Joakimovi dani | Turistički kalendar Srbije

Turistički kalendar Srbije – manifestacije, organizacija, smeštaj, predlozi i korisne informacije na jednom mestu

Naše najstarije pozorište, Knjaževsko-srpski teatar, ovog februara proslavilo je 185. rođendan. Na Dan Teatra, 15. februara, najeminentnijim srpskim piscima, glumcima, rediteljima, scenografima i kompozitorima, pozorište uručuje Statuetu „Joakim Vujić“ i Prsten sa likom Joakima Vujića.

Od 2004. do 2011. godine Teatar je domaćin JoakimFesta, a od oktobra 2006. godine i JoakimInterFesta.

Knjaževsko - srpski teatar tradicionalno već jedanaestu godinu za redom organizuje „Joakimove dane“, reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca. Manifestacija će ove godine biti realizovana putem emitovanja predstava na lokalnoj televiziji. Ova pozorišna smotra, od ukupno šest predstava, biće emitovana od 19. do 30. maja. Termini prikazivanja predstava biće utorkom, petkom i subotom od 20 časova, a reprize istih ponedeljkom, utorkom i sredom od 13 časova. Predstave mogu pratiti svi gledaoci u Srbiji u navedenim termina.

Termin: od 19. do 30. maja

Organizator: Knjaževsko - srpski teatar

FOTO: Knjaževsko-srpski teatar

U želji da se publici prikaže što bogatiji opus predstava domaćih autora na repertoaru će se naći predstave iz Narodnog pozorišta iz Beograda, Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta Sombor, Narodnog pozorišta Republike Srpske i Knjaževsko - srpskog teatra.

Radio - televizija Kragujevac je dostupna svim gledaocima u Srbiji na:

  • Kanalu 405, D3 platforme SBB-a;
  • Kanalu 555 MTS-a ili Supernove
  • Live stream putem linka www.rtk.co.rs/uzivo
FOTO: Knaževsko-srpski teatar

Šta posetiti | Kragujevac

Kragujevac je dvaput bio istorijska prestonica Srbije, grad je bogate istorije i danas je atraktivno turističko mesto u kojem možete mnogo toga zanimljivog videti. Turistička organizacija Kragujevac toplo preporučuje svoj grad za mini odmor, izlet i druženje pored jezera.

Grad je tradicionalno domaćin i brojnih manifestacija, te od kulturnih koje imaju poseban značaj izdvajamo: „Međunarodni džez festival“, „Međunarodni festival antiratne karikature“, „Međunarodni festival kamernih horova“, „OKTOH“, Internacionalni festival harmonike, Festival profesionalnih pozorišta „Joakimfest“, Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“.

Najznačajnije manifestacije zabavnog i takmičarskog karaktera su: Dečiji karneval, „Bajk šou“ i „Fića fest“.

Kulturno - istorijski kompleks „Milošev venac“ obuhvata deo centralnog gradskog područja i u njemu se nalaze objekti izgrađeni u periodu od 1818. do 1841. godine, kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države. Ime je dobio po Knezu Milošu Obrenoviću, a najznačajnije znamenitosti se nalaze na levoj i desnoj strani reke Lepenice. Amidžin konak je jedina do danas sačuvana zgrada iz kompleksa i u sklopu je Narodnog muzeja.

FOTO: Turistička organizacija Kragujevac

Kada ste u Kragujevcu neizbežna je poseta Spomen parku. U spomen na žrtve streljanja u Drugom svetskom ratu, čitav prostor Šumarica pretvoren je u Spomen park u kome se nalazi 30 grobnica. Kroz Memorijalni kompleks vodi kružni put dug sedam kilometara. Posetioci mogu da vide lokacije na kojima se nalaze grobnice od kojih je deset humki umetnički oblikovano. Na ulazu u spomen park podignuta je zgrada muzeja „21 oktobar“.

Knežev arsenal je vojno industrijski i arhitektonski kompleks i sastoji se od fabričkih zgrada i radionica, sa kraja 19. i početka 20. veka. Proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine. U Kneževom arsenalu nalazi se Muzej Stara Livnica u kojem je stalna postavka oruđa, oružja i prateće opreme prepravljanih ili proizvedenih u kragujevačkoj fabrici oružja. Ova lokacija se poslednjih par godina koristi za snimanje muzičkih spotova i filmova.

Jezero Bubanj je udaljeno kilometar od centra grada i nalazi se na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine. Idealno je za odmor ili šetnju pored vode, ali i odlično mesto za sve ljubitelje ribolova. U okolini Kragujevca nalazi se još jedno, veštačko, jezero - Šumaričko, napravljeno sa ciljem ulepšavanja spomen parka Šumice. Do njega se stiže šetnjom od centra grada, a moguće je doći biciklom i automobilom.

Šumaričko jezero

Akvarijum „Kragujevac“ je prvi javni akvarijum u Srbiji, osnovan 1999. godine i u njegovoj kolekciji se nalazi preko 600 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema sa svih prostora.

U okolini Kragujevca nalaze se i srednjovekovni manastiri Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje, Petkovica, Denkovac, Raltinac, Sarinac i Divostin.

Seoski turizam

Na teritoriji Kragujevca ima 56 sela, a 9 zvanično registrovanih seoskih turističkih domaćinstava. Seoski turizam obično predstavlja drugi ili treći odmor, nakon letovanja i zimovanja, a glavne sezone su proleće i jesen. Primarni motivi zbog kojih turisti dolaze na selo su priroda i kulturno nasleđe, gastronomija, aktivnosti, specijalni interesi.

Predlog za posetu: Selo Stragari nalazi se 34 km od Kragujevca na obroncima Rudnika. Kroz Stragare protiču Jasenica i Srebrnica, a tu je i jezero koje je na raspolaganju ljubiteljima ribolova. Oblast planine Rudnik je pogodna za šetnju ali i druge vidove aktivnog odmora, branje lekovitog bilja, biciklizam i paraglajding. Vlakča se nalazi na obroncima Rudnika i udaljena je 25 km od Kragujevca, a Velike Pčelice je planinsko selo na obroncima Gledićkih planina udaljeno 17 km od Kragujevca. Gornja Sabanta se nalazi na regionalnom putu Kragujevac - Jagodina a resursi sela pružaju mogućnosti aktivnog odmora kao što su lovni turizam, planinarski sport, branje pečuraka i lekovitog bilja. Kutlovo je selo udaljeno 15 km od Kragujevca u čijoj se blizini nalaze manastiri, kulturno - istorijski spomenici i šume. Podrudničko selo poznato i po ergeli konja i organizovanju vožnji fijakerom.

Smeštaj | Kragujevac

Hrana i piće | Kragujevac

Jedna od prvih asocijacija kada kažemo Šumadija jeste šljivovica. Proizvodnja domaće, kvalitetne rakije bazirane na voću uzgajanom na Šumadijskoj zemlji je deo tradicije, a prema poslednjim procenama u Šumadiji se godišnje proizvede oko 7 miliona litara rakije. U ovom kraju u proizvodnji se koriste odabrani i ručno brani plodovi starih rakijskih sorti.

Kragujevac, takođe, može da se pohvali sa dve vinarije i vinskim barom, a za razvoj vinskog turizma grada i regiona značajan je Vinski viteški red Šumadije, koji je organizator prestižnog Salona vina i Udruženje vinara Šumadije i Asocijacija somelijera Šumadije.

vino

Predlog za posetu: Na samo par kilometara od Kragujevca nalazi se vinarija Art Wine. Pored obilaska vinarije i vinograda, u ponudi je više opcija degustacije vina sa uklopljenom hranom, a rezervacija za grupe je obavezna.

Poznato je da srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, te da u njoj preovladava meso i mlečni proizvodi. Ni kragujevački kraj nije izuzetak, pa se u restoranima u gradu i kuhinjama sela ovog dela Srbije najčešće jede meso servirano kao hajdučki ćevap. Ovako spremljen ćevap se odlično slaže uz prokupac ili vranac a iskusni ugostitelji kažu da je upravo on preteča svih ćevapa. Priprema se na vešalici, a pre nego što se ugostiteljstvo u Srbiji razvilo, meso u obliku valjka nizalo se na obično drvo koje se delje. Osim hajdučkog, u restoranima možete poručiti i šiš-ćevap od svinjskog vrata, razne vrste pita, sarmice od lista vinove loze..

Predlog za posetu: Restoran „Mustang“, „Vodenica“, „Jezero“ ..

Važni telefoni | Kragujevac

Autor: Dunja Božić