Međunarodni dan planina | „Izmišljeni“ praznici

Objavljeno 11. decembra 2020.

„...Because in the end, you won’t remember the time you spent working in an office or mowing your lawn... Climb the damn mountain!

Jack Kerouac


 „Svete planine...“

Definisane kao predeli sa nadmorskom visinom iznad 500 metara, planine pokrivaju više od ¼ ukupnog svetskog kopna i predstavljaju pravi „trezor“ prirodnog bogatstva naše planete.

O njihovom lokalnom, ali i globalnom geografskom, ekološkom i turističkom značaju snimljeno je na stotine dokumentarnih filmova, napisano hiljade knjiga, milioni članaka, stručnih radova, naučnih studija i popularnih putopisa.

Osim što predstavljaju dom za gotovo 20% svetskog stanovništva, planine obezbeđuju pijaću vodu za daleko veći procenat stanovnika planete i stoga imaju možda i ključnu ulogu za održivost života na Zemlji.Zbog svoje neobjašnjive magije, živopisnih pejzaža, čistog vazduha i netaknute prirode, planine su i večita inspiracija prirodnjaka, naučnika i umetnika, pa i omiljena turistička destinacija velikom delu čovečanstva – avanturistima, ljubiteljima planinskih šetnji i zimskih sportova.

Da bi sve ovo i ostale, 11. decembra 2003. godine Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan planina koji se svake godine simbolično obeležava različitim akcijama, konferencijama i tribinama na temu očuvanja planinskog biodiverziteta.


Kako obeležiti Dan planina?

Podizanje svesti o značaju očuvanja planinskih područja nesumnjivo je od velike važnosti, ali ćemo to ostaviti institucijama i organizacijama koje se bave ekološkom edukacijom.Za obeležavanje ovog dana, na ličnom planu, preporučujemo nešto kreativnije i zasigurno zanimljivije opcije. Kako je i Srbija zemlja koju većim delom čine planine, mogućnosti za kvalitetnu „proslavu“ Međunarodnog dana planina ima na pretek, a ovo su samo neke od njih: