Međunarodni dan planina | „Izmišljeni“ praznici

„Svete planine...“

Definisane kao predeli sa nadmorskom visinom iznad 500 metara, planine pokrivaju više od ¼ ukupnog svetskog kopna i predstavljaju pravi „trezor“ prirodnog bogatstva naše planete.

O njihovom lokalnom, ali i globalnom geografskom, ekološkom i turističkom značaju snimljeno je na stotine dokumentarnih filmova, napisano hiljade knjiga, milioni članaka, stručnih radova, naučnih studija i popularnih putopisa.

Osim što predstavljaju dom za gotovo 20% svetskog stanovništva, planine obezbeđuju pijaću vodu za daleko veći procenat stanovnika planete i stoga imaju možda i ključnu ulogu za održivost života na Zemlji.

Zbog svoje neobjašnjive magije, živopisnih pejzaža, čistog vazduha i netaknute prirode, planine su i večita inspiracija prirodnjaka, naučnika i umetnika, pa i omiljena turistička destinacija velikom delu čovečanstva – avanturistima, ljubiteljima planinskih šetnji i zimskih sportova.

Da bi sve ovo i ostale, 11. decembra 2003. godine Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan planina koji se svake godine simbolično obeležava različitim akcijama, konferencijama i tribinama na temu očuvanja planinskog biodiverziteta.

Kako obeležiti Dan planina?

Podizanje svesti o značaju očuvanja planinskih područja nesumnjivo je od velike važnosti, ali ćemo to ostaviti institucijama i organizacijama koje se bave ekološkom edukacijom.

Za obeležavanje ovog dana, na ličnom planu, preporučujemo nešto kreativnije i zasigurno zanimljivije opcije. Kako je i Srbija zemlja koju većim delom čine planine, mogućnosti za kvalitetnu „proslavu“ Međunarodnog dana planina ima na pretek, a ovo su samo neke od njih:

  • Organizujte izlet sa prijateljima i „osvojite“ vrh najbliže planine
  • Beograđani, obiđite Avalu i Kosmaj u jednom danu
  • Isplanirajte svoje zimovanje na planini u nastupajućoj sezoni
  • Prvom prilikom odsednite u nekom od brojnih planinarskih domova u Srbiji
  • Učlanite se u lokalni planinarski klub i pridružite njihovim akcijama
  • Aktivirajte svoj mountain bike i pripremite ga za prvi sunčani dan
  • Potpišite online peticiju protiv uništavanja planinskih reka i izgradnje mini-hidroelektrana u Srbiji
mountain-984083_1920