Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 26. oktobar – 1. novembar 2020.

Objavljeno 26. oktobra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

ROMANO NERVOSO, premijerni beogradski nastup italijansko-belgijskog „špageti“-rok sastava koji je od svirki po lokalnim barovima stigao do benda koji puni koncertne prostore i festivale širom Evrope. Cene ulaznica iznose 600 dinara.

Datum i vreme: 27. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Atom Akademija


PARTIBREJKERS | EYESBURN | MOONCAGE, jedan od tri humanitarna koncerta pod sloganom „Za Aniku“,  velikih bendova domaće rokenrol scene, čiji će prihod biti namenjen lečenju devojčice Anike Manić. Cena ulaznica iznosi 1200 dinara.

Datum i vreme: 29. oktobar, 19:30h

Lokacija i informacije: Klub FestNEBESKA RUSIJA: 4 MALJČIKA, ekskluzivni dvostruki koncert posvećen muzici Vlade Divljana i slavnog ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva, u izvođenju pijanista Aleksandra Šandorova i Nemanje Nikolića. Cena ulaznica iznosi 1200 dinara.

Datum i vreme: 30. oktobar, 20h i 21:50h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


BEMUS, svečano otvaranje tradicionalnog, 52. po redu Beogradskog muzičkog festivala. Uz nastup Simfonijskog orkestra RTS-a i soliste na klaviru Marte Argerič, na program su kompozicije nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan, odnosno Ludviga van Betovena. Cena ulaznice iznosi 3000 dinara.

Datum i vreme: 1. novembar, 20h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine
Film

DANI ČEŠKOG i SLOVAČKOG FILMA, četvorodnevna smotra savremenih ostvarenja češke i slovačke kinematografije donosi osam naslova u standarnim terminima za projekcije u Kinoteci.

Datum i vreme: 29. oktobar – 1. novembar, 18h i 20:30h

Lokacija i informacije: Jugoslovenska kinoteka


VIKEND SA ĆALETOM, premijera najnovijeg filma Miroslava Momčilovića, tople i emotivne komedije sa Nenadom Jezdićem u ulozi kriminalca koji provodi urnebesan vikend vikend sa 11-godišnjim sinom. Ostale uloge: Vasa Vraneš, Branko Vidaković.

Datum i vreme: 29. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Kombank dvorana
Pozorište

KOŠTANA, adaptacija legendarnog romana Bore Stankovića, sa Boškom Puletićem u ulozi Mitketa i Vesnom Paštrović u ulozi fatalne Romkinje Koštane.

Datum i vreme27. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


NAŠE VEČE, poetsko veče Ivana Bosiljčića tokom kojeg će popularni glumac govoriti odabrane stihove brojnih pesnika, uz pažljivo odabrane prateće muzički tonove.

Datum i vreme: 28. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Akademija 28SLAVNA FLORENS, predstava po tekstu britanskog pisca Pitera Kviltera napisanom po istinitoj priči o Florens Foster Dženkins, nezvanično najgoroj pevačici na svetu koja je 40-ih bila omiljena turistička atrakcija Njujorka. Glavne uloge: Gorica Popović, Tamara Dragičević, Ivan Mihailović...

Datum i vreme: 29. oktobar, 20:30h

Lokacija i informacije: Atelje 212


KO SE BOJI VIRDŽINIJE VULF, klasična predstava u novom aranžmanu i koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Kazališta Ulysses iz Zagreba. Glavne uloge: Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić, Romina Tonković...

Datum i vreme: 30. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište (Scena Olivera i Rade Marković)


ŠEĆER JE SITAN, OSIM KAD JE KOCKA, savremena komedija adaptirana po tekstu Nikole Pejakovića, na komičan način bavi se bračnim odnosima u kojima se svako može prepoznati. Glavne uloge: Andrija Milošević, Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Aleksandra Tomić…

Datum i vreme: 31. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Teatar na brdu
Izložbe i performansi

KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej Srbije


TANJUG JAVLJA: RAT JE ZAVRŠEN, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata autori Radovan Cukić i Milica Tomić priređuju izložbu do sada neviđenih dokumentarnih fotografija na kojima posetioci mogu videti kako je Jugoslavija izgledala neposredno pre i nakon završetka rata.

Datum i vreme: 5. jul – 31. decembar 2020

Lokacija i informacije: Muzej JugoslavijePOSLEDNJA IZLOŽBA SAVREMENE UMETNOSTI, izložba renomiranog beogradskog slikara Uroša Đurića prvi put će publici predstaviti radove iz ciklusa „Umetnost za klasno društvo“, zajedno sa novim radovima.

Datum i vreme: 8. oktobar – 5. Novembar, 12-20h

Lokacija i informacije: Likovna galerija KCB


DAMNJAN NA ISKUSTVIMA DAMNJANA, velika izložba više od 160 radova (slike, grafike, crteži, kolaži i fotografije) proslavljenog i međunarodno priznatog umetnika Radomira Damnjanovića. Stvaralačka u kojoj su radovi nastali obuhvata period od kraja 50-ih godina prošlog veka do danas.

Datum i vreme: 23. septembar – 13. decembar

Lokacija i informacije: Narodni muzejPredavanja

EMA BOVARI i KARMELA SOPRANO, predavanje pisca Vladimira Tabaševića u kojem će književnik na interesantan način napraviti paralelu između čuvene Madam Bovari Gistava Flobera i Karmele Soprano, jednog od glavnih likova kultne američke kriminalističke serije „Porodica Soprano“.

Datum i vreme: 26. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski gradSRPSKA EMIGRACIJA U VELIKOJ BRITANIJI, predavanje u okviru ciklusa „Srpska dijaspora u Evropi i svetu posle 1945. godine“ čiji je cilj upoznavanje šire javnosti sa bogatom i zaboravljenom istorijom srpske dijaspore iz vremena komunističke Jugoslavije. Predavač je dr Nebojša Stambolija.

Datum i vreme: 26. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbine


STIHOVI EDGARA ALANA POA, predavanje u okviru ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“, u čijem su fokusu stihovi velikog američkog pisca, na razne načine i u različitim kontekstima provočene u popularnim igranim i animiranim filmovima i serijama. Predavači su Tijana Savatić i Stevan Vuković.

Datum i vreme: 27. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centar (Mala sala)
Konzumirajte Beograd kvalitetno!