Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 21 – 27. septembar 2020.

Objavljeno 21. septembra 2020.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

ĐUKA i BOJAN, novi u nizu Monday Blues koncerata koji se ponedeljkom tradicionalno održavaju u DOB-u. Ovog ponedeljka nastupiće, kao i mnogo puta do sada Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas). Prisustvo na koncertu je besplatno.

Datum i vreme: 21. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića)


Monday blues Djuka i Bojan


SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS-a upriličiće dvodnevni koncert na otvaranju večernje koncertne sezone na „Kolarcu“. Pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, prve večeri na programu su dela Betovena, Riharda Štrausa i Krisa Hezela, a druge večeri kompozicije Dmitrija Šostakoviča i Rodiona Ščerdina. Cena ulaznica iznosi 300 dinara.

Datum i vreme: 23-24. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


NEPRIJATNO MI JE, koncert subotičkog benda koji na krajnje simpatičan način neguje rokenrol zvuk u kombinaciji sa džezom, ali i psihodelijom. Jedan u nizu Koncerata na zidiću koji će ove jeseni biti održani na platou ispred DOB-a. Prisustvo na koncertu je besplatno.

Datum i vreme: 25. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Plato Milana Mladenovića)SHAMSO 69, prvi samostalni beogradski koncert Vedrana Pehara, poznatog kao Shamso 69, a ujedno i kao frontmena popularne hrvatske pank-folk grupe Brkovi. Cena ulaznica iznosi 1200 dinara.

Datum i vreme: 25. septembar, 21h

Lokacija i informacije: Klub Fest (Bašta)


ORTHODOX CELTS, odloženi tradicionalni koncert iz marta, povodom irskog praznika St. Patrick’s Day, legendarni  Kelti održaće u bašti Festa. Cena ulaznica iznosi 1200 dinara.

Datum i vreme: 25. septembar, 21h

Lokacija i informacije: Klub Fest (Bašta)

*Koncert je zbog najavljenog lošeg vremena odloženza 1. oktobar.SHARKS, SNAKES & PLANES, LIPOV LOUD, REMEDY, zajednički koncert tri benda koji neguju kulturu rokenrola i tvrđi zvuk. Ulaznice se prodaju po ceni od 300 i 500 dinara.

Datum i vreme: 26. septembar, 21h

Lokacija i informacije: Dorćol Platz (Dvorište)

*Koncert je zbog najavljenog lošeg vremena odložen.Film

PLAN B – FESTIVAL SUBVERZIVNOG FILMA, peto po redu izdanje filmskog festivala posvećenog subverzivnosti „malih“ filmova, odnosno nezavisnih filmskih produkcija, radionica i autora. U četiri dana (19.9, 26.9, 3.10. i 10.10), u terminu od 20 časova biće prikazano ukupno 11 kratkometražnih filmova. Sve projekcije su besplatne. Više o filmovima u programu festivala.

Datum i vreme: 19. septembar – 10. oktobar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Terasa/Tribinska sala) DOK’N’RITAM, festival muzičkog dokumentarnog filma održaće se po peti put i za četiri dana predstaviti preko 20 dokumentarnih, muzičko-filmskih ostvarenja. Više o filmovima u programu festivala.

Datum i vreme: 22. septembar – 25. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom kulture Studentski grad 


SEĆANJE NA... MIŠEL PIKOLI, povodom nedavne smrti legendarnog francuskog glumca, Muzej jugoslovenske kinoteke organizuje šestodnevnu retrospektivu filmova Mišela Pikolija, sa po dva filma dnevno, u terminima od 17:30 i 20 časova.

Datum i vreme: 19-24. septembar

Lokacija i informacije: Muzej jugoslovenske kinoteke (Sala Dinko Tucaković)
Pozorište

KUM NIJE DUGME, tragikomična priča o kumstvu i kumovskim odnosima, duhovnom srodstvu koje u našem narodu ima veliki značaj, a koje ponekad biva i precenjeno. Glavne uloge: Janko Cekić i Uroš Milojević.

Datum i vreme: 22. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


PLASTELIN, hit predstava ruskog pisca nove generacije, Vasilija Vladimiroviča Sigareva, poznatog po mračno-beznadežnoj dramaturgiji i temama koje se bave besmislom u kome žive mladi ljudi. Glavne uloge: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Aleksandra Alač, Maja Ranđić...

Datum i vreme: 23-24. septembar, 21h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište (BDP Arena)SKRIVENO BLAGO SRBIJE, jedinstvena izložba restauriranih umetnina prikupljanih tokom više od dva veka, a sačuvanih u domu jedne od najčuvenijih srpskih diplomatskih porodica – Domu Jevrema Grujića. Cena ulaznice za ovaj nesvakidašnji turistički obilazak iznosi 600 dinara.

Datum i vreme: 24-25. septembar, 18h

Lokacija i informacije: Dom Jevrema Grujića


KAKVA TI JE ŽENA, TAKAV TI JE ŽIVOT, posle više od šest meseci Velika dvorana Sava centra otvara vrata za publiku hit komedijom Dragana Marinkovića – Mace, koja će zbog velikog interesovanja, a u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, biti igrana u dva dana, u po dva termina.

Datum i vreme: 24 i 26. septembar, 18h i 20h

Lokacija i informacije: Sava centar STRAHINJA U ZEMLJI ČUDA, nesvakidašnji mađioničarski šou za decu i omladinu trebalo je da se održi u aprilu, ali je zbog epidemiološke situacije pomeren za septembar. Najnoviji trikovi i iluzije, praćeni specijalnim efektima, garantuju dobri zabavu za najmlađe. Cena ulaznica iznosi 600 i 800 dinara.

Datum i vreme: 26. septembar, 1921h

Lokacija i informacije: Akademija 28


KAD SU CVETALE TIKVE, dramatizacija kultnog romana Dragoslava Mihailovića koju je, po rečima autora, u komunističkoj Jugoslaviji zabranjivao Broz lično. Glavne uloge: Miloš Biković, Marko Živić, Slobodan Boda Ninković….

Datum i vreme: 27. septembar, 21h

Lokacija i informacije: Beogradsko dramsko pozorište (BDP Arena)Izložbe i performansi

GODIŠNJA IZLOŽBA DIZAJN SEKCIJE ULUPUDS-a, tradicionalna izložba članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije trajaće nepune tri sedmice i omogućiti svim zainteresovanima uvid u ovogodišnje radove u čijem je fokusu spoj multimedijalne umetnosti i dizajna. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 24. septembar – 12. oktobar

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centarRADOVI ALEKSANDRA DEROKA U UMETNIČKOJ ZBIRCI SANU, izložba radova srpskog arhitekte, umetnika, pedagoga i jednog od najvećih beogradskih intelektualaca 20. veka. Autor izložbe je Jelena Mežinski Milovanović.

Datum i vreme: 6. jul – 30. septembar, 11-19h

Lokacija i informacije: Galerija SANU


DAMNJAN NA ISKUSTVIMA DAMNJANA, velika izložba više od 160 radova (slike, grafike, crteži, kolaži i fotografije) proslavljenog i međunarodno priznatog umetnika Radomira Damnjanovića. Stvaralačka u kojoj su radovi nastali obuhvata period od kraja 50-ih godina prošlog veka do danas.

Datum i vreme: 23. septembar – 13. decembar

Lokacija i informacije: Narodni muzej
Predavanja

KLEOPATRE – HELENISTIČKE KRALJICE i PRINCEZE STAROG EGIPTA, predavanje istoričara Nenada Markovića, na temu inteligentnih, zavodljivih, ali i surovih egipatskih princeza i kraljica koje su vladale pod imenom Kleopatra (njih čak devet), sa fokusom na najčuveniju među njima – Kleopatru VII. Ulaz je slobodan.

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centar (Mala sala)

Datum i vreme: 25. septembar, 19h


IZMEĐU DOKUFIKCIJE i DOKUDRAME: preplitanje igranog i dokumentarnog u srpskom filmu, u okviru ciklusa tribina 12 gnevnih filmova, ovog petka biće reči o kombinovanju igranih i dokumentarnih elemenata u filmovima Želimira Žilnika. U tribini učestvuju reditelji Dejan Zečević i Mladen Đorđević, a ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 25. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograd (Tribinska sala) 

Konzumirajte Beograd kvalitetno!