Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 5 – 11. oktobar 2020.

Objavljeno 5. oktobra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

KOLJA, koncert proslavljenog glumca, scenariste i bluzera Nikole Pejakovića Kolje, sa bendom. Cena ulaznica za koncert u bašti Festa iznosi 1200 dinara.

Datum i vreme: 9. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Klub Fest


Kolja u Festu


RECUERDOS DE BELGRADO (USPOMENE NA BEOGRAD), svetska premijera koncerta posvećenog Beogradu, u organizaciji Guitar art festivala, a u izvođenju Simfonijskog hora i orkestra RTS-a i solista na gitari – Hoakina Klerča, Marka Tamaja, Rafaela Agirea i Davida Martineza. Cena ulaznica iznosi 1200 dinara.

Datum i vreme: 9. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


AMIRA MEDUNJANIN, trostruki koncert bosansko-hercegovačke umetnice potpuno jedinstvenog vokala, poznate i po maestralnim obradama najvećih hitova balkanske izvorne muzike. Zbog epidemioloških mera, koncerti su ograničeni na po 450 posetilaca, a karte se mogu kupiti po ceni od 1800 do 2600 dinara.

Datum i vreme: 10, 11. i 12. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Kombank dvorana


Najava koncerta Amire Medunjanin u Kombank dvorani


ČASLAV ŠEHOVIĆ KVARTET, nova sezona besplatnih koncerata pod sloganom Džez za dž, koji za cilj ima promociju savremene domaće džez scene, otvoriće jedan od novijih bendova na srpskoj džez sceni. Na repertoaru će biti kompozicije prekaljenih svetskih džezera – Majlsa Dejvisa, Henka Moblija, Džona Skofilda i drugih. Koncert je besplatan.

Datum i vreme: 10. oktobar, 13h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića)


YU GRUPA, koncert „srpskih Rolingstonsa“ posle skoro godinu dana pauze. Legendarni rok bend sa najdužim stažom na domaćoj muzičkoj sceni, održaće koncert u bašti kluba Fest.

Datum i vreme: 10. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Klub Fest


Najava koncerta YU grupe u FestuFilm

SEĆANJE NA...GORAN PASKALJEVIĆ, retrospektiva najboljih filmova nedavno preminulog proslavljenog srpskog reditelja biće upriličena od 2 - 5. kao i 7 - 8. oktobra, u terminu od 18h. Na repertoaru Kinoteke ove nedelje naći će se filmovi „Poseban tretman“, „Varljivo leto ’68.“ i „Bure baruta“.

Datum i vreme: 2-8. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Jugoslovenska kinoteka


PLAN B – FESTIVAL SUBVERZIVNOG FILMA, peto po redu izdanje filmskog festivala posvećenog subverzivnosti „malih“ filmova, odnosno nezavisnih filmskih produkcija, radionica i autora. U četiri dana (19.9, 26.9, 3.10. i 10.10), u terminu od 20 časova biće prikazano ukupno 11 kratkometražnih filmova. Sve projekcije su besplatne. Više o filmovima u programu festivala.

Datum i vreme: 19. septembar – 10. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Terasa/Tribinska sala)


PlanB festival subverzivnog filmaPozorište

ŽANKA, svojevrstan omaž velikoj glumici, po tekstu Miodraga Ilića, a u režiji Milice Kralj. Predstava evocira slavnu predratnu karijeru i težak život glumice nakon Drugog svetskog rata. Glavne uloge: Jelica Sretenović, Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović.

Datum i vreme: 5. oktobar, 19:30h

Lokacija i informacije: Madlenianum Opera & Theatre


NAS DVE, duhovita i aktuelna predstava u formi kabarea, sa Anom Radonjić u glavnoj ulozi, u čijem je središtu žena opsednuta karijerom i kreiranjem slike sopstvene uspešnosti, nasuprot njenog alter-ega koji čezne za ljubavlju, materinstvom i duhovnim vrednostima.

Datum i vreme: 7. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski grad


RUŽNI, PRLJAVI, ZLI, premijera nove predstave na repertoaru BDP-a, po motivima istoimenog filma Etorea Skole, a u režiji Lenke Udovički. U pitanju je crnohumorna priča o emotivnoj i moralnoj bedi, podstaknutoj materijalnim siromaštvom. Uloge: Nataša Marković, Ozren Grabarić, Nina Janković, Marko Gvero i dr.

Datum i vreme: 8. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište


Najava premijere predstave ''Ruzni, prljavi, zli''


SVE ĆE TO NAROD POZLATITI, predstava po jednom od najznačajnijih dela dr Laze Lazarevića, u režiji Mihaila Laptoševića. Glavne uloge: Branislav Zeremski, Jakov Jevtović, Daniel Kovačević, Dunja Stojanović...

Datum i vreme: 9. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


REGIONALNI STAND UP SHOW, odloženi nastup nekih od najpopularnijih komičara u regionu, biće održan u novom terminu, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Ulaznice se prodaju po ceni od 1100 do 1700 dinara.

Datum i vreme: 9. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Kombank dvorana


Regionalni stand up show u Kombank dvorani


ZAUSTAVITE ZEMLJU, HOĆU DA IZAĐEM, biografska predstava o životu „srpskog Jesenjina“, pesnika Vita Nikolića, i njegovom odnosu prema državi i vlasti zbog kojeg je ležao u zatvoru, ali i pored toga bio voljen, poštovan i zaštićen od iste. Glavne uloge: Petar Božović i Nebojša Ljubišić.

Datum i vreme: 10. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Teatar na brdu


UKRAĐENA LIČNOS’, komedija u formi mono-drame u kojoj glavni lik tumači Milan Lane Gutović. Kroz lik čuvenog Srećka Šojića, Lane pravi svojevrsnu i parodiju na račun vremena u kome živimo i aktuelni politički momenat u kom se naše društvo nalazi.

Datum i vreme: 11. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Akademija 28Izložbe i performansi

KRALJEVI i SVETITELJI SRPSKI, velika izložba autorke Vanje Vuksan u čijem je fokusu svetorodna dinastija Nemanjića, njen značaj za nastanak i razvoj srpske države u srednjem veku, ali i njenu obnovu tokom 19. veka. Posetioci će biti u jedinstvenoj prilici da vide brojne originalne predmete nemanjićkog nasleđa, reprodukcije originalnih fresaka i ikona i mnoštvo artefakata od neprocenjivog istorijskog značaja.

Datum i vreme: 7. maj – 20. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej SrbijeGODIŠNJA IZLOŽBA DIZAJN SEKCIJE ULUPUDS-a, tradicionalna izložba članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije trajaće nepune tri sedmice i omogućiti svim zainteresovanima uvid u ovogodišnje radove u čijem je fokusu spoj multimedijalne umetnosti i dizajna. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 24. septembar – 12. oktobar

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centar


DAMNJAN NA ISKUSTVIMA DAMNJANA, velika izložba više od 160 radova (slike, grafike, crteži, kolaži i fotografije) proslavljenog i međunarodno priznatog umetnika Radomira Damnjanovića. Stvaralačka u kojoj su radovi nastali obuhvata period od kraja 50-ih godina prošlog veka do danas.

Datum i vreme: 23. septembar – 13. decembar

Lokacija i informacije: Narodni muzej


RADOVI ALEKSANDRA DEROKA U UMETNIČKOJ ZBIRCI SANU, poslednja nedelja izložbe radova srpskog arhitekte, umetnika, pedagoga i jednog od najvećih beogradskih intelektualaca 20. veka. Autor izložbe je Jelena Mežinski Milovanović.

Datum i vreme: 6. jul – 7. oktobar, 11-19h

Lokacija i informacije: Galerija SANU
Predavanja

SEĆANJE NA STARI BEOGRAD, povodom tradicionalne manifestacije „Dani evropske baštine“, predavanje na Kolarcu održaće dr Vidoje Golubović, koautor legendarne knjige „Beograd ispod Beograda“, veliki poznavalac istorije srpske prestonice i „vlasnik“ nebrojenih priča i anegdota o našem glavnom gradu. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 6. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbine


ŽIVOTNA SREDINA IZMEĐU NAUKE I PSEUDONAUKE, predavanje dr Konstantina Iijevića u okviru ciklusa Ljudski uticaj na životnju sredinu: prošlost, sadašnjost, budućnost. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 8. oktobar, 18h

Lokacija i informacije: Mala sala Kolarčeve zadužbineSVET NAKON KRIZE – SRBIJA IZMEĐU DVA POLITIČKA POLA, predavanje posvećeno rasvetljavanju političke i kulturne pozicije Srbije između dva politička pola, istoka i zapada, Rusije i SAD. U vremenu pojačanih neslaganja dve globalne sile, Srbija balansira. Kako se ovakva politika može odraziti na našu zemlju u budućnosti, odgovore daće učesnici: Kristina Just – drugi sekretar odeljenja za kulturu ambasade Mađarske, mr Vladimir Kršljanin – diplomata, mr Ilija Životić – narodni poslanik i dr Ratomir Antonović – predavač na Fakultetu za pravo, bezbednost i menadžment “Konstantin Veliki”. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 8. oktobar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Amerikana) 

Konzumirajte Beograd kvalitetno!