Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 16 – 22. novembar 2020.

Objavljeno 16. novembra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

THE GAMBLERS, novi u nizu tradicionalnih Monday Blues koncerata donosi nastup sastava iz Sremske Mitrovice koji izvodi moderne interpretacije soul i rokenrol muzike koja se bazira na tradiciji izvornog bluza. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 16. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Centralni hol)


BOŽO VREĆO, veliki dvodnevni koncert verovatno najpopularnijeg bosansko-hercegovačkog muzičara koji na jedinstven i autentičan način izvodi tradicionalne bosanske sevdalinke u fuziji sa modernim muzičkim tonovima džeza, soula, bluza i elektronike. Cena ulaznica iznosi 2200 i 2600 dinara.

Datum i vreme: 19 - 20. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Kombank dvoranaLENA KOVAČEVIĆ, intimni koncert poznate džez i pop pevačice, pod nazivom „Dobro veče u pozorištu“. Zbog velikog interesovanja nakon prošlonedeljnog koncerta ovo će biti drugi nastup Lene Kovačević na sceni Zvezdara teatra. Cena ulaznica iznosi 1500 dinara.

Datum i vreme: 16. novembar, 19:30h

Lokacija i informacije: Zvezdara teatar


ANA ĆURČIN & THE CHANGES, prvi i jedini ovogodišnji koncert proslavljene kantautorke, na kome će biti kompletno odsvirana oba albuma benda. Cene ulaznica iznose 700 dinara.

Datum i vreme: 20. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Film

PSIHO, povodom 60 godina od premijere čuvenog ostvarenja Alfreda Hičkoka, biće upriličene projekcije originalne verzije ovog filma iz 1960. godine kao i rimejk iz 1998.

Datum i vreme: 19. novembar, 17:30h i 20h

Lokacija i informacije: Jugoslovenska kinotekaPozorište

SAMCI I SAMICE, opuštajuća komedija rađena po uzoru na popularne TV sitkome, po tekstu Radeta Vukotića, prati grupu mladih ljudi koji svoj samački život pokušavaju da prožive što veselije. Glavne uloge. Dragana Mićalović, Bojana Grabovac, Marina Ćosić, Dušan Matejić, Stefan Radonjić.

Datum i vreme: 16. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište SlavijaVESELA UDOVICA, povodom 150. godišnjice od rođenja austrijskog kompozitora, na velikoj sceni Madlenianuma biće odigrana njegova najpoznatija opereta – komična priča o bogatoj udovici kojoj okruženje pokušava da nađe novog muža. Glavne uloge: Branislava Podrumac, Mirjana Matić, Žarko Stepanov, Đorđe Stojković i dr.

Datum i vreme: 18. novembar, 19:30h

Lokacija i informacije: Madlenianum Opera & Theatre


AUDIJENCIJA, svojevrsni rimejk legendarne predstave Vaclava Havela, u kojoj su glavne uloge početkom 80-ih igrali Bora Todorović i Petar Kralj. Ovog puta, u glavnim ulogama su Nikola Rakočević i Miodrag Radonjić.

Datum i vreme: 19. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Akademija 28


JUGOJUGOSLAVIJA, premijera nove predstave na repertoaru BDP-a, po tekstu mladog nemačkog pisca Bona Parka, bavi se Jugoslavijom, mogućnostima za njeno ponovno ujedinjenje iz ugla stranca. Glavne uloge: Isidora SImijonović, Jadranka Selec, Jelena Čvorović i Nikola Malbaša.

Datum i vreme: 20. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište
Izložbe i performansi

REFLECT – NAMIBIJA 30 GODINA NAKON OSLOBOĐENJA, izložba posvećena godišnjici nezavisnosti jedne od najmlađih država Afrike, sa akcentom na dug period nemačke kolonizacije i snažan potonji uticaj Južnoafričke Republike i aparthejda.

Datum i vreme: Novembar 2020. – mart 2021.

Lokacija i informacije: Muzej afričke umetnosti


INTER/AKCIJA 2020, tradicionalna godišnja izložba radova različitog tematskog sadržaja, nastalih u saradnji studenata FLU i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, u Beogradu.

Datum i vreme: 3 - 20. novembar, 12-21h (osim ponedeljka)

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Galerija)


KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej SrbijeTANJUG JAVLJA: RAT JE ZAVRŠEN, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata autori Radovan Cukić i Milica Tomić priređuju izložbu do sada neviđenih dokumentarnih fotografija na kojima posetioci mogu videti kako je Jugoslavija izgledala neposredno pre i nakon završetka rata.

Datum i vreme: 5. jul – 31. decembar 2020

Lokacija i informacije: Muzej JugoslavijePredavanja

KAKO KORONA MENJA UMETNOST i SVET UMETNOSTI? tribina na kojoj će biti reči o uticaju globalne epidemije virusa korona na umetnost, sa različitih aspekata – od hiperprodukcije do drastičnog pada tržišne vrednosti umetničkih dela, uzrokovanih tzv. lockdown-om. U tribini učestvuju: Maja Ćirić (istoričarka umetnosti), Igor Simić (multimedijalni umetnik) i Petar Protić (novinar).

Datum i vreme: 19. novembar, 18h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Tribinska sala)Konzumirajte Beograd kvalitetno!