Filmski festival SOFEST | Turistički kalendar Srbije

Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu, koje je trebalo da se održi od 7. do 11. jula 2020. u Centru za Kulturu Sopot, odloženo je do daljeg zbog aktuelne situacije sa korona virusom, potvrdio je umetnički direktor Aleksandar Avramović.

U glavnom takmičarskom programu trebalo je da se nađe 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo je Mira Banjac.

FOTO: SOFEST

Festival je trebalo da otvori film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića koji je u februaru na Berlinskom festivalu osvojio dve nagrade, za najbolji film u programu „Panorama“ i Nagradu publike u istoj selekciji. Na FEST-u je dobio nagradu FEDEORA za najbolji film, a Goran Bogdan dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Oca Nikolu u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu. Ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić… Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Aleksandar Ilić. Muziku za film je komponovao Mario Šnajder.

Otac-01
FOTO: SOFEST

SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom „Slobodarske filmske svečanosti” i osnovni cilj festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama.

Prve filmske svečanosti održane su decembra 1972. godine, a kasnije je ta manifestacija preneta u mesec jul. Tokom svog postojanja „Slobodarske filmske svečanosti” su postale internacionalna filmska manifestacija, da bi je 1989. godine grad Beograd uvrstio u red svojih manifestacija.

Devedesetih godina prošlog veka „Slobodarske filmske svečanosti” su preimenovane u „Filmski festival Sopot”. Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma.