Singapurski aerodrom proglašen najboljim na svetu

Aerodrom Čangi u Singapuru je osmu godinu zaredom proglašen najboljim na svetu

Postoji više faktora koji utiču na to da jedan aerodrom bude izabran za najbolji na svetu. Arhitektonsko uređenje prostora, dizajn i atraktivan izgled, prijatno i ljubazno osoblje, odlična ponuda sadržaja za provođenje slobodnog vremena ili visoka bezbednosna kontrola - najbolji aerodromi na svetu moraju da poseduju mnogo toga. Takođe, broj putnika koji godišnje prođe kroz neki aerodrom, bilo da su u pitanju dolasci ili odlasci, ali i geografska lociranost aerodroma utiču na konačnu ocenu o kvalitetu nekog aerodroma. Pobednika biraju putnici tokom najvećeg godišnjeg globalnog istraživanja o korisničkom iskustvu putnika na aerodromima, a u anketi učestvuje milion ljudi iz više zemalja sveta.

Aerodrom Čangi proglašen je, pre par dana, najboljim aerodromom na svetu na dodeli Skytrax-ovih nagrada World Airport Awards za 2020. godinu. Ove godine drugo mesto zauzeo je Aerodrom Tokio Haneda, a treće mesto Hamad International Airport Dohe. Uz ovu nagradu Čangi je zauzeo prvo mesto i u kategorijama „Najbolji aerodrom u Aziji”, „Najbolja svetska aerodromska ponuda za slobodno vreme” i „Najbolji aerodrom: 60-70 miliona putnika u 2020. godini”.

Aerodrom Čangi je civilni aerodrom smešten u istočnom delu Singapura. Kao jedan od najvećih aerodroma, Čangi povezuje putnike sa preko 200 svetskih destinacija, a godišnje kroz Čangi prođe više od 60 miliona putnika, što ga smešta i u top 20 najprometnijih aerodroma na svetu.

Osim ovogodišnjeg značajnog priznanja Čangi može da se pohvali mnoštvom uzbudljivih aktivnosti, od kupovine do zabave, a sam po sebi predstavlja nezaboravno turističko mesto - spoj umetnosti, arhitekture i prirode.

Džuvel Čangi

Od aprila prošle godine sa radom je počeo prošireni kompleks Čangi aerodroma nazvan „Džuvel Čangi”. Kompleks Čangi se prostire na 135.700 kvadratnih metara i dizajniran je tako da povezuje tri od četiri terminala aerodroma, ima deset nivoa, pet iznad i pet ispod zemlje. Dizajnirao ga je Moše Safdije.

Svaki od terminala aerodroma ima poseban niz porodičnih aktivnosti, uključujući zatvorena igrališta na terminima 1 i 3, najviši tobogan na ostrvu i porodičnu zonu na terminalu 2.

Porodice koje putuju sa tinejdžerima mogu da se druže u zabavnom delu na terminalu 4 gde će pronaći razne igre i vintage arkadne mašine ili pak snimiti film u jednom od biskopa, (rade 24 časa) koji se nalaze na terminalu 2 i 3.

Među sadržajem koji se putnicima nudi je bazen na krovu, ribnjak, bašta sa leptirima, vrt sa orhidejama, vrt sa kaktusima i suncokretom. Canopi Park zauzima prostor veličine 14.000 kvadratnih metara i ispunjen je očaravajućim atrakcijama - od lavirinta do igrališta za decu napunjenih maglom.

Aerodrom poseduje hotel čiji je kapacitet 130 soba, deo za gastronome sa 280 punktova, Zara i Pokemon centar, salu za venčanje koja može da primi 1.000 ljudi, kao i izložbeni i galerijski prostor.

Najinteresantniji je svakako Rejn vorteks (kišni vodopad) - najveći zatvoreni vodopad na svetu koji je visok 40 metara. Vodopad je dizajniran tako da ima mogućnost da odvodi 40.000 litara kišnice u minutu. Strujanje vode hladi vazduh ispod kupole, a sakupljena voda se ponovo upotrebljava. Vodopad je osvetljen animiranim svetlosnim predstavama, u izvedbi studija za vodeni dizajn, kojim rukovodi Diznijeva ćerka firma zadužena za nadmašivanje koncepta Diznilenda.

Oko vodopada se nalazi „šumska dolina” i terasa sa 200 vrsta biljaka, a vrt na četiri sprata jedna je od najvećih zatvorenih zbirki biljaka u Singapuru. Rađen je po dizajnu pejzažnog arhitekte Pitera Vokera, u kom se više od 200 vrsti biljaka hrani maglom pomenutog vodopada, koji s druge strane snabdevaju redovne kiše u Singapuru.

1

Zgrada aerodroma povezana je sa sistemom javnog prevoza u Singapuru.

Autor: Dunja Božić