Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 12 – 18. oktobar 2020.

Objavljeno 12. oktobra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

AMIRA MEDUNJANIN, treći u nizu koncerata bosansko-hercegovačke umetnice potpuno jedinstvenog vokala, poznate i po maestralnim obradama najvećih hitova balkanske izvorne muzike. Zbog epidemioloških mera, koncerti su ograničeni na po 450 posetilaca, a karte se mogu kupiti po ceni od 1800 do 2600 dinara.

Datum i vreme: 10., 11. i 12. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Kombank dvorana


SOULSHINE, novi u nizu tradicionalnih Monday Blues koncerata donosi nastup dvojice „starih“ bluzera, na čijem će se repertoaru naći dobro poznati bluz klasici, ali i pesme drugih žanrova, obrađene u bluz „fazonu“. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 12. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića, u slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Centralnom holu)ŠOPEN FEST, tradicionalni festival i svojevrsni omaž slavnom pijanisti biće održan po 9. put, nastupom dvojice pijanista - Miloša Pavlovića i Nevena Šobajića. Na program su dela Domenika Skarlatija, Jozefa Hajdna, Johana Sebastijana Baha i Frederika Šopena. Cena ulaznice iznosi 300 dinara.

Datum i vreme: 16. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


LUTKE NA KONCU, koncert najpoznatijeg KUD Idijoti tribute benda, u okviru festivala Vračar Rocks-a  povodom nedavnog rođendana Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank benda iz Pule. Ulaznice se prodaju po ceni od 500 dinara.

Datum i vreme: 16. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Centar za kulturu Božidarac


BAJAGA i INSTRUKTORI, nesvakidašnji klupski koncert jednog od najvećih rok bendova u regionu. Uz dobre stare hitove Bajaga i Instruktori promovisaće i svoj novi, trinaesti album pod nazivom „Ovaj svet se menja“. Cena karata u pretplati iznose 2500 dinara, dok će na dan koncerta (ako ih bude), biti dostupni po ceni od 3000 dinara.

Datum i vreme: 17. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Klub fest (Bašta)MILOŠ BOSNIĆ (BOSQUE), novi nastup u okviru serijala besplatnih koncerata „Džez za dž“. Četvoročlani bend Bosque, poznat po klasičnom instrumentalnom džez-rok zvuku, promovisaće svoj drugi album „Escape from Urumchi“. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 17. oktobar, 13h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića, u slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Centralnom holu)Film

FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE biće održan 14. put, uz prikaz i takmičenje domaćih horor i SF filmova najšireg spektra. Uvod u festival biće tradicionalna „Šetnja zombija“. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 15 – 18. oktobar

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centar (Velika sala)


BRAJAN DE PALMA 80 GODINA OD ROĐENJA, četvorodnevna retrospektiva najznačajnijih ostvarenja slavnog reditelja, uz dve projekcije dnevno. „Lice sa ožiljkom“, „Furija“, „Karlitov put“ i mnogi drugi filmski hitovi biće na velikom platnu Muzeja kinoteke od četvrtka do nedelje.

Datum i vreme: 15-18. oktobar, 17:30 i 20h

Lokacija i informacije: Muzej jugoslovenske kinotekeFESTIVAL ITALIJANSKOG FILMA, kinoteka će biti domaćin Festivala italijanskog filma 17. i 18. oktobra u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici, a 19. i 20. oktobra u Muzeju u Kosovskoj, sa filmovima nove produkcije. Program festivala biće objavljen naknadno, na sajtu Kinoteke.

Datum i vreme: 17-20. oktobar

Lokacija i informacije: Jugoslovenska kinoteka i Muzej jugoslovenske kinotekePozorište

SVINGERI, komična i metaforična predstava o dva bračna para koja se, u potrazi za uzbuđenjem i rešavanju bračnih problema, odlučuju na svingeraj ni ne sluteći da se u dubini njihovih poriva kriju daleko dublji motivi od samog seksa. Glavne uloge: Jelena Đukić, Daniel Kovačević, Mariana Aranđelović, Mihailo Laptošević.

Datum i vreme: 12. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


SUMNJIVO LICE, mnogo puta adaptirana predstava po komadu najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića, a ovog puta po konceptu i u režiji Vojkana Arsića, pored nespornog satiričnog prikaza našeg društva s kraja 19. veka, ima i jasan kritički osvrt na isto i postavlja pitanje zašto se posle 130 godina ništa nije promenilo?! Glavne uloge: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Mirjana Jelić, Marko Panajotović i dr.

Datum i vreme: 13. oktobar, 21h

Lokacija i informacije: Dorćol platzOVAJ ĆE BITI DRUGAČIJI, premijerno izvođenje predstave nastale po drami Staše Bajac, a u režiji Đurđe Tešić, o snovima i iluzijama, maštanjima žena o idealnom muškarcu i realnosti koja obiluje mačizmom, mizoginijom i neretko nasiljem. Glavne uloge: Tamara Dragičević, Ana Mandić i Milica Janevski.

Datum i vreme: 14. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Atelje 212 (Scena Mira Trailović)


SKRIVENO BLAGO SRBIJE, jedinstvena izložba restauriranih umetnina prikupljanih tokom više od dva veka, a sačuvanih u domu jedne od najčuvenijih srpskih diplomatskih porodica – Domu Jevrema Grujića. Cena ulaznice za ovaj nesvakidašnji turistički obilazak iznosi 600 dinara.

Datum i vreme: 15-16. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Dom Jevrema Grujića


NIJE TO TO, premijera nove predstave na sceni BDP-a, po tekstu Simone Semenič, nastale kao varijacija Geteovog Fausta , u koprodukciji Sarajevskog Ratnog Teatra (SARTR), Zetskog doma sa Cetinja i Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Datum i vreme: 17. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište (Scena Olivera i Rade Marković)DOM BERNARDE ALBE, adaptacija čuvenog dela Federika Garsije Lorke po zamisli Anike Lehki, u čijem je središtu priča o slobodi, metaforički prikazanoj kroz lik muškarca u emotivnoj priči o zajednici žena.

Datum i vreme: 18. oktobar, 20:30h

Lokacija i informacije: Teatar LevoIzložbe i performansi

KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej Srbije


SVILENE GAĆE, multimedijalna izložba autorke Aleksandre Jovanić u čijem su fokusu gaće, kao deo odeće koji simboliše kontradiktorna shvatanja nasilja ili glamura, ženstvenosti i muževnosti.

Datum i vreme: 13 – 24.oktobar, 10-20h (osim nedelje)

Lokacija i informacije: Galerija Kolarčeve zadužbineDAMNJAN NA ISKUSTVIMA DAMNJANA, velika izložba više od 160 radova (slike, grafike, crteži, kolaži i fotografije) proslavljenog i međunarodno priznatog umetnika Radomira Damnjanovića. Stvaralačka u kojoj su radovi nastali obuhvata period od kraja 50-ih godina prošlog veka do danas.

Datum i vreme: 23. septembar – 13. decembar

Lokacija i informacije: Narodni muzej


RADOVI ALEKSANDRA DEROKA U UMETNIČKOJ ZBIRCI SANU, poslednja nedelja izložbe radova srpskog arhitekte, umetnika, pedagoga i jednog od najvećih beogradskih intelektualaca 20. veka. Autor izložbe je Jelena Mežinski Milovanović.

Datum i vreme: 6. jul – 7. oktobar, 11-19h

Lokacija i informacije: Galerija SANUPredavanja

MIGRACIJE i ISTORIJA MEĐUNARODNIH ODNOSA, prvo predavanje u okviru ciklusa „Srpska dijaspora u Evropi i svetu posle 1945. godine“ čiji je cilj upoznavanje šire javnosti sa bogatom i zaboravljenom istorijom srpske dijaspore iz vremena komunističke Jugoslavije. Predavač će biti dr Stanislav Sretenović.

Datum i vreme: 12. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbineBEZBEDNOST NA INTERNETU, predavanje Aleksandra Kostadinovića o tipovima prevara na internetu i opasnostima u svakodnevnom korišćenju interneta, te načinima prepoznavanja istih. Zbog ograničenog broja mesta, rezervacije mesta vrše se putem mejla biblioteka@dksg.rs.

Datum i vreme: 14. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski grad (Elektronska čitaonica)


ČITANJE PROŠLOSTI IZ LEDA, predavanje Slađane Savić u okviru ciklusa „Ljudski uticaj na životnju sredinu: prošlost, sadašnjost, budućnost“. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 15. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbine 

Konzumirajte Beograd kvalitetno!