Slavni rokeri u nazivima naših ulica

Bulevari, ulice i sokaci širom zemlje tradicionalno nose imena po znamenitim ljudima naše ili svetske istorije, a koji su svojim likom i delom, na ovaj ili onaj način, zadužili Srbiju, pa i čitavo čovečanstvo.

Glavne ulice u gotovo svakom naselju obično su „rezervisane“ za slavne junake iz prošlosti, nacionalne heroje, vladare i vojskovođe. Nakon njih, na red najčešće dolaze naučnici, književnici i umetnici, zaslužni za prosvetni i kulturni uspon naroda. U nedostatku dovoljno takvih, svoje ulice dobijaju i razni istorijski događaji ili njihovi datumi, reke, planine i gradovi, manastiri, lokalni i svetski heroji, a ponekad i neke (naizgled) nepoznate ličnosti.

Travel Tile Photo Collage

Od pre par godina u Srbiji se sprovodi veliki nacionalni projekat ažuriranja adresnog registra, pri čemu je u Beogradu i gradovima Srbije dodat i preimenovan značajan broj ulica. Po prvi put u indeksu ulica našli su se i sportisti, glumci i muzičari savremenog doba.

Prepoznati kao svojevrsni heroji pop kulture, svoje ulice u Beogradu i pojedinim gradovima Srbije dobila su i neka od najvećih imena domaće i strane rokenrol scene.

Elvis Prisli

Od 2018. godine, legendarni Elvis Prisli ima svoju ulicu u romskom naselju Zemuna, poznatijem kao Bački Ilovik. Kako i zašto baš ovde, nije poznato, ali nema sumnje da se ovakvim činom Beograd odužio „kralju rokenrola“ koji je 50-ih i 60-ih godina svojim rokabili zvukom i nastupima „zaludeo“ ceo svet, pa i omladinu tadašnjeg Beograda.

Milan Mladenović

„Dečak iz vode“ smatra se jednim od najuticajnijih muzičara na ovim prostorima. Osim potpuno autentičnom poetikom i muzičkim stilom, isticao se i jasnim antiratnim porukama početkom 90-ih, zbog čega i danas živi kao simbol slobode i razuma u teškim vremenima. Poklanjanjem ulice sa njegovim imenom, frontmenu EKV-a odužilo se nekoliko gradova, a ime Milana Mladenovića nosi i čuveni plato ispred beogradskog Doma omladine.

Vlada Divljan

Sa punim pravom nazivan „najvećim gospodinom rokenrola“, Vlada Divljan je pored nezbrisivog traga u jugoslovenskoj rok muzici, ostao upamćen i kao retko skroman, prizeman i normalan lik kome muzička slava, a ni ludilo vremena u kome je većim delom stvarao, nisu skrenuli „kompas“. Njegova prerana smrt 2015. godine rastužila je čitav region. Od 2018. nekadašnji centar za kulturu Palilula nosi ime Vlade Divljana, a ulicama su mu se do sada odužili Beograd i Novi Sad.

Goran Čavajda Čavke

Ekscentrični bubnjar Električnog orgazma i Baba, Goran Čavajda će takođe ostati upamćen kao glas razuma u smutnim vremenima na ovim prostorima, sa kojih je i sam nestao sredinom 90-ih. Na inicijativu prijatelja i kolega rok-muzičara, nekada zapušteni prolaz između Nušićeve ulice i Bezistana, pre nekoliko godina poneo je naziv Čavketov pasaž.

Laza Ristovski

Legendarni klavijaturista Smaka i Bijelog dugmeta, čiji je prelazak iz jednog u drugi bend odjeknuo kao fudbalski transfer 70-ih, imao je i veoma zapaženu solo karijeru, sarađujući sa najvećim muzičkim zvezdama svog vremena. Kao klavijaturista možda nedovoljno poznat široj publici, Laza Ristovski ostaće upamćen kao vrsni muzičar, velika zvezda najvećih bendova Jugoslavije, a istovremeno skroman i smeran čovek. Njegovo ime danas nose ulice u Beogradu i Kraljevu.

Dušan Prelević

Verovatno najveći mangup domaćeg rokenrola, a i šire, Prele će ostati upamćen kao pevač neponovljivog glasa kome se divio i slavni Džo Koker. Ništa manje, pamtiće ga i kao gradsku facu, najblaže rečeno, nezgodnog karaktera koja je svoju slobodu branila svim sredstvima, protiv svakog. Iako je skoro ceo svoj život proveo na Crvenom krstu i Svetogorskoj, Preletu je pre par godina pripala jedna uličica na Zvezdari.

Nenad Radulović

Čuveni Neša „leptir“ bio je frontmen grupe Poslednja igra leptira i učesnik legendarnog Indeksovog radio pozorišta. Tragično preminuvši od teške bolesti u zenitu svoje slave i pre svega kao vrlo mlad (31 godina), ostaće upamćen po neprolaznim hitovima, vedrom duhu i nepresušnom humoru. Kraći sokak ispred Centra za kulturu Vlada Divljan danas nosi njegovo ime - Plato Neše leptira.

Goran Kostić - Kosta

Heroj alternativne scene Niša, ali i regiona uopšte, Goran Kostić bio je frontmen pank benda Studeni, Studeni koji je krajem 80-ih godina nastao u Zagrebu, da bi se 90-ih preselio u Niš i nastavio rad pod imenom Novembar. Široj javnosti možda nedovoljno poznat, Kosta je pak važio za jednog od najomiljenijih likova domaće rokenrol scene. Stoga ne iznenađuje što je nedavno i jedna ulica na niškoj Paliluli ponela njegovo ime.