Tokom 80-ih godina, Mirko Sandić radio je kao vaterpolo trener u Partizanu, ali i zemljama u kojima je ovaj sport tek bio u začetku, da bi se 90-ih ostvario i u ulozi predsednika jugoslovenskog vaterpolo saveza.

Ljudska i sportska legenda, Mirko Sandić preminuo je iznenada u 64. godini, a sahranjen je na beogradskom Novom groblju.

U znak sećanja na slavnog vaterpolistu, ime Mirka Sandića danas nosi po jedna ulica u Beogradu i Vranju.

Ulica Mirka Sandića