Aktivni odmor za zaljubljenike morskih dubina

Muzej Atlantiko koji se nalazi 15 metara pod morem u blizini obale Lanzarote sadrži 12 instalacija koje skreću pažnju na globalna pitanja kao što su klimatske promene, gubitak ekosistema i migracije

U okolnostima koje zahtevaju ograničeno kretanje, prouzrokovano COVID-19 pandemijom, nismo u mogućnosti da otputujemo za uskršnje praznike ili 1. maj, kako smo radili prethodnih godina. Upravo zbog toga većina jedva čeka da ode na letovanje i već sada planira odlazak na more, planinu, jezero ili obilazak metropola.

Osim svakidašnjih letnjih aktivnosti, ovom prilikom predlažemo, za zaljubljenike aktivnog odmora i plavetnila morskih dubina, da ovo leto bude posebno tako što ćete posetiti najpoznatiji podvodni muzej u Evropi.

FOTO: Jason deCaires Tailor, Lanzarotea

Podvodni muzej Atlantiko

Podvodni muzej Atlantiko vizija je britanskog umetnika Džejson Dekaires Tejlora, vajara i profesionalnog podvodnog fotografa koji je proteklih 10 godina napravio nekoliko podvodnih muzeja i parkova skulpture sa oko 800 komada.

Džejson se godinama pripremao za potopljenu galeriju Atlantiko koja se nalazi u zalivu Koloradas na jugozapadu Lanzarote. Lokacija se prostire na površini od 2.500 kvadratnih metara i sadrži više od 300 ljudskih skulptura, a Tejloru je trebalo oko godinu dana da potopi skulpture na morsko dno.

Figure su postavljene tako da se mogu videti, ne samo ronjenjem, već i sa turističkih brodića sa staklenim dnom. Sve skulpture su napravljene od gustog betona, koji nema štetni uticaj na morski ekosistem. Skulpture u prirodnoj veličini su ujedinjene u umetničkim instalacijama i svaka od njih ilustruje različita aktuelna pitanja - globalno zagrevanje, imigracija i zavisnost od medija. U muzeju postoji 12 instalacija i svaka instalacija ima različitu temu. Najveća instalacija je „Krug ljudi“. U njemu je oko 200 skulptura raspoređenih u krug koje simbolizuju poreklo života u vodi i njenu zavisnost od okeana.

Jason deCaires Tailor, Lanzarotea
FOTO: Jason deCaires Tailor, Lanzarotea

Prelazak Rubikona i Splav Lampedus

Najveću pažnju u podvodnom muzeju privlače skulpture Prelazak Rubikona i Splav Lampedusa. Delo Prelazak Rubikona prikazuje grupu od 35 figura koji hodaju prema velikom zidu sa kapijom koja deli dve stvarnosti. Rubikon označava tačku s koje nema povratka, što je Džejson Tejlor želeo da poveže sa klimatskim promenama, dok delo Splav Lampedusa oslikava migrantsku krizu.

Ronjenjem do muzeja

Da biste posetili podvodni Muzej Atlantiko neophodno je da imate ronilački sertifikat. Ako kojim slučajem ne ronite, postoji mogućnost da pohađate ronilački kurs ili kurs ronjenje na dah pre posete, u organizaciji podvodnog muzeja, te na taj način možete da uživajte u iskustvu uz potpunu sigurnost i udobnost.

Turska i Meksiko

U Turskoj, takođe, postoji podvodni muzej na dubini do 24 metara sa 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-istorijskoj baštini Anadolije. Još jedan takav muzej, sa 400 eksponata, postoji i u Meksiku.