Olga Ivanović | Poreklo naziva ulica

Olga Ivanović (1921 – 2001) bila je srpska i jugoslovenska glumica, najpoznatija po tumačenju čuvene džangrizave tašte Snežane Nikolajević, u kultnoj seriji „Pozorište u kući“.

Rođena je u Horgošu, severnoj kapiji tadašnje Kraljevine SHS. Od malena ekscentrična i izraženog duha, još kao devojka bila je privučena pozorištem i scenskim nastupom, ali po sopstvenim rečima, nikada nije verovala da gluma može biti ozbiljno i profesionalno zanimanje.

S tim u vezi, ambicije i životni planovi Olge Ivanović bili su vezani za studije medicine i lekarsku karijeru. U osvit Drugog svetskog rata, u jesen 1940. godine upisuje Medicinski fakultet u Beogradu, ali aprilski rat i potonja okupacija Kraljevine Jugoslavije prekidaju njeno školovanje.

Iako sa svega jednim semestrom medicinskog fakulteta, tokom rata radila je kao bolničarka u improvizovanoj vojnoj bolnici u Aleksincu. Nagledavši se svakakvih strahota, počela da sumnja da lekarski poziv ipak nije za nju i odlučila da po povratku u Beograd okrene „novi list“ u svom obrazovanju.

Put ka zvanju profesionalne glumice pak nije bio nimalo lak. Posle nekoliko neuspešnih nastupa na audicijama za Akademiju dramskih umetnosti, kada je već pomislila da ni od glumačke karijere neće biti ništa i razmišljala o povratku na medicinu – uspela je.

Ostalo je istorija. Olga Ivanović odigrala je na desetine pozorišnih uloga po delima Šekspira, Havela i Krleže na daskama Beogradskog dramskog pozorišta i tek formiranog Ateljea 212.

Ipak, uloga koja ju je proslavila širom Jugoslavije i na određen način determinisala čitavu četrdesetogodišnju karijeru jeste čuvena uloga Snežane Nikolajević u jednoj od najpopularnijih serija 70-ih i 80-ih godina „Pozorište u kući“.

Interesantno je i iznenađujuće da i pored velike popularnosti u vreme prikazivanja serije i maestralne role u kojoj je na jedinstven način tumačila strogu i preku, pomalo arogantnu i ciničnu gospođu Nikolajević, Olga Ivanović nakon „Pozorišta u kući“ nije više dobila nijednu zapaženiju ulogu na malim ekranima.

Možda i glumački usud, Olga Ivanović je do kraja života ostala je upamćena kao legendarna „Nikolajevićka“.

Umrla je u 81. godini u Beogradu. U čast Olge Ivanović, nagrada Aleksinačkog pozorišnog festivala dana nosi njeno ime, kao i jedna ulica u zemunskom naselju Batajnica.

Ulica Olge Ivanović