Svetski dan hrane | „Izmišljeni“ praznici

„Hrana, veličanstvena hrana...“

Osim što je nasušna potreba svakog živog stvora na planeti, hrana za ljude predstavlja i mnogo više od životnog „goriva“ - povod za druženje i okupljanje, ali i određeni vid hedonizma i uživanja u životu koji je danas dostupan, makar u posebnim prilikama, većini čovečanstva.

Zadovoljstvo koju stvaraju ukus ili miris omiljenog jela ili slatkiša, odnosno euforija koju proizvodi lepo servirana i arnažirana hrana, ima svoje fiziološko (i ključno) utemeljenje u gladi, pa hormon sreće obično radi punom parom kada stomak „krči“, a omiljena „klopa“ je na stolu.

Ono što je možda i najlepše kod uživanja u hrani jeste subjektivnost tog osećaja. Nevezano za način pripreme, jedinstvenost namirnica, ekskluzivnost ili izgled jela, lepeza zalogaja koji mogu izazvati zadovoljstvo kreće se u rasponu od vrućeg i hrskavog hleba iz pekare, do skupocenih i satima pripremanih specijaliteta sa egzotičnim namirnicama.

Kako prema hrani i raznovrsnosti ukusa niko na svetu nije ravnodušan, sredinom prošlog veka ustanovljen je jedan nezvaničan praznik – Svetski dan hrane, koji se obeležava 16. oktobra svake godine.

Svetski dan hrane

Ideja ovog „praznika“, ipak, nije samo puka proslava u znak hedonizma, koji se temelji na čulnom uživanju u hrani i njenom izobilju, već pre svega podizanje društvene svesti o ne malom broju ljudi, širom planete, koji nemaju ovakvu privilegiju.

Naprotiv, najveći problem čovečanstva i najčešći uzrok smrti širom sveta i dalje je upravo glad. Dok jedan deo sveta uživa u materijalnom blagostanju, drugi se doslovno bori za ostanak u životu i najosnovnije fiziološke potrebe.

Drugi veliki svetski problem kada je hrana u pitanju (svakako manji od prethodnog ali ne i zanemarljiv), jeste proždrljivost i prekomerna uhranjenost, pa je jedan od ciljeva Svetskog dana hrane da ukaže i na neophodnost pravilne ishrane i podstakne edukaciju o zdravom načinu života.

Kako obeležiti Svetski dan hrane?

Najadekvatniji način za društveno-odgovorno obeležavanje Svetskog dana hrane u Srbiji može biti upravo doniranje hrane onima koji je nemaju dovoljno. Ako ne lično, onda putem crkvenih ili humanitarnih organizacija, poput Crvenog krsta, koji svoja predstavništva imaju u svim većim gradovima Srbije.

Organizacija događaja i prikupljanje priloga za narodne kuhinje i prihvatilišta, takođe je jedan od načina da se ovaj dan odgovorno obeleži, ali je svakako dobrodošao i u bilo kom drugom trenutku. Koliko god doprineli ovom cilju, neko će to ceniti.

Što se tiče obeležavanja praznika na ličnom planu, Svetski dan hrane možete „ispoštovati“ po slobodnom izboru, ali savetujemo da to bude na neki neuobičajen, autentičan i kreativan način. Evo nekoliko ideja:

  • Ako se hranite zdravo „omrsite“ se malo, a ako preterano „mrsite“ – pojedite zdrav obrok...
  • Ako preferirate domaću kuhinju – probajte nešto egzotično...
  • Ako ste pretežno „biljojed“, pojedite i parče mesa, a ako ste „mesožder“, malo povrća vas neće ubiti...
  • Ako redovno jedete kuvano - „ogrešite“ se nekim fast food-om, a ako ste česti sa burgerima i picom - „častite“ se nekom supicom...
  • Industrijske šećere zamenite voćem, a voće pretvorite u sokove...
kelsey-chance-ZrhtQyGFG6s-unsplash

Opcije su beskonačne... Budimo zahvalni na njima...