Kobasicijada u Turiji | Turistički kalendar Srbije

Kobasicijada je gastronomsko - turistička i humanitarna manifestacija koja se svakog poslednjeg vikenda u februaru, već 37 godina održava u bačkom selu Turiji, nedaleko od Srbobrana. Ovi krajevi nadaleko su poznati po gurmanluku, a Turija po kobasici, koja se našla i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Istorijat nastanka ove manifestacije je veoma interesantan. Navodno je iz puke dosade i uobičajenog komšijskog zadirkivanja, jedne snežne večeri 1985. godine održano interno takmičenje za najbolju kobasicu. Već naredne godine, u prepunoj kafani „Beograd“ nadmetalo se dvadesetak domaćina, koji su pored dobre zabave uspeli i da prihoduju.

Priča se da je odluka pala odmah - takmičenje će se održavati svake godine, a novac ide u humanitarne svrhe. Tako je, malo po malo, nastala trodnevna manifestacija koja poslednjih godina okuplja i do 20.000 posetilaca.

O tradiciji koja se ne prekida svedoči i sukob sa crkvom i lokalnim sveštenikom, koji se dogodio 2004. godine. Tada je kobasicijada „pala” u vreme uskršnjeg posta, te se sa muzikom mešao zvuk pogrebnih crkvenih zvona, kao svojevrsni protest. Turinci su tada pod rizikom izopštavanja iz društva ipak održali svoju manifestaciju.

Osnovano je i Udruženje Kobasicijada – Turija koje organizuje manifestaciju. Ono čime se Udruženje posebno ponosi nisu rekordi, već humanitarni karakter ovog događaja. Do sada su obezbedili dva vozila hitne pomoći, EKG aparat, finansijsku pomoć za školu, vrtić, biblioteku, siromašne i bolesne.

Za tri dana održavanja manifestacije, glavni događaj nesumnjivo je čin pravljenja najduže kobasice na svetu. Sa ciljem da se obori svetski rekord, Turinci su odlučili da zajednički naprave kobasicu koja će biti duža od 2 kilometra, da bi je potom svake godine produžavali za po metar. Tako je turijska kobasica 2013. godine upisana i u Ginisovu knjigu rekorda.

Prema zvaničnim podacima koje su „ginisovci” zabeležili, prečnik koluta kobasice iznosio je 3,97 metara, a nakon 7 sati kuvanja težila je oko 255 kilograma. Ovu džinovsku svinjsku kobasicu začinjenu solju, biberom i paprikom, pravilo je deset Turinaca.

Ovaj događaj podrazumeva i neizostavne prodajne štandove sa najrazličitijim mesnim prerađevinama, ali tu su i pečenje, paprikaš i druga tradicionalna jela. Izlagači nisu samo iz Turije, već i iz drugih krajeva Bačke i Vojvodine, ali najveća gužva stvara se pred štandom sa lokalnim proizvodima.

Muzička bina postavlja se u centar sela, gde nastupaju kulturno – umetnička društva, trubači, gajdaši i naravno tamburaši.

Pored kobasica, zaštitni znak ovog mesta je i turijska brica. Prema predanju, ovo specifično sečivo poznato je od sredine 18. veka, kada su Turinci službovali kao graničari, a očuvana je do danas. Ona je tanka i oštra, a dugačka toliko da iz pivske flaše viri dva prsta.

Miris kobasica, zvuci tambura, takmičenje u pravljenju kobasica, ali i u brzini koja je potrebna da bi se pojela porcija ovog lokalnog specijaliteta i humanitarni karakter - glavni su lajtmotiv manifestacije u Turiji.

barbecue-2735506_1920

Ovogodišnja, 38. po redu turijska Kobasicijada održaće se od 25. do 27. februara. Za više informacija o nastupajućem događaju posetite zvaničnu internet stranicu Udruženja Kobasicijada.