LALA festival | Turistički kalendar Srbije

Klub finih zanata u Mošorinu će, uz podršku Fondacija Jelena Šantić i Rekonstrukcija ženski fond, od 25. do 28. juna kroz brojne radionice i predstave održati LALA Earthland festival.

Cilj LALA festivala jeste da deci u malim sredinama ponudi zdrave i kvalitetne događaje, a deci iz gradova i stručnim licima približi mogućnosti rada sa prirodnim materijalima i u urbanim sredinama. Radionice će voditi umetnici, arhitekte i arheolozi. Sve aktivnosti će biti održane u sedištu Kluba finih zanata u Mošorinu, koji se već deset godina bavi obnovom kuća od zemlje, obukom i edukacijom na polju zemljane arhitekture.

Klub finih zanata je 2019. godine bio domaćin i prve Balkan Earth konferencije i trećeg putujućeg Regio Earth fetivala. Ti događaji okupili su univerzitetske profesore, arhitekte i umetnike i oko sto učesnika iz 32 zemlje.

FOTO: Cosmin L. Neagu & Achim Flori

Program festivala

Festival počinje u četvrtak 25. juna sa radionicom body painta, izrade maski i izložbom o zemljanoj arhitekturi. Dragana Kojičić, osnivač festivala, vodiće radionicu scenografije od prirodnih materijala a učesnici će u postojećim drvenim okvirima raditi blatne maltere i završne obrade.

  • Radionica izrade polica-košnica od pruća, zemlje i slame vodiće umetnica Olja Todosijević iz Tavankuta.
  • Radionicu izrade kućice od pruća i zemlje vodiće arheološkinja Ružica Arsenijević i arhitekta Nikola Jovanović.
  • Izrada maski od prirodnog materijala - radionicu vodi Ana Štukelja
  • Izradu i slikanje grnčarije vodiće arheološkinja Olga Bajčev, istraživač-saradnica na Arheološkom institutu u Beogradu, zajedno sa Dejanom Jovanovićem, keramičarem i umetničkom fotografom.
  • Radionicu murala vodiće Katarina Živković.
  • Radionicu izrade džinovskih gnezda vodiće arhitekta Petar Stelkić i multimedijalni umetnik Dragan Mileusnić.
  • Posebno će biti napravljena i kućica - kupola (kokošinjac) od čerpića, a zainteresovani će moći da nauče i kako se prave čerpići i kako se njima zida blatnim malterima, te kako se radi mala kupola od zemlje. Radionicu će voditi Bojan Kojičić i Milica i Igor Kovač iz Zrenjanina.
  • U nedelju (28. jun) će se održati predavanje „Tajna lesne prašine“ prof. dr Slobodana Markovića. Učešće je besplatno ali je potrebna prethodna najava.
FOTO: Cosmin L. Neagu & Achim Flori

Svakodnevno su predviđene i sesije koje obuhvataju izložbu fotografija, taktilne i body paint radionice.

Za poslednji dan festivala najavljene su CIRKUSarije sa Kreativnim pogonom, za one koji žele da se oprobaju u veštinama kao što su hod po žici, vazdušne akrobacije ili žongliranje. Takođe, poslednjeg dana održaće se zajedničko pravljenje prostorne instalacije „Distanciranje - potreba za blizinom“.

Radionice za decu su besplatne; za odrasle cena jedne radionice je 1.500 dinara.

7
FOTO: Cosmin L. Neagu & Achim Flori