Danko Popović | Poreklo naziva ulica

Slobodan „Danko“ Popović (1928 - 2009) bio je srpski književnik, romanopisac, pripovedač i scenarista, najpoznatiji kao autor jednog od najčitanijih domaćih romana ikada – „Knjige o Milutinu“.

Rođen i odrastao u Aranđelovcu, studirao je i završio Pravni fakultet u Beogradu, gde je potom proveo i najveći deo svog života, baveći se pisanjem pripovedaka, romana, radio i televizijskih drama.

Obrađujući u svojim delima dominantno teme novije srpske istorije (nakon Drugog svetskog rata) i srpskog stradanja, uvek novih zabluda i nada, te odricanja od sela i tradicionalnih vrednosti, Danko Popović se od samog početka našao na margini srpske i jugoslovenske književne „scene“ svog vremena.

Iako nikada direktno kritikujući režim, označen je kao pisac čija dela imaju nepodobnu političku konotaciju i skrajnut sa javne scene, pišući gotovo čitavog života bez ikakve medijske pažnje i podrške.

Iako njegov književni opus tek u novije vreme, posthumno, dolazi do izražaja i većeg broja čitalaca, jedan roman doneće mu večnu slavu još za života.

U pitanju je „Knjiga o Milutinu“, duboka a pitka, potresna i poražavajuća, a opet rasvešćujuća i ponosita priča o sudbini srpskog seljaka u prvoj polovini 20. veka, napisana iz ugla jednog od njih – Milutina.

Kroz potresnu životnu priču glavnog junaka čiča-Milutina, čestitog i dostojanstvenog domaćina, učesnika oslobodilačkih ratova i čoveka nadasve ispravnih rezona, Danko Popović savršeno oslikava svu tragediju srpskog seljaka, sunovrat tradicionalnih i moralnih vrednosti, beznadežnost u vremenima koja dolaze.

Prvi put objavljena 1985. godine, u vremenima kada je jugoslovenski socijalistički poredak uveliko počeo da se urušava, najavljujući novu krizu našeg društva u celini, „Knjiga o Milutinu“ dogodila se kao grom iz vedra neba. Rezultat toga ogleda se u preko 40 re-izdanja i oko 400 000 prodatih primeraka. Ovakvim tiražom, roman Danka Popovića, uprkos javnoj marginalizaciji, postao je najtiražnija posleratna knjiga u Srbiji.

Knjiga o Milutinu

Pored „Knjige o Milutinu“, Popovićev opus obuhvata nekolicinu romana sa sličnom tematikom i oštrinom misli („Svinjski ujed“, „Kuća Lukića“, „Udovice“, „Čarapići“...), a malo je poznato da je Danko Popović scenarista i čuvene televizijske drame „Karađorđeva smrt“, kasnije pretočene u još popularniju TV seriju „Vuk Karadžić“.

I pored ogromne popularnosti „Knjige o Milutinu“, Danko Popović je do kraja života ostao u nepravednoj medijskoj i javnoj izolaciji. Ipak, vremenom, njegova dela sve više dobijaju na značaju, pa se čini da vreme Danka Popovića, u književnom smislu, tek dolazi.

Danko Popović umro je u 81. godini, a sahranjen je u porti crkve u Bukoviku, kod Aranđelovca.

U nadi da će biti drugačije, ime velikog pisca danas nosi samo jedna ulica, u beogradskom naselju Krnjača, a spomen-tabla u znak sećanja na Danka Popovića nalazi se u Požeškoj 150 na Banovom brdu, zgradi u kojoj je pisac živeo punih 40 godina.

Ulica Danka Popovića u Krnjači