Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 19 – 25. oktobar 2020.

Objavljeno 19. oktobra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

SOULSHINE, novi u nizu tradicionalnih Monday Blues koncerata donosi nastup dvojice „starih“ bluzera, na čijem će se repertoaru naći dobro poznati bluz klasici, ali i pesme drugih žanrova, obrađene u bluz „fazonu“. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 19. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića, u slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Centralnom holu)


NIKOLA VRANJKOVIĆ, zbog ograničenog kapaciteta popularnog Božidarca, organizacija Vračar Rocks upriličiće dvostruki koncert jednog od najvećih srpskih rok pesnika i muzičara, okosnice nekadašnjeg Block Out-a, koji sa svojim novim bendom izvodi dobro poznate, ali i nove pesme. Cena ulaznica kreće se 1000 dinara.

Datum i vreme: 22-23. oktobar, 22h

Lokacija i informacije: Centar za kulturu Božidarac


*Koncert je rasprodat


POSLEDNJI POZDRAV STAROJ MIMI, „komemorativni“ nastup jedne od najpopularnijih žena na srpskoj rep i hip hop sceni. Karte se prodaju po ceni od 1200 dinara.

Datum i vreme: 24. oktobar, 21h

Lokacija i informacije: Drugstore Beograd


SUNSHINE, posle duže pauze koncert legendarnog beogradskog crossover benda koji je vrhunac svoje popularnosti doživeo tokom 90-ih godina, energičnim underground zvukom i „ubojitim“ tekstovima. Cena ulaznica iznosi 1000 dinara.

Datum i vreme: 24. oktobar, 20h 

Lokacija i informacije: Klub fest (Bašta)LUKA IGNJATOVIĆ TRIO – Tribute to Charlie Parker, novi nastup u okviru serijala besplatnih koncerata „Džez za dž“. Popularni džez trio upriličiće koncert posvećen stogodišnjici rođenja saksofoniste i kompozitora Čarlija Parkera. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 24. oktobar, 13h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića, u slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Centralnom holu)


ALMAZIAN SYMPHONY, koncert jermenskog violiniste Hačatura Almazjana zamišljen je kao mnogo više od koncerta klasične muzike. Pod nazivom „12 godišnjih doba“, uz izvođenje dobro poznatih kompozicija Antonija Vivaldija i Astora Pjacole, na repertoaru će se naći i dela savremenog jermenskog kompozitora Vače Šarafjana. Muzičko-scenski nastup u Kombank dvorani upriličiće i glumica Sloboda Mićalović, operska pevačica Svetlana Aksenova, ballerina Tatjana Tatić i ukrajinska pevačica Ksenija Simonova. Cena ulaznica iznosi 1000 dinara.

Datum i vreme: 25. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Kombank dvorana
Film

JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA, pod sloganom Briga (Care) biće organizovan po sedmi put i to na dve lokacije u gradu. Tokom tri dana festivala biće upriličen bogat program kratkometražnih japanskih i domaćih filmova, a veliku evropsku premijeru imaće i film Beyond the night, rediteljke Natsuki Nakagawa. Kompletan filmski program možete pogledati na sajtu festivala.

Datum i vreme: 22-24. oktobar, 17-21h

Lokacija i informacije: Kombank dvorana i Jugoslovenska kinoteka


BALKANIMA – evropski festival animiranog filma, biće održan po 17. put i tokom šest dana prikazati više od 100 kratkih animiranih filmova u konkurenciji za glavnu i studentsku nagradu. Kompletan program i satnicu možete pogledati na sajtu festivala.

Datum i vreme: 20-25. oktobar, 18-21h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski grad (Velika sala)FESTIVAL ITALIJANSKOG FILMA, kinoteka će biti domaćin Festivala italijanskog filma 17. i 18. oktobra u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici, a 19. i 20. oktobra u Muzeju u Kosovskoj, sa filmovima nove produkcije. Program festivala biće objavljen naknadno, na sajtu Kinoteke.

Datum i vreme: 17-20. oktobar

Lokacija i informacije: Jugoslovenska kinoteka i Muzej jugoslovenske kinotekePozorište

MUŠKARČINE, hit predstava koautora Milene Bogavac i Vojkana Arsića, nastala na osnovu realnih ličnih priča i iskustava, na komičan način prikazuje savremene muške maske (frajera, dobrih i loših momaka, osećajnih i modernih muškaraca, itd) iza kojih se najčešće kriju sasvim drugačija priroda. Glavne uloge: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i dr.

Datum i vreme: 19. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Dorćol platzČITAČ, predstava po hit romanu nemačkog pisca Bernarda Šlinka, prodatom u milionima primeraka širom sveta, a po kom je snimljen i istoimeni holivudski film. Glavne uloge: Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i dr.

Datum i vreme: 22-23. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište (Scena Olivera i Rade Marković)


DVE ŽENE i JEDAN RAT, intimna predstava o dve zaboravljene heroine Velikog rata, Srpkinji Jeleni Lozanić i Amerikanki Mabel Grujić, njihovom zalaganju za Srbiju i diplomatskoj misiji zahvaljujući kojoj je veliki deo sveta saznao za velika stradanja i podvige srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Glavne uloge: Marija Bergam, Vjera Mujović i Petar Milićević.

Datum i vreme: 23. oktobar, 20:30h

Lokacija i informacije: Dom Jevrema GrujićaCABARES CABAREI, legendarna monodrama  Zijaha Sokolovića obavijena crnim humorom, na satiričan način obrađuje savremenu svakodnevicu, dileme, veru i izgubljene ideale oženjenog sredovečnog čoveka.

Datum i vreme: 24. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


HOTEL BABILON, gostujuća predstava zagrebačkog Teatra Gavran, u formi opuštajuće komične monodrame predstavlja ljubavnu priču prepunu komičnih zapleta, između dalmatinskog zavodnika i slovačke turistkinje. Glavna (i jedina) uloga: Mladena Gavran.

Datum i vreme: 25. oktobar, 19:30h

Lokacija i informacije: Madlenianum Opera & Theatre
Izložbe i performansi

KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej Srbije


TANJUG JAVLJA: RAT JE ZAVRŠEN, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata autori Radovan Cukić i Milica Tomić priređuju izložbu do sada neviđenih dokumentarnih fotografija na kojima posetioci mogu videti kako je Jugoslavija izgledala neposredno pre i nakon završetka rata.

Datum i vreme: 5. dul – 31. decembar 2020

Lokacija i informacije: Muzej JugoslavijeSVILENE GAĆE, multimedijalna izložba autorke Aleksandre Jovanić u čijem su fokusu gaće, kao deo odeće koji simboliše kontradiktorna shvatanja nasilja ili glamura, ženstvenosti i muževnosti.

Datum i vreme: 13 – 24.oktobar, 10-20h (osim nedelje)

Lokacija i informacije: Galerija Kolarčeve zadužbine


DAMNJAN NA ISKUSTVIMA DAMNJANA, velika izložba više od 160 radova (slike, grafike, crteži, kolaži i fotografije) proslavljenog i međunarodno priznatog umetnika Radomira Damnjanovića. Stvaralačka u kojoj su radovi nastali obuhvata period od kraja 50-ih godina prošlog veka do danas.

Datum i vreme: 23. septembar – 13. decembar

Lokacija i informacije: Narodni muzejPredavanja

ŠOK KORIDOR – ITALO ŠOK, nekada legendarna TV emisija, već dugo u formi tribine zabavnog i edukativnog karaktera, čiji su autori dva filmska fanatika Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac. Tema ovonedeljne tribine biće filmovi Darija Arđenta, italijanskog autora šokantnih i horror filmova. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 19. oktobar, 20:30h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Tribinska sala)SAMOODREĐENJE – VOLJENJE SEBE i EGOCENTRIČNOST, predavanje prof. dr Tomislava Sedmaka i peof. dr Branka Ćorića u okviru ciklusa „Ko sam ja – identitet i psihijatrija“. Ulaznice su besplatne i mogu se podići na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Datum i vreme: 20. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbine


SRPSKA PRIČA – Sećanja iz rata i revolucije 1941-1945, razgovor o knjizi u izdanju Službenog glasnika, autora Aleksandra Miloševića, oficira vojske Kraljevine Jugoslavije, ustaničkog vođe u Šumadiji nakon aprilskog rata ‘41., poverljivog saradnika Draže Mihailovića i potonjeg istaknutog predstavnika srpske emigracije u Kanadi.

Datum i vreme: 21. oktobar, 19h

Lokacija i informacije: Velika sala SKC-aIZOTOPSKA ANALIZA OLOVA U ŽIVOTNOJ SREDINI, ARHEOLOGIJI i GEOLOGIJI, predavanje Slađane Đurđić u okviru ciklusa „Ljudski uticaj na životnju sredinu: prošlost, sadašnjost, budućnost“. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 22. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbine 

Konzumirajte Beograd kvalitetno!