Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 2 – 8. novembar 2020.

Objavljeno 2. novembra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

MARIJA GULJEGINA, opersko gala veče uz nastup jedne od vodećih dramskih soprana, ruske dive Marije Guljegine koja ostvaruje glavne uloge u svim operama sveta, od milanske Skale do Metropolitan opera u Njujorku.

Datum i vreme: 3. novembar

Lokacija i informacije: Madlenianum Opera & Theatre


BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA, dvodnevni koncert jedinstvene world music senzacije poznate po izvođenju tradicionalne muzike Balkana i pesama na španskom, romskom, ruskom, ali i srpskom jeziku. Cena ulaznica iznosi 1800 i 2000 dinara.

Datum i vreme: 3. i 4. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Velika sala)ROCK MARATON, šestočasovni muzički program u organizaciji Alpe Adria Festivala i Čukafest-a donosi nastup 8 rock bendova: Massne Bassne, Bluz plus, Bol & Dee, Natalee, Samalas, Tanje Jovićević, Virvel i Klinički mrtav. Cene ulaznica kreću se od 500 do 700 dinara.

Datum i vreme: 6. novembar, 16:30h

Lokacija i informacije: Dorćol platz


SOJANG JUN, koncert jedne od najboljih svetskih violinistkinja mlađe generacije, u okviru 52. BEMUS-a. U pratnji pijaniste Maria Heringa, na programu su dela Antonjina Dvoržaka, Ludviga van Betovena i Bele Bartoka. Cena ulaznica iznosi 1000 dinara.

Datum i vreme: 7. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbineFilm

SLOBODNA ZONA, sada već legendarni festival dokumentarnog i angažovanog filma održaće se 16. put i tokom šest dana održavanja premijerno predstaviti čak 45 filmskih naslova, najšire društvene tematike. Kompletan program i sinopsis filmova možete pogledati na sajtu festivala.

Datum i vreme: 5 – 10. novembar

Lokacija i informacije: Dvorana KCB, Dom omladine Beograda, ART biosko Kolarac, Jugoslovenska kinoteka, Kombank dvorana, Bioskop Fontana, Cine Grand (Capitol Park Rakovica)Pozorište

ZLATNI LANČIĆ OD BIŽUTERIJE, predstava u formi stand up komedije u izvođenju Andrije Miloševića, duhovita je priča o 35-ogodišnjem Crnogorcu, propalom studentu, zaljubljenom u lak život bez previše rada i truda, koji dolazi u Beograd i baca se u potragu ženom koja će ga izdržavati.

Datum i vreme: 2. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Teatar na brdu


ČITAČ, predstava po hit romanu nemačkog pisca Bernarda Šlinka, prodatom u milionima primeraka širom sveta, a po kom je snimljen i istoimeni holivudski film. Glavne uloge: Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i dr.

Datum i vreme: 4. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište (Scena Olivera i Rade Marković)


HAZARSKI REČNIK – LOVCI NA SNOVE, predstava po legendarnom romanu Milorada Pavića, u koprodukciji Narodnog pozorišta i Madlenianum-a. Nastupa baletski ansambl beogradskog Narodnog pozorišta sa gošćom Sonjom Vukićević.

Datum i vreme: 5. novembar, 19:30h

Lokacija i informacije: Madlenianum Opera & TheatreSA DRUGE STRANE JASTUKA, hit mjuzikl koji je pre nepunih mesec dana imao svoju premijeru, rađen je po tekstu Stevana Koprivice, na muziku legendarnog Momčila Bajagića, a u režiji Juga Radivojevića. Apsolutni muzičko-scenski spektakl koji stariju publiku vraća u 80-e, a mlađu vodi u svojevrsni vremeplov.

Datum i vreme: 8. novembar, 19:30h

Lokacija i informacije: Pozorište na TerazijamaIzložbe i performansi

KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej Srbije


INTER/AKCIJA 2020, tradicionalna godišnja izložba radova različitog tematskog sadržaja, nastalih u saradnji studenata FLU i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, u Beogradu.

Datum i vreme: 3 - 20. novembar, 12-21h (osim ponedeljka)

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Galerija)


 


POSLEDNJA IZLOŽBA SAVREMENE UMETNOSTI, izložba renomiranog beogradskog slikara Uroša Đurića prvi put će publici predstaviti radove iz ciklusa „Umetnost za klasno društvo“, zajedno sa novim radovima.

Datum i vreme: 8. oktobar – 5. novembar, 12-20h

Lokacija i informacije: Likovna galerija KCB


DAMNJAN NA ISKUSTVIMA DAMNJANA, velika izložba više od 160 radova (slike, grafike, crteži, kolaži i fotografije) proslavljenog i međunarodno priznatog umetnika Radomira Damnjanovića. Stvaralačka u kojoj su radovi nastali obuhvata period od kraja 50-ih godina prošlog veka do danas.

Datum i vreme: 23. septembar – 13. decembar

Lokacija i informacije: Narodni muzej


TANJUG JAVLJA: RAT JE ZAVRŠEN, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata autori Radovan Cukić i Milica Tomić priređuju izložbu do sada neviđenih dokumentarnih fotografija na kojima posetioci mogu videti kako je Jugoslavija izgledala neposredno pre i nakon završetka rata.

Datum i vreme: 5. jul – 31. decembar 2020

Lokacija i informacije: Muzej Jugoslavije
Predavanja

SRBI U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA, predavanje u okviru ciklusa „Srpska dijaspora u Evropi i svetu posle 1945. godine“ čiji je cilj upoznavanje šire javnosti sa bogatom i zaboravljenom istorijom srpske dijaspore iz vremena komunističke Jugoslavije. Predavač je dr Nemanja Dević.

Datum i vreme: 2. novembar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbine


NAŠ GOST – MILISAV SAVIĆ, predstavljanje tri najnovija naslova pisca i istoričara Milisava Savića, uz razgovor sa piscem. U pitanju su knjige: „Pepeo, pena, šapat“, „Studenica i ibarska dolina“ i „Bandit i profesor“ (intervjui Milisava Savića).

Datum i vreme: 5. novembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski gradKonzumirajte Beograd kvalitetno!