Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 9 – 15. novembar 2020.

Objavljeno 9. novembra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

LENA KOVAČEVIĆ, intimni koncert poznate džez i pop pevačice, pod nazivom „Dobroveče u pozorištu“. Zbog velikog interesovanja, najavljen je još jedan nastup naredne sedmice. Cena ulaznica iznosi 1500 dinara.

Datum i vreme: 10. novembar

Lokacija i informacije: Zvezdara teatarSIMFONIJSKI ORKESTAR RTS-a, veliki koncert u okviru 52. BEMUS-a. Nastupom solistkinje Jasminke Stančul na klaviru, a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, na programu su dela Isidore Žebeljan i Ludviga van Betovena. Cena ulaznica iznosi 1000 dinara.

Datum i vreme: 11. novembar

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbineFilm

SLOBODNA ZONA, sada već legendarni festival dokumentarnog i angažovanog filma održaće se 16. put i tokom šest dana održavanja premijerno predstaviti čak 45 filmskih naslova, najšire društvene tematike. Kompletan program i sinopsis filmova možete pogledati na sajtu festivala.

Datum i vreme: 5 – 10. novembar

Lokacija i informacije: Dvorana KCB, Dom omladine Beograda, ART biosko Kolarac, Jugoslovenska kinoteka, Kombank dvorana, Bioskop Fontana, Cine Grand (Capitol Park Rakovica)SVE O EVI (All About Eve),projekcija legendarnog filma Džozefa Mankievica, povodom 70. godišnjice od svetske premijere ovog ostvarenja.

Datum i vreme: 15. novembar

Lokacija i informacije:  Jugoslovenska kinotekaPozorište

ĐENERAL MILAN NEDIĆ, snimak legendarne pozorišne predstave, po tekstu Siniše Kovačevića. Nastala još 1982. godine, sa Danilom Batom Stojkovićem, Mišom Janketićem i Žikom Milenkovićem u glavnoj ulozi, predstava je svoju premijeru imala tek 1992. u vreme kada još nije imala publiku koja bi kritički i bez pritiska ideologije, mogla da sagleda ovu delikatnu istorijsku ličnost.

Datum i vreme: 10. novembar

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski gradLOPUŽE, satirična predstava po tekstu Branislava Nušića, sačinjena od fragmenata i citata iz njegovih brojnih komedija. Glavne uloge: Lepomir Ivković, Vesna Paštrović, Srđan Karanović, Žarko Stepanov...

Datum i vreme: 11. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


JEDAN PIKASO, predstava po tekstu Džefrija Hačera istražujući život i delo slavnog slikara, u širem smislu bavi se položajem umetnika u teškim vremenima ratova i cenzure. Glavne uloge: Tihomir Stanić i Sofija Juričan.

Datum i vreme: 12. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Atelje 212 (Scena Mira Trailović)


UKRAĐENA LIČNOS’, hit komedija Milana Laneta Gutovića, kroz lik legendarnog Srećka Šojića govori o moralnom posrnuću i spremnosti da za lični cilj povlačimo krajnje nemoralne i ponižavajuće poteze.

Datum i vreme: 14. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Akademija 28
Izložbe i performansi

REFLECT – NAMIBIJA 30 GODINA NAKON OSLOBOĐENJA, izložba posvećena godišnjici nezavisnosti jedne od najmlađih država Afrike, sa akcentom na dug period nemačke kolonizacije i snažan potonji uticaj Južnoafričke Republike i aparthejda.

Datum i vreme: Novembar 2020. – mart 2021.

Lokacija i informacije: Muzej afričke umetnosti


INTER/AKCIJA 2020, tradicionalna godišnja izložba radova različitog tematskog sadržaja, nastalih u saradnji studenata FLU i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, u Beogradu.

Datum i vreme: 3 - 20. novembar, 12-21h (osim ponedeljka)

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Galerija)KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej Srbije


TANJUG JAVLJA: RAT JE ZAVRŠEN, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata autori Radovan Cukić i Milica Tomić priređuju izložbu do sada neviđenih dokumentarnih fotografija na kojima posetioci mogu videti kako je Jugoslavija izgledala neposredno pre i nakon završetka rata.

Datum i vreme: 5. jul – 31. decembar 2020

Lokacija i informacije: Muzej Jugoslavije
Predavanja

KAKO JE MUZIKA OBLIKOVALA SVAKODNEVICU JUGOSLOVENSKOG ČOVEKA, još jedna u nizu tribina na temu popularne kulture i života u Jugoslaviji. Ovom prilikom razgovaraće se o uticaju muzike na stvaranje različitih grupa kolektivnog identiteta (zabavnjaka, narodnjaka, rokera...), ali i svojevrsnom fenomenu zbog kojeg se i današnje generacije rado vraćaju muzici sa ex-Yu prostora.

Datum i vreme: 9. novembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Amerikana)


DOSTOJEVSKI U DVE NOVEMBARSKE NOĆI, serija predavanja posvećena 200. godišnjici rođenja jednog od najvećih pisaca u istoriji književnosti - Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Učestvuju: Nebojša Barać, Olivera Žižović, Jovan Popov, Vladimir Tabašević, Vladimir Medenica i Dragan Stojanović.

Datum i vreme: 12. i 13. novembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski grad


DEZINFORMACIJE U VREME PANDEMIJE, predavanje na temu lažnih vesti i dezinformacija čija je pojava sveprisutna u današnjoj eri digitalnih medija. O razlozima i posledicama ovakvog postupanja govoriće Darko Obradović (generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost), Aleksandra Petrović (novinarka lista Politika) i dr Ratomir Antonović (predavač na fakultetu Konstantin Veliki).

Datum i vreme: 13. novembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Amerikana)
 

Konzumirajte Beograd kvalitetno!