Vasilija Radojčić | Poreklo naziva ulica

Vasilija Radojčić (1936 - 2011) bila je legendarna pevačica srpske narodne i izvorne muzike koja je svojim nenadmašnim interpretacijama starih vranjanskih i pesama južne Srbije postala jedan od najvažnijih čuvara kulturne baštine i narodne tradicije ovih krajeva.

Rođena u Kragujevcu, Vasilija Radojčić je u rodnom gradu završila osnovnu školu i gimnaziju, da bi potom došla u Beograd na studije francuskog jezika, koje je sa uspehom završila.

Iako je Vasilijin pevački dar primećen još tokom školskih dana, kada je maštala da peva francuske šansone, ideja da bi muzika mogla postati njen životni poziv rodila se nakon upoznavanja sa legendarnim Vlastimirom Pavlovićem Carevcem, ubrzo nakon čega postaje deo narodnog ansambla pod upravom čuvenog violiniste.

Kada je 1961. godine snimila svoju prvu ploču, karijera profesorke francuskog jezika pala je u drugi plan.

Tokom pola veka pevačke karijere, Vasilija Radojčić je u interpretaciji izvornih vranjanskih narodnih pesama, poznatih po autentičnom melosu, postala nenadmašna zbog čega je opravdano prozvana „ikonom“ Vranja.

„Zapevala sojka ptica“, „Mito bekrijo“, „Dimitrijo, sine Mitre“, „Beše nekad Mitke i Koštana“, „Na Uskrs sam se rodila“ - samo su neke od narodnih pesama kojima Vasilija Radojčić nije dala samo ton i melodiju, već je u njih utkala i snažnu emociju, civilizovanost, otmenost i eho nekih davno prošlih vremena. Stoga se njeni nastupi često i nisu nazivali pevanjem, već interpretacijom narodne poezije.

Da je Vasilija Radojčić pevanje uzdigla na jedan viši, umetnički, nivo pokazuje i činjenica da, za razliku od svojih koleginica i kolega, nikada nije nastupala po kafanama i proslavama, već isključivo u radijskim i televizijskim kulturno-umetničkim emisijama, festivalima, odnosno zajedničkim turnejama pevača iz njene branše.

Možda baš zbog svoje osobenosti i autentičnosti, odskakanja od šablona uobičajenih narodnjaka, Vasilija Radojčić nikada nije dobila nacionalnu penziju, kakve su u to vreme neretko dobijale njene kolege estradni umetnici.

Razočarana, živeći od muževljeve penzije, Vasilija Radojčić se poslednjih desetak godina svog života povukla iz javnosti. Umrla je u 75. godini, a sahranjena je na beogradskom Novom groblju.

Pored mnogobrojnih audio i video zapisa, sećanje na estradnu umetnicu danas čuvaju i ulice u Beogradu, Kragujevcu i Nišu koje nose ime Vasilije Radojčić.

Ulica Vasilije Radojcic