Najbolji suši u Beogradu: 8 restorana „za sesti i poneti“

Objavljeno 9. oktobra 2020.

Suši spada u onu vrstu specijaliteta oko kojih su mišljenja ljudi često polarizovana – od onih kojima ovog tradicionalnog japanskog jela nikada nije dosta, do onih koji ne mogu ni da zamisle u svom tanjiru sirovu ribu u kombinaciji sa kuvanim pirinčem, povrćem i sirćetom.

Prvi će reći da je suši mnogo više od pirinča i sirove ribe, iako u suštini i jeste to. Ipak, iskustvo u načinu  pripreme, vrsta pirinča, specifična kiselost pirinčanog sirćeta, umerenost u korišćenju azijskih sosova i ukupna svežina namirnica - faktori su koji taj pirinač i ribu pretvaraju u pravi mali delikates.Ovaj tip egzotičnih jela u Beogradu zapravo više i nije tolika novina u gastronomskoj ponudi prestonice, kao što je to bilo pre desetak ili više godina. Suši je danas sveprisutan, sastavni je deo ketering posluženja na proslavama, a neretko predstavlja i prvi izbor za last minute ručak ili fast food zalogaj.

Kako je ovaj članak namenjen prevashodno ljubiteljima sušija i tradicionalne kuhinje zemlje izlazećeg Sunca, predstavljamo neke od najpopularnijih japanskih restorana i suši barova u Beogradu u kojima je ukus sušija uzdignut do umetničke forme.Go Sushi

O ukusima nema svrhe raspravljati, pa je nezahvalno reći gde se priprema najbolji suši u Beogradu. Ipak, mnogi će se složiti da je lanac suši barova Go Sushi upravo takvo jedno mesto. Zapravo ne jedno, jer postoji na čak četiri lokacije u gradu. Mnoštvo jedinstvenih i različitih suši ukusa i kombinacija, u verovatno najboljem odnosu cene i kvaliteta dostupni su i prosečnom beogradskom budžetu. Oni pak koji u tanjiru preferiraju kvantitet reći će možda da bi porcije „mogle biti i veće“, ali to svakako ostaje u domenu relativnog.

Pogledaj Go Sushi jelovnikSakura

Jedan od najpopularnijih beogradskih restorana azijske kuhinje, u čijem jelovniku dominiraju japanski specijaliteti, nalazi se u sklopu Beton hale na savskom pristaništu. Uz veliki izbor tradicionalnih japanskih rakija – sake, u meniju Sakure nalazi se impozantan broj specijaliteta na bazi sušija i sašimija (sirove ribe bez pirinča). Za one koji nemaju mnogo iskustva sa japanskom kuhinjom, ovoliki izbor može delovati zbunjujuće, ali zato je tu ljubazno i profesionalno osoblje restorana da razreši svaku dilemu. Cene su nešto više, ali to ne bi trebalo da bude iznenađenje kada se radi o jedinstvenom ugođaju na trendi lokaciji.

Pogledaj Sakura jelovnikMoon Sushi & Fusion Food

Možda i najpoznatija lokacija u gradu na kojoj se može pojesti odličan suši, nalazi se u Makedonskoj ulici, na trgu Politike. Moon Sushi bar je jedan od prvih suši restorana u Beogradu, a zbog odlične i prometne lokacije u centru grada – i jedan od najpopularnijih. Veliki izbor maki i nigiri sušija, kalifornijskih suši rolnica i jedinstvenih sake-koktela, u autentičnom ambijentu restorana, doprineće da dobro poznati deo grada doživite na nešto drugačiji način i dobijete potpuno novu asocijaciju na isti.

Pogledaj Moon Sushi jelovnikSky Lounge

Za razliku od Moon Sushi bara, pored koga dnevno prođe na desetine hiljada ljudi, Sky Lounge je mesto prilično sakriveno od očiju prolaznika. I to bukvalno, na krovu eminentnog hotela Hilton, na Slaviji. Ipak, to mu ne predstavlja prepreku da na popularnom Trip Advisor-u bude najbolje ocenjeni suši restoran u Beogradu. Kao jedno od najekskluzivnijih mesta u gradu Sky Lounge je, ruku na srce, mesto za one sa nešto dubljim džepom. Ipak, istinskim ljubiteljima japanske kuhinje i sušija, ova avantura neće teško pasti. U cenu je uključen i savršen pogled sa Hiltona, na gotovo ceo Beograd.

Pogledaj Sky Lounge jelovnikBizu

Još jedan od suši restorana u koji se ne svraća, već sa jasnom namerom odlazi, nalazi se na Senjaku. U pitanju je Bizu, restoran mešovite japansko-evropske kuhinje. Pored brojnih suši varijeteta i podrazumevano ljubaznog i predusretljivog osoblja, Bizu se ističe nečim po čemu se razlikuje od svih ostalih suši restorana. Naime, svake prve subote u mesecu Bizu organizuje Školu sušija, pri čemu svi zainteresovani (uz prethodnu prijavu) od iskusnih suši-majstora mogu naučiti kako se ovo jelo sprema, a potom i degustirati sopstvene kreacije. Još jedan veliki plus za Bizu je i redovan muzički program, zbog čega ovaj suši restoran može biti odlična opcija i za večernji izlazak.

Pogledaj Bizu jelovnikMarukoshi

Marukoshi je restoran japanske kuhinje od glave do pete. Ako se suši, kao deo iste, podrazumeva u japanskom restoranu, bićete prijatno iznenađeni izborom, a naročito ukusom ostalih autentičnih japanskih specijaliteta. Možda će biti malo problema pri razumevanju jelovnika, ali ova će „prepreka“ biti lako preskočena ljubaznošću restoranskog osoblja, a onda gastronomsko eksperimentisanje može da počne. Uz po koje japansko pivo (pirinčano, razume se) i čašicu sakea, japanska avantura u centru Beograda biće kompletirana. Za razliku od većine egzotičnih restorana, Marukoshi ima nešto pristupačnije cene.

Pogledaj Marukoshi jelovnikEbisu

U relativnoj blizini prethodnog, nalazi se još jedan azijski restoran u čijem meniju glavnu reč vode japanski specijaliteti na čelu sa sušijem. Nazvan po bogu mora i sreće iz japanske mitologije, restoran Ebisu nalazi se na krovu uglednog hotela Square Nine, na Studentskom trgu. Poznat po izuzetnoj svežini namirnica koje, po sopstvenoj tvrdnji, čak dvaput nedeljno stižu sa različitih svetskih meridijana, Ebisu je restoran u kome ćete na momenat zaboraviti da ste u Beogradu. Na to će vas, ipak, podsetiti fantastičan pogled na stari deo grada, Dorćoj i Stari Grad. Ovakav ugođaj, međutim, ume da košta.

Pogledaj Ebisu jelovnikSushidream

Najzad i neki suši restoran preko „bare“. I to kakav, jedan od najpopularnijih u celom gradu. Ako se i podrazumeva da je u takvom jednom restoranu kvalitet namirnica i autentičnost ukusa na visokom nivou, ono što će iznenaditi mnoge posetioce jeste koncept otvorene kuhinje pri čemu se može pratiti svaki potez suši-majstora u pripremi vašeg jela. Uz mnoštvo suši varijacija, u ponudi su i neobične japanske supe i salate, kao i preukusni dezerti. Ako se uzme u obzir da svi japanski restorani predstavljaju neku vrstu ekskluzive, Sushidream definitivno spada u one najpristupačnije.

Pogledaj Sushidream jelovnikRazume se da u Beogradu ima još mnogo interesantnih mesta na kojima se može probati kvalitetan suši. Ovaj kratak vodič daje uvid u neke od najpopularnijih beogradskih lokala u kojima se krčkaju tradicionalni japanski specijaliteti. Za one koji žele da istražuju dalje i upoređuju ukuse, tu su i ostali restorani japanske kuhinje u Beogradu i Srbiji. 

Autor: Nikola Igračev