Salvador Aljende | Poreklo naziva ulica

Salvador Aljende (1908 – 1973) bio je čileanski političar, predsednik države u periodu 1970 – 1973. godine i prvi demokratski izabran komunistički lider Latinske Amerike. Tragično je nastradao tokom krvavog vojnog puča koji je izveo general Augusto Pinoče.

Iako po profesiji lekar (psihijatar), profesionalni put Salvadora Aljendea bila je politika kojom se bavio punih 40 godina.

Sledeći marksističko-lenjinističke ideje težio je uspostavljanju društvenog poretka zasnovanog na socijalizmu i klasnoj jednakosti.

Kao predsednik Čilea sproveo je niz tipičnih socijalističkih reformi, poput nacionalizacije rudnih bogatstava, reorganizacije agrarne politike i preraspodele bogatstva, ugrožavajući time interese krupnih kapitalista u čijim se rukama već nalazio dobar deo čileanske privrede.

Velika ekonomska kriza uzrokovana preduzetim reformama (hiperinflacija) izazvala je i veliko narodno nezadovoljstvo.

Nestabilne društvene prilike iskoristio je general Augusto Pinoče i sa vojnom huntom izvšio državni udar, preuzimajući vlast u zemlji, uvođenjem diktature koja će ostaviti neizbrisive tragove u istoriji Čilea. Veruje se da je u ovom činu Pinoče imao značajnu finansijsku pomoć i podršku iz SAD, s obzirom na to da su američke kompanije bile najviše pogođene Aljendeovim merama.

U doslovno uličnom ratu između pristalica režima i pučista, Salvador Aljende je, u odbrani predsedničke palate, izgubio život. Ni do danas nije sasvim jasno da li je ubijen ili je izvršio samoubistvo. Njegovo telo je narednih decenija čak dva puta ekshumirano radi utvrđivanja istine o smrti. Iako zvanična verzija potvrđuje samoubistvo i dalje postoje osnovane tvrdnje da je Aljende likvidiran.

Nakon dolaska vojne hunte na vlast, na čelu sa zloglasnim Pinočeom, počinje jedna od mračnijih epizoda čileanske istorije koja će trajati punih 26 godina. Iako postoji mišljenje da je za to vreme čileanska ekonomija „stala na noge“, Pinočeova vladavina će mnogo više ostati upamćena kao vreme jednoumlja, terora, progona i ubistava političkih neistomišljenika.

Kuriozitet u načinu svrgavanja sa vlasti Salvadora Aljendea je što su takve revolucije bile „zaštitni znak“ upravo levičarskih, socijalističko-boljševičkih pokreta, dok se u ovom slučaju radi o suprotnom.

Bez obzira na političku opredeljenost, svet je danas složan u oceni da je Salvador Aljende žrtva totalitarnog režima koji je ispisao mračne stranice istorije jedne zemlje.

Bivajući veliki prijatelj Josipa Broza, Salvador Aljende je vrlo brzo nakon smrti dobio počast imenovanjem ulica u Beogradu, Nišu, Somboru i Preševu - po njemu.

Ulica Salvadora Aljendea